08 september 2007

je nieuwe brein: empathie

Welk van de twee meisjes hierboven lacht oprecht en welk niet? En hoe kan je dat zien?

Gezichten en gezichtsuitdrukkingen herkennen is iets typisch menselijks, daar zijn we heel goed in. Voor een computer is het enorm moeilijk gezichtsuitdrukkingen te interpreteren terwijl onze rechter hersenhelft dat in een flits voor elkaar heeft. En zoals ik al eerder schreef, is het ‘lezen’ van gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal een essentieel onderdeel van onze communicatie.

in·le·vings·ver·mo·gen (het ~)

1 vermogen om zich in de gevoelens van anderen in te leven => empathie, invoelingsvermogen

Empathie omvat dus nog meer dan lichaamstaal lezen. Het betekent je inleven in de gevoelens van de ander zodat je nog beter begrijpt (voelt) hoe de ander iets ervaart. En dan ook reageren vanuit dat begrip.

Empathie is een heel belangrijke vaardigheid om te beheersen in deze wereld. Het is namelijk de hoeksteen voor het goed opbouwen en onderhouden van relaties. Er bestaan zelfs
officiƫle testen om te meten hoe empathisch je bent, denk maar aan het emotionele intelligentie-coƫfficient (EQ) dat het intellectuele (IQ) verdrongen heeft. Aangezien we voor onze emotionele vaardigheden vooral beroep doen op onze rechter hersenhelft, is dat dus nog een extra motivatie om die rechterkant wat verder te ontwikkelen!

tips en oefeningen over empathie:
  • Probeer deze twee tests eens uit en bepaal waar je zelf staat. Of deze test (van de foto’s bovenaan) die meet hoe goed je een oprechte lach kan herkennen.
  • Een heel goed boek over het herkennen van emoties is ‘Emotions revealed ‘van Paul Ekman.
  • Als je ergens in een gesprek of vergadering zit maar niet actief deelneemt, kan je jezelf trainen door iemand anders uit de groep te kiezen en in vanuit zijn of haar wereld mee het gesprek te volgen. Wat is de achtergrond en oorsprong van die persoon? Wat zijn zijn of haar belangen en bedoelingen? Hoe zou hij of zij zich voelen? Hoe beweegt hij of zij? Heel toffe en interessante oefening. Maar pas natuurlijk wel een beetje op waar en wanneer je dit doet, soms is het belangrijk om vanuit je eigen beleving mee te kunnen praten.
Gerelateerd bericht: wil jij een heel nieuw brein?

3 opmerkingen:

Jan zei

Weeral een zeer leerrijk berichtje, bedankt!

Ohja, het is deze opleiding geworden.: http://www.coachingcounselling.be

Groetjes
Jan

Jef zei

Bedankt, Jan! Het ziet er inderdaad een interessante opleiding uit. Veel succes ermee!

Groetjes, Jef

Lieve zei

Dag Jef, in mijn zoektocht naar oefeningen rond empathie, voor mijn lessen, kwam ik hier terecht... Als ik eens wat meer tijd heb, bekijk ik alles eens wat beter, want ik denk dat ik hier veel van kan leren...

groetjes, Lieve V.