01 september 2007

hoe ziet God eruit?

In de tekenles in de lagere school vraagt de juf aan een kindje uit de klas wat hij aan het tekenen is. "Een portret van God," antwoordt het kind. "Maar er is toch niemand die weet hoe God eruit ziet," zegt de juf. Waarop het kind zegt: "zo meteen wel."

Wat deze anecdote mooi aantoont, is dat kinderen veel minder bang zijn om fouten te maken dan volwassenen. En daardoor zijn ze veel creatiever.


Als je geïnteresseerd bent in creativiteit en in hoe we door ons huidig onderwijs de ontwikkeling van creativiteit tegenhouden, moet je zeker eens naar deze video kijken. Ken Robinson praat heel grappig en inspirerend over creativiteit en hoe ons onderwijs daarmee omgaat. Hij haalt onder andere aan dat alle kinderen als artiest geboren worden maar dat ze die vaardigheden later niet verder kunnen ontwikkelen (net zoals ik hier al vertelde). Het feit dat in ons onderwijs wetenschappen en talen veel belangrijker zijn dan muziek, tekenen en dansen heeft daar natuurlijk veel mee te maken.

Ik vind dit filmpje een echte aanrader en het past perfect in onze reeks over de vaardigheden van de toekomst. Veel plezier ermee!

4 opmerkingen:

Tony zei

Ik zag de video en vond dit...

Linkerhersenhelft vs Rechterhersenhelft

Verboden te dansen: wie in een Leuvense café begint te dansen, riskeert 125 euro boete. Het reglement op het ‘organiseren van bals en andere vermakelijkheden’ werd goedgekeurd op 18 december 1995 en bepaalt dat wie wil dansen twee weken vooraf een vergunning moet aanvragen.

Goe bezig...

Bianca zei

Wat een goede spreker zeg! Echt geweldig! Ik kan niet wachten om fout te zijn! Ik had vorige week een pilot van een workshop die we gaan geven aan 3000 man. De deelnemers bestonden uit learning experts en mensen die de workshop gingen geven. Wat een prima donna gedrag zeg! Ze kwamen laat van de pauzes terug en ze gaven de hele tijd alleen maar negatieve feedback. We hebben er uiteindelijk wel wat aangehad, maar het heeft een woede in mij opgewekt die me nog goed van pas zal komen.
Ik kan niet wachten om fouten te maken. Want wat ik nu weet, je kunt het soms nooit goed doen!
Mensen voelen zich soms buitengesloten en of zullen hun baan binnenkort zien veranderen. Als jij dan toevallig degene bent die het project coordineerd zullen ze geen mogelijkheid laten liggen om hun ongenoegen te laten zien. Ik ben echt zo blij dat ik dit meegemaakt heb.
Ik ben mijn creativiteit dus weer terug aan het vinden en daar ben ik erg blij om .

Groet,
Bianca

Jeroen zei

Heel interessant filmpje. Heb er echt de volle 19 minuten geboeid naar zitten kijken en kan niet anders dan besluiten dat er heel veel waarheid in schuilt.

Als ik kijk naar hoe ik van kinds af tot nu toe ben geëvolueerd dan kan ik niet anders besluiten dat er enorm veel creativiteit verdwenen is en daar begin ik nu achter te komen en probeer daar iets aan te doen.

Denk ook dat de toekomst er net in schuilt om die kant van mensen te ontwikkelen.

Jef zei

@Bianca: Goed dat je een extra dosis creativiteit kunt halen uit wat er gebeurde, way to go !! Ook leuk om te merken dat je de NLP vooronderstellingen (falen = feedback) niet alleen kent maar ook gewoon toepast in je leven! Succes met de opleidingen!

@Jeroen: Misschien is het een geruststelling om te weten dat je creativiteit niet 'weg' is maar enkel onderdrukt werd. Ze zit er zeker nog ergens en het is gewoon kwestie van ze al spelende en al doende terug wakker te maken en terug in conditie te krijgen En dat eerste is blijkbaar al gebeurd bij jou, super !