18 september 2007

de paradox van keuzes

Ik herkende mezelf daarnet in deze blog-post over alles hebben wat je jezelf wensen kan en je tegelijkertijd toch nog nét niet helemaal gelukkig voelen. Een soort onrust die je van het ene naar het andere doel doet hollen en die ervoor zorgt dat je soms even vergeet te genieten van het onderweg zijn.


In het artikel wordt een interessante theorie aangekaart, namelijk dat de overvloed aan keuzes ons ongelukkiger maakt. Een heel interessant thema, vind ik, want aan de ene kant draait het leven en onze ontwikkeling om het creëren van keuzes en aan de andere kant zijn er zoveel keuzes in deze wereld dat we er onrustig van worden…

Als dit verwarrend begint te klinken, kijk dan eens naar het filmpje en lees de concrete tips die in het artikel aan bod komen. Wat mij alvast helpt om rust te vinden in deze wereld boordevol mogelijkheden en keuzes is dankbaarheid voor wat ik meemaak en leren tevreden zijn met waar ik op een bepaald moment sta. Als ik enkel en alleen op m'n doelen focus en niet geniet van het onderweg zijn, heeft m'n leven veel minder zin. Want op het moment dat een doel bereikt is, staat het volgende al weer te lonken.

Om af te ronden, wilde ik van deze gelegenheid gebruik maken om mezelf en jullie eraan te herinneren regelmatig even stil te staan bij de kleine dingen in het leven. Laten we wat bewuster genieten van een autorit door een mooi landschap, een glimlach van een collega, het smeren van je boterhammen, een lekker warme douche en de zon die laag aan de hemel staat…

4 opmerkingen:

Jeroen zei

Hele wijze woorden in elk geval maar je moet er regelmatig op gewezen worden want voor je't weet laat je je zo snel weer meeslepen in die wereld van keuzes en ben je weer stekeblind voor die kleine zaken.

Ik ga morgen zeker het artikeltje en filmpje eens rustig bekijken en thx om me er alvast nog eens op te wijzen! Da's mss nog de beste manier om de kleine zaken niet te vergeten.

Anoniem zei

we zijn idd altijd bezig met onze doelen te bereiken en ik voel me vaak niet goed tijdens de weg ernaar toe omdat ik onrustig ben, bang ze niet te halen! Maar je hebt volkomen gelijk, als dat dan weer bereikt is, is er weer een volgende doel, wat maakt dat we nooit echt gelukkig zijn! enfin ik besef maar weer eens dat ik het wel moet zijn en soms lukt het me ook wel en ik geniet zeker van de kleine dingen! daarjuist nog gaan lopen en er is hier zo vlakbij een super mooi uitzicht over de bergen, zalig gewoon om daar 5 minuutjes te stoppen!veerle

Jan zei

Hoi Jef

Deze ochtend was het een super leuke ervaring om jouw berichtje als reactie op m'n schrijfseltje te lezen! Bedankt daarvoor.

Jouw aanvulling is meer dan terecht. Dankbaarheid voor wat je meemaakt en tevreden zijn kan zeker helpen.
Genieten van het hier en nu en van het proces is volgens mij een "levenswijsheid". Zelf kan ik hier nog enorm in groeien.

Ik ga binnenkort iets schrijven over "mindfulness". Dit kan misschien voor mij een manier zijn om meer in het hier en nu te leren leven.
Ik heb dat leren kennen naar aanleiding van jouw berichtje over intuitieve ontwikkeling.

Jef zei

Bedankt voor jullie reacties! Het is heel fijn om te merken dat we elkaar kunnen inspireren met onze schrijfsels!!