30 september 2007
27 september 2007
de 5 beste boeken over management
- Success built to last van Jim Collins en Jerry Poras
- Good to great van Jim Collins
- The Effective Executive van Peter Drucker
- The Innovator's Dilemma van Clayton Christensen
- The Wealth of Nations van Adam Smith
Voor mij persoonlijk inspireerden de volgende boeken me het meest op (project)management-gebied:
- One minute manager van Ken Blanchard
- Leiding geven zonder bevelen van Filip Vandendriessche en Jef Clement
- Who moved my cheese en Onze ijsberg smelt (over change management)
- Het doel en De zwakste schakel van Goldratt
- Agile software development with Scrum van Ken Schwaber
Welke zijn voor jou de meest inspirerende boeken over management?
labels: boek, management
23 september 2007
Dan Pink zelf over ons nieuwe brein
Om deze reeks af te sluiten, geef ik graag het woord aan Dan Pink (de schrijver van A Whole New Mind) zelf. In deze podcast vertelt hij over de vaardigheden van de toekomst. Het is heel motiverend om hem te horen vertellen dat we allemaal die belangrijke talenten al ergens in ons hebben zitten en dat het de uitdaging is om ze verder te ontwikkelen.
Veel luisterplezier! En moesten jullie graag deze reeks nog eens opnieuw lezen, vind je de links naar alle artikels die ik hierover schreef onderaan deze post.
labels: brein
21 september 2007
je nieuwe brein: betekenis
Welke van bovenstaande zaken heb jij nodig om gelukkig te zijn? En welke niet?
We leven in een tijdperk en maatschappij waar mensen zich meer en meer de vraag stellen waarom ze op deze Aarde rondlopen. Er is tegenwoordig tijd en geld om bezig te zijn met dingen als geluk en spiritualiteit. Mensen gaan steeds meer op zoek naar de betekenis van de dingen die ze doen en de zin van hun leven.
Ook in het bedrijfsleven en de zakenwereld wordt deze verschuiving serieus genomen. Managers nemen het aspect ‘betekenis’ meer en meer op in de waarden en missie van hun bedrijf. En dat is nodig, want voor zowel klanten als werknemers gaat het om meer dan een product opleveren of een loonbrief in de bus krijgen. We willen meer zin geven aan ons leven, en dus ook aan het werk dat we elke dag doen.
Zelfs wetenschappers beginnen ervan overtuigd te raken dat de zoektocht naar een groter geheel, naar betekenis, iets is dat eigen is aan de mens. Studies toonden bijvoorbeeld aan dat ‘gelukkig zijn’ voor heel veel mensen afhangt van het (onder andere) hebben van zinvol werk, een goede relatie, een rijk sociaal netwerk en dankbaarheid. Zaken als geld en een goede opleiding brengen volgens de statistieken veel minder bij aan ons geluk.
Voor mij persoonlijk is NLP iets wat mij helpt om betekenis aan m’n leven te geven. Met behulp van NLP leer ik mijn eigen denken en functioneren kennen, aanvaarden en eventueel veranderen. Om zo steeds een stapje dichter te komen bij wie ik in weze ben en wat de ‘betekenis’ van mijn leven is in het grotere geheel.
tips en oefeningen over betekenis:
- Wees dankbaar. Sta regelmatig even stil bij de dingen en mensen die je rondom jou ziet en formuleer voor jezelf je dankbaarheid daarvoor.
- Denk eens na over welke doelen je jezelf stelt. Wat zijn dingen die je wilt bereiken de komende maanden of jaren? En probeer dan eens te voelen wat het bereiken van die doelen jou als kwaliteit (waarde) zou opleveren. Zo kan je de voor jou persoonlijke, belangrijke waarden in jouw leven leren ontdekken.
- Een leuke vraag die je jezelf zou kunnen stellen, is wat je zou doen als je de Lotto zou winnen. Of als je wist dat je nog maar 10 jaar te leven had. Hoe zou je leven er dan uitzien? Wat zou je wel en niet willen doen? En waarom?
