19 januari 2007

de sleutel van creatie

Is het jullie gelukt om je uitkomst en deel-uitkomsten goed te formuleren? Dan ben je al een flinke stap op weg naar het bereiken van je doel, proficiat!

Als je nog een stap verder wil gaan en de kans dat je je doel bereikt nog groter wil maken, kan je de sleutel van creatie gebruiken. Dit is een model dat je helpt om je doelstellingen te formuleren, ze te visualiseren en te voelen hoe het zou zijn om je doelen te bereiken. Het helpt je ook om je uitkomst los te laten en toch de waarde die ze je zou brengen in het achterhoofd te houden.

Als dit allemaal nog een beetje verwarrend klinkt, don’t worry, ik loods je stap voor stap door het proces.

Met de sleutel van creatie werken, lukt het beste als je de figuur van hierboven op één of andere manier op de grond kan leggen of tekenen. Wat ik meestal doe, is voor elke stap een stuk papier op de grond leggen met daarop het woord dat je ook op de figuur ziet. Door tijdens de verschillende stappen van het proces telkens op het overeenkomstige stuk papier te gaan staan, is het makkelijker om die stap uit te voeren en versterk je ook het effect ervan.

Voer de volgende stappen uit om je uitkomst bij te stellen tot ze perfect past bij wat jij nodig hebt en je doel ook effectiever te bereiken.

  1. Ga op het ‘nu’ staan en formuleer voor jezelf je huidige situatie en wat je daarin wil veranderen. Beschrijf hoe je de situatie nu ervaart en wat je daarin stoort of wat je anders wil.
  1. Kijk naar de figuur voor je en zie de deel-uitkomst(en) en de uitkomst voor je liggen. Stap op de deel-uitkomst en formuleer voor jezelf je deel-uitkomst(en). Doe dit op de goede manier, wat wil zeggen: positief, zintuiglijk waarneembaar, in een context, binnen eigen controle en ecologisch. Zorg dat de formulering echt goed in elkaar zit en volledig is.
  1. Ga op de uitkomst staan en formuleer deze op dezelfde manier als je deel-uitkomst(en). Controleer of de deel-uitkomsten die je formuleerde je ook echt zullen helpen om je uiteindelijke doel te bereiken.
  1. Ga op ‘zien’ staan en stel je voor dat je jezelf kan zien op het moment dat je je uitkomst bereikt hebt. Kruip dus in de huid van iemand anders, een toevallige voorbijganger bijvoorbeeld, en bekijk jezelf vanop een afstand. Kijk wat je doet en hoor wat je zegt op het moment dat je je doel echt bereikt zou hebben.

    Als je doel bijvoorbeeld was om 5 kilogram af te vallen, hoe zou iemand anders dat dan aan jou zien? Zou hij je zien rondspringen van vreugde of een kleine glimlach op je lippen zien.? Zou hij je erover horen vertellen tegen iemand anders? Zou hij zien dat je meer energie uitstraalt en dat je niet meer met opgespannen schouders maar met je borst vooruit rondloopt? Hoe zou hij je zien?


    Dit is niet altijd even makkelijk, dus neem er je tijd voor. Gebruik je fantasie en leef je in in de buitenstaander die jou je doel ziet bereiken. Let goed op alles wat je zegt en doet.


    Dit geeft je een totaal ander beeld op je uitkomst en zou ervoor kunnen zorgen dat je ontdekt dat de uitkomst die je formuleerde toch niet helemaal is wat je wil bereiken. Je ziet bijvoorbeeld plots een negatief effect ervan op anderen of jezelf dat je niet had voorzien en wil vermijden. Dat is geen probleem, integendeel! Pas je doel en je uitkomst aan zodat ze weer kloppen, en ga terug naar stap 2 of 3 om je nieuwe deel-uitkomsten en uitkomst te formuleren. Kom daarna terug naar deze stap.
  1. Ga vervolgens op het ‘voelen’ staan en leef je in in jezelf, zoals je zou zijn op het moment dat je je doel bereikt. Je ziet dus uit je eigen ogen wat je zou zien op het moment dat je je uitkomst waarmaakt. Voel wat je op dat moment zou voelen, hoor jezelf zeggen wat je zou zeggen op dat moment.

