13 mei 2007

meer dan woorden

Zoals een aantal van jullie ongetwijfeld al weten, bestaat communicatie uit meer dan alleen de woorden die je zegt. Ook je gebaren en lichaamshouding zijn heel belangrijk.

Onderzoek toonde aan dat de impact van je communicatie afhankelijk is van drie dingen: wat je zegt, hoe je dat zegt en je lichaamstaal. Het onderzoek wees ook uit dat welke woorden je gebruikt maar voor 7% mee de effectiviteit van je communicatie bepalen. Je stemgeluid (toon, intonatie, snelheid, … ) zorgt voor 38% van je communicatie en je gezichtsuitdrukking, gebaren en lichaamshouding zorgen voor de overblijvende 55%. Indrukwekkende cijfers, als je’t mij vraagt.

Wat heeft dit met rapport te maken? Wel, als je rapport wil opbouwen met iemand, zal je ervoor moeten zorgen dat je lichaam, je stemgeluid en de woorden die je gebruikt met ekaar in harmonie zijn en dezelfde boodschap uitstralen. Als je lichaamstaal je woorden niet ondersteunt, zal het moeilijk zijn om het vertrouwen te winnen van de andere.

Ondersteunen bijvoorbeeld jouw gezichtsuitdrukkingen altijd de woorden die je zegt? En als jij enthousiast over iets bent, stralen dan zowel je lichaam als je woorden dat enthousiasme uit?

4 opmerkingen:

Ger van Dorst zei

Jef,

Het lukt mij niet om kritisch te worden op je schrijfsel.
Ik geniet er iedere keer weer van en hoop dat deze aanmoediging bijdraagt aan nog een lange reeks cadeautjes.

Groeten,

Ger van Dorst

Jef zei

Dat zijn hele mooie woorden! Bedankt, Ger !

Marina Noordegraaf .... zei

Wat ik wel interessant vind is dat het "lezen van gezichten" verschilt per cultuur. Ga ik binnenkort over bloggen!

Jef zei

@Marina: mmm, dat is gek, want ik las net een artikel over Paul Ekman. En die onderzocht jarenlang de verschillende mogelijke gezichtsuitdrukkingen die wij mensen gebruiken. En hij ontdekte dat dat net in alle culturen hetzelfde was.

Hij trok met foto's van gezichtsuitdrukkingen door de hele wereld en vroeg overal wat die uitdrukkingen betekenden. En hij kreeg over de hele wereld dezelfde antwoorden, zelfs bij een primitieve stam ergens in de brousse die nog nooit buiten hun eigen cultuur getreden waren.

Ekman schreef daarover in ziujn boek "Emotions revealed: recognizing faces and feelings to improve communication and emotional life"

Ik ben benieuwd naar jouw bevindingen hierover, Marina. Laat het ons weten!