- Neem tijd voor jezelf. Een kwartiertje per dag of een avond per week, helemaal alleen voor jou. Om iets leuks of zinnigs enkel en alleen voor jezelf te doen.
18 september 2007
de paradox van keuzes
In het artikel wordt een interessante theorie aangekaart, namelijk dat de overvloed aan keuzes ons ongelukkiger maakt. Een heel interessant thema, vind ik, want aan de ene kant draait het leven en onze ontwikkeling om het creëren van keuzes en aan de andere kant zijn er zoveel keuzes in deze wereld dat we er onrustig van worden…
Als dit verwarrend begint te klinken, kijk dan eens naar het filmpje en lees de concrete tips die in het artikel aan bod komen. Wat mij alvast helpt om rust te vinden in deze wereld boordevol mogelijkheden en keuzes is dankbaarheid voor wat ik meemaak en leren tevreden zijn met waar ik op een bepaald moment sta. Als ik enkel en alleen op m'n doelen focus en niet geniet van het onderweg zijn, heeft m'n leven veel minder zin. Want op het moment dat een doel bereikt is, staat het volgende al weer te lonken.
Om af te ronden, wilde ik van deze gelegenheid gebruik maken om mezelf en jullie eraan te herinneren regelmatig even stil te staan bij de kleine dingen in het leven. Laten we wat bewuster genieten van een autorit door een mooi landschap, een glimlach van een collega, het smeren van je boterhammen, een lekker warme douche en de zon die laag aan de hemel staat…
16 september 2007
op 5 ritmes dansen...
5-ritmes zou je een spirituele dans kunnen noemen die je helpt om jezelf te leren kennen en dichter bij jezelf te komen. Je danst achtereenvolgens op 5 verschillende manieren:
- flowing - contact met de aarde
- staccato - je grenzen verkennen en bepalen
- chaos - alles los laten
- lyrical - al spelend terug bij jezelf komen
- stillness - bij jezelf tot rust komen
Je danst doorheen deze 'wave' van vijf bewegingen totaal op je eigen manier, zoals de energie van het moment je lijf stuurt. En da's heel fijn! Ik ben heel blij dat ik vandaag tijdens de opendeurdag van Magma in een workshop 5-ritmes terechtkwam. Na interessante lezingen over het verruimen van je bewustzijn en het enneagram waren de 5 ritmes de perfecte afronding van een boeiende namiddag!
Misschien om af te ronden nog wat schaamteloze reclame voor Timotheus en Magma, allebei verenigingen waar ik heel graag mee samenwerk. Timotheus verzorgt onder andere opleidingen intuïtieve ontwikkeling en Magma is een jonge, veelbelovende beweging die door mensen in verbinding te brengen meewerkt aan een harmonieuzere wereld.
Concreet doet Magma dat door mensen samen te brengen en te laten werken rond bepaalde thema's om zo ieder voor zich en samen als geheel te groeien. Zo werd vandaag een spiksplinternieuw boek over het enneagram voorgesteld en bracht een groep muzikanten ons een inspirerende mengeling van meditatie en muziek. En er is nog veel meer Magma-energie op komst! Iedereen is welkom om mee te drijven op de energie-stroom waar Magma voor staat. Kijk op de website voor meer info...
12 september 2007
je nieuwe brein: spel
Vonden jullie het moeilijk om optie b als correct antwoord aan te duiden? Waarschijnlijk niet. Wat wetenschappers ontdekten, is dat we dit ‘domme’ oefeningetje niet zouden kunnen moesten we enkel onze linker hersenhelft gebruiken. Het is namelijk onze rechter hersenhelft die humor begrijpt en mogelijk maakt.