    Als je doel bijvoorbeeld was om 100 meter te lopen in minder dan 12 seconden, hoe zou je je dan voelen als je voor de eerste keer binnen de 12 seconden over de meet loopt? Zou je alles in een waas zien en jezelf horen juichen van plezier? Of voel je je zelfzeker en licht als een veertje? Hoor je jezelf dingen tegen andere mensen of tegen jezelf zeggen? Hoe voelt je lichaam aan op dat moment?


    Door op deze manier te voelen hoe het is om je doel te bereiken, zal je aanvoelen of dat specifieke doel ook écht is wat je nodig hebt. Als dat niet zo is, kan je je doel bijstellen. Ga daarvoor dan terug naar stap 2 of stap 3 om je deel-uitkomsten en uitkomst opnieuw te formuleren. Ga daarna verder met stap 4 en stap 5.
  1. Ga op de ‘waarden’ staan en vraag jezelf af welke waarden je vervult door je doel te bereiken. Wat brengt het realiseren van je uitkomst in je leven? Rust, erbij horen, groeien, gezondheid, nieuwe uitdagingen, zefvertrouwen.... het zijn allemaal mogelijke waarden in je leven die je belangrijk vindt en die je wil bereiken met je uitkomst.

    Essentieel in deze stap is om te voelen of de uitkomst die je formuleerde ook effectief de positieve waarden die je wil bereiken met zich meebrengt. Want uiteindelijk realiseer je elk doel om een bepaalde waarde te vervullen. Zorg ervoor dat je met je uitkomst de juiste waarden vervult en pas indien nodig opnieuw je uitkomst aan. Doorloop indien nodig opnieuw alle stappen om je uitkomst aan de gewenste waarden aan te passen.
  1. Ga op het ‘zijn’ staan en voel hoe het is om je doel te bereiken en daardoor de bijhorende waarden te vervullen. Voel het plezier of het zelfvertrouwen, de blijheid of de rust. Leef je volledig in en ‘wordt’ degene die je bent als je je uitkomst realiseert. Laat op deze plaats het weten, het zien, het voelen en de waarde samenkomen.

Gebruik de vorige stappen om je uitkomst bij te stellen totdat ze aan alle voorwaarden voldoet en totdat ze op elke plaats op de sleutel van creatie als ‘juist’ aanvoelt. Voor alle posities uit de vorige stappen moet de formulering van je uitkomst kloppen en goed aanvoelen vooraleer je verder gaat.

Als dat zo is, voer dan de laatste stap uit:

  1. Blijf op het ‘zijn’ staan en stel je nu een beeld voor waarin je jezelf ziet als je je doel bereikt hebt. Zie jezelf voor je staan als je je uitkomst realiseert en schrijf dan in je fantasie “of nog iets beters...” onder dat beeld, alsof het een ondertitel is. Plaats dat beeld met die ondertitel daarna in een doorzichtige ballon die je aan een touwtje vasthoudt en die omhoog de lucht in wil vliegen. Schrijf in gedachten je waarde op die ballon in grote sierlijke letters.

    Kijk naar je ballon en stap, als je daar klaar voor bent, op het ‘loslaten’ terwijl je luidop of in jezelf zegt: “Ik laat het los”. Laat tegelijkertijd in je fantasie de ballon los en zie hem omhoog wegvliegen.

Door deze laatste stap uit te voeren, stel je jezelf open voor eventuele andere oplossingen die even goed of zelfs “nog iets beter” voor je zijn en die je dezelfde waarden zullen brengen. Deze stap helpt je om niet krampachtig vast te houden aan dat ene doel om je waarden te bereiken. Er zijn namelijk ongetwijfeld ook nog andere manieren om diezelfde waarde te vervullen. En nu laat je ruimte in je leven voor meer dan één mogelijke weg om bij je doel, en vooral bij je waarde, te geraken.

Het is mijn ervaring dat dit proces doorlopen makkelijker en krachtiger is als je het samen met iemand anders doet. Terwijl jij alle stappen doorloopt, kan de ander jou begeleiden en je vertellen wat je in elke stap moet doen. Hij helpt je ook je uitkomst op de goede manier te (her)formuleren en stelt vragen die je helpen om je op de juiste manier in te leven in elke stap.

Probeer het een keer! En laat me weten wat jouw ervaring is.

Geen opmerkingen: