27 juni 2007

onze ijsberg smelt!


Eergisteren in de bus gekregen en onmiddellijk met veel plezier gelezen: ‘Onze ijsberg smelt!’ van John Kotter en Holger Rathgeber.

Dit boek vertelt het leuke verhaal van een kolonie pinguins die ergens in de Zuidzee op een ijsberg leven. Eén van de pinguins ontdekt dat hun ijsberg aan het smelten is en dat ze er dus niet veel langer zullen kunnen blijven wonen. Hij vertelt dit aan enkele andere pinguins en dan begint de zoektocht naar een oplossing…

John Kotter is expert in change management en schreef er al meerdere veelgelezen boeken over. Met ‘Onze ijsberg smelt!’ giet hij z’n theorieën over change management in een enorm toegankelijke en boeiende parabel in de stijl van het bekende ‘Who moved my cheese?’ (zie ook hier) Ieder van ons zal zich ongetwijfeld herkennen in één van de pinguins en de manier waarop die met verandering omgaat. Verder komen in het verhaal mooi de acht fasen van een succesvol veranderingsproces aan bod:

  1. creëer een gevoel van urgentie
  2. verzamel een leidend team
  3. ontwikkel een visie en strategie voor de verandering
  4. communiceer om draagvlak en betrokkenheid te creëren
  5. maak het voor anderen mogelijk om te handelen
  6. genereer kortetermijnsuccessen
  7. houd het tempo hoog
  8. creëer een nieuwe cultuur


Je mag niet verwachten om in ‘Onze ijsberg smelt!’ alle antwoorden of oplossingen terug te vinden, daar is het verhaaltje net niet compleet genoeg voor. Het stoorde me bijvoorbeeld dat er niet verteld wordt hoe het na de verandering verder ging met een bepaalde pinguin die vooraf enorm sceptisch was. En de kolonie pinguins slaagt er ook in om bij de verandering geen enkele pinguin achter te laten of kwijt te spelen, iets wat volgens mij in de praktijk minder realistisch is bij hele grote veranderingen.

Toch is ‘Onze ijsberg smelt!’ zeker de moeite om eens te lezen als je met veranderingsprocessen in contact komt. De metafoor is heel krachtig en zal ervoor zorgen dat je beter en bewuster met veranderingen zal kunnen omgaan!

3 opmerkingen:

Marina Noordegraaf .... zei

mooi dat je het leuk vond! parabels (sprookjes) zijn inderdaad meestal wat zwart-witter dan de werkelijkheid. Maar wie weet komt er wel "Our Iceberg is Melting. Part II"?
Hoe denk je trouwens dat het met NoNo is afgelopen? Als de ijsberg waarop ze eerst woonden gaat krakken, trekt hij wel bij denk ik. NoNo is van "eerst zien, dan geloven". En als de ijsberg niet krakt van "told you so!" Heerlijk dat ik NoNo zo zwart-wit mag afschilderen. 't is tenslotte een parabel :-)

Jef zei

Hallo Marina,

Ik kan me inderdaad voorstellen dat NoNo wel bijtrekt als hij ziet dat alles goed loopt. Maar ik vond het jammer dat hij op het einde van't verhaal niet meer ter sprake kwam.

groetjes, Jef

Marina Noordegraaf .... zei

dat is zeker jammer!