En waarom is humor dan zo belangrijk om optimaal te functioneren, zul je dan misschien vragen. Wel, humor zorgt ervoor dat we onze rechter hersenhelft gebruiken voor de dingen waar ze het best in is: verbanden leggen, het geheel zien, contexten herkennen. Humor kan ook heel belangrijk zijn om de moraal te verhogen, vijandigheid te counteren of een moeilijke boodschap te brengen. Als je humor goed gebruikt natuurlijk…
"Pleasure in the job puts perfection in the work"
Aristoteles
Zelfs Aristoteles wist al dat je je goed moet voelen in je job om ook goed te presteren. Een omgeving waar af en toe eens gelachen kan worden, is dus heel belangrijk. En meer en meer bedrijven beginnen dat te beseffen en daar actief aan te werken.
Naast af en toe eens lachen, is ook spelen veel belangrijker dan vaak wordt gedacht. Computerspelletjes hebben ons bijvoorbeeld veel meer te bieden dan we denken. Enkele studies toonden aan dat door computerspellen te spelen een aantal belangrijke vaardigheden beter ontwikkeld worden:
- visuele perceptie
- zaken simultaan verwerken
- veranderingen in de omgeving opmerken (denk aan empathie)
- patronen herkennen en problemen oplossen
Jullie zullen al wel gemerkt hebben dat bovenstaande vaardigheden vooral vanuit onze rechter hersenhelft aangestuurd worden. Af en toe computerspelletjes spelen kan je dus helpen je rechter hersenhelft beter te ontwikkelen en zo je brein beter te gebruiken.
tips en oefeningen over spel:
- Je kan deze test eens doen om te weten te komen hoe jij humor gebruikt.
- Speel computerspelletjes. Als je er niet mee vertrouwd bent, vraag dan maar gewoon wat uitleg aan je kinderen of buurkinderen, ze zullen je graag op weg helpen. Of misschien staan er zelfs spelletjes op je GSM. Of surf even naar hier of hier. Er bestaan ook spelletjes die speciaal voor je rechter hersenhelft werden ontwikkeld. Neem daarvoor eens een kijkje op deze of op deze website.
- Een leuke manier om zelf met humor te experimenteren is om andermans woorden letterlijk te nemen en je dan voor te stellen hoe wat hij of zij zegt eruit zou zien. Zo liep ik ooit over de tafel omdat m’n vriendin me dat vroeg.
- Er zijn ook lach-workshops waarin je (opnieuw) leert te lachen. Kijk daarvoor bijvoorbeeld hier even.
labels: brein
08 september 2007
je nieuwe brein: empathie
Gezichten en gezichtsuitdrukkingen herkennen is iets typisch menselijks, daar zijn we heel goed in. Voor een computer is het enorm moeilijk gezichtsuitdrukkingen te interpreteren terwijl onze rechter hersenhelft dat in een flits voor elkaar heeft. En zoals ik al eerder schreef, is het ‘lezen’ van gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal een essentieel onderdeel van onze communicatie.
in·le·vings·ver·mo·gen (het ~)
1 vermogen om zich in de gevoelens van anderen in te leven => empathie, invoelingsvermogen
Empathie is een heel belangrijke vaardigheid om te beheersen in deze wereld. Het is namelijk de hoeksteen voor het goed opbouwen en onderhouden van relaties. Er bestaan zelfs officiële testen om te meten hoe empathisch je bent, denk maar aan het emotionele intelligentie-coëfficient (EQ) dat het intellectuele (IQ) verdrongen heeft. Aangezien we voor onze emotionele vaardigheden vooral beroep doen op onze rechter hersenhelft, is dat dus nog een extra motivatie om die rechterkant wat verder te ontwikkelen!
tips en oefeningen over empathie:
- Probeer deze twee tests eens uit en bepaal waar je zelf staat. Of deze test (van de foto’s bovenaan) die meet hoe goed je een oprechte lach kan herkennen.
- Een heel goed boek over het herkennen van emoties is ‘Emotions revealed ‘van Paul Ekman.
- Als je ergens in een gesprek of vergadering zit maar niet actief deelneemt, kan je jezelf trainen door iemand anders uit de groep te kiezen en in vanuit zijn of haar wereld mee het gesprek te volgen. Wat is de achtergrond en oorsprong van die persoon? Wat zijn zijn of haar belangen en bedoelingen? Hoe zou hij of zij zich voelen? Hoe beweegt hij of zij? Heel toffe en interessante oefening. Maar pas natuurlijk wel een beetje op waar en wanneer je dit doet, soms is het belangrijk om vanuit je eigen beleving mee te kunnen praten.
labels: brein
05 september 2007
als je jezelf goed wil voelen...
En zo maak je voor jezelf een 'anker' (zo heet dat in de NLP wereld) dat je kan gebruiken om dat goeie gevoel makkelijk en snel terug op te roepen. Heel handig om te gebruiken als je met je verkeerde been uit bed bent gestapt, of vlak voor je een presentatie moet geven of een gesprek met je baas gaat voeren.
Geniet ervan !!!
03 september 2007
je nieuwe brein: symfonie
In de nabije toekomst wordt symfonie steeds belangrijker. En dan heb ik het niet over symfonie in de louter muzikale betekenis van het woord, maar in de bredere betekenis. Symfonie betekent dan de verbanden tussen verschillende dingen zien en begrijpen, samen kunnen werken, analogieën herkennen in verschillende contexten en de relaties tussen mensen aanvoelen.
Er is tegenwoordig zoveel informatie beschikbaar, denk alleen al maar aan het Internet, dat het enorm belangrijk wordt om tussen de bomen het bos nog te kunnen zien en alle puzzelstukjes samen te kunnen passen. Daarom is het essentieel om vaardigheden te ontwikkelen als synthetiseren, verbanden herkennen en bestaande zaken combineren tot nieuwe ideeën. In onze nieuwe wereld waarin meer en meer geautomatiseerd wordt of aan Aziatisch landen uitbesteed wordt, is de toekomst aan degenen die een bredere kijk hebben op de wereld en die overkoepelend kunnen denken en werken.
Wat heeft de 9e symfonie van Beethoven er dan mee te maken? Wel, grote componisten zoals Beethoven verstonden al de kunst om kleine stukjes tot een groter geheel samen te passen. En om dat groter geheel meer te laten zijn dan de som van de delen.
tips en oefeningen over symfonie:
- Eén van de beste manieren om symfonie te leren begrijpen, is door te leren tekenen. Je zal namelijk pas goed kunnen tekenen als je de verbanden tussen de verschillende vlakken en lijnen leert begrijpen. Een heel goed boek in dat verband is ‘Drawing on the right side of the brain’ van Betty Edwards. Haar website is ook zeker een bezoekje waard.
- Zoek problemen bij bestaande oplossingen. Beeld je in dat je totaal niet weet waar bepaalde zaken voor ontworpen zijn en bedenk dan mogelijke toepassingsgebieden. Wat zou je bijvoorbeeld nog kunnen doen met je mes en vork? En verkeerslichten? Een ladder? Laat je creativiteit de vrije loop!
- Lees de volgende boeken: ‘Dialogue, the art of thinking together’ van William Isaacs en ‘Metaphors we live by’ van George Lakoff en Mark Johnson.
labels: brein
01 september 2007
hoe ziet God eruit?
Wat deze anecdote mooi aantoont, is dat kinderen veel minder bang zijn om fouten te maken dan volwassenen. En daardoor zijn ze veel creatiever.
Als je geïnteresseerd bent in creativiteit en in hoe we door ons huidig onderwijs de ontwikkeling van creativiteit tegenhouden, moet je zeker eens naar deze video kijken. Ken Robinson praat heel grappig en inspirerend over creativiteit en hoe ons onderwijs daarmee omgaat. Hij haalt onder andere aan dat alle kinderen als artiest geboren worden maar dat ze die vaardigheden later niet verder kunnen ontwikkelen (net zoals ik hier al vertelde). Het feit dat in ons onderwijs wetenschappen en talen veel belangrijker zijn dan muziek, tekenen en dansen heeft daar natuurlijk veel mee te maken.
Ik vind dit filmpje een echte aanrader en het past perfect in onze reeks over de vaardigheden van de toekomst. Veel plezier ermee!
labels: brein, creativiteit, verhaal