12 september 2007

je nieuwe brein: spel

Even een spelletje. Hieronder zie je het begin van een flauwe mop en het is aan jullie om de juiste ‘clou’ te kiezen uit de drie mogelijkheden.

Vonden jullie het moeilijk om optie b als correct antwoord aan te duiden? Waarschijnlijk niet. Wat wetenschappers ontdekten, is dat we dit ‘domme’ oefeningetje niet zouden kunnen moesten we enkel onze linker hersenhelft gebruiken. Het is namelijk onze rechter hersenhelft die humor begrijpt en mogelijk maakt.

En waarom is humor dan zo belangrijk om optimaal te functioneren, zul je dan misschien vragen. Wel, humor zorgt ervoor dat we onze rechter hersenhelft gebruiken voor de dingen waar ze het best in is: verbanden leggen, het geheel zien, contexten herkennen. Humor kan ook heel belangrijk zijn om de moraal te verhogen, vijandigheid te counteren of een moeilijke boodschap te brengen. Als je humor goed gebruikt natuurlijk…

"Pleasure in the job puts perfection in the work"

Aristoteles

Zelfs Aristoteles wist al dat je je goed moet voelen in je job om ook goed te presteren. Een omgeving waar af en toe eens gelachen kan worden, is dus heel belangrijk. En meer en meer bedrijven beginnen dat te beseffen en daar actief aan te werken.

Naast af en toe eens lachen, is ook spelen veel belangrijker dan vaak wordt gedacht. Computerspelletjes hebben ons bijvoorbeeld veel meer te bieden dan we denken. Enkele studies toonden aan dat door computerspellen te spelen een aantal belangrijke vaardigheden beter ontwikkeld worden:

    • visuele perceptie
    • zaken simultaan verwerken
    • veranderingen in de omgeving opmerken (denk aan empathie)
    • patronen herkennen en problemen oplossen

Jullie zullen al wel gemerkt hebben dat bovenstaande vaardigheden vooral vanuit onze rechter hersenhelft aangestuurd worden. Af en toe computerspelletjes spelen kan je dus helpen je rechter hersenhelft beter te ontwikkelen en zo je brein beter te gebruiken.

tips en oefeningen over spel:

 • Je kan deze test eens doen om te weten te komen hoe jij humor gebruikt.
 • Speel computerspelletjes. Als je er niet mee vertrouwd bent, vraag dan maar gewoon wat uitleg aan je kinderen of buurkinderen, ze zullen je graag op weg helpen. Of misschien staan er zelfs spelletjes op je GSM. Of surf even naar hier of hier. Er bestaan ook spelletjes die speciaal voor je rechter hersenhelft werden ontwikkeld. Neem daarvoor eens een kijkje op deze of op deze website.
 • Een leuke manier om zelf met humor te experimenteren is om andermans woorden letterlijk te nemen en je dan voor te stellen hoe wat hij of zij zegt eruit zou zien. Zo liep ik ooit over de tafel omdat m’n vriendin me dat vroeg.
 • Er zijn ook lach-workshops waarin je (opnieuw) leert te lachen. Kijk daarvoor bijvoorbeeld hier even.
Gerelateerd bericht: wil jij een heel nieuw brein?

5 opmerkingen:

Luc zei

Dag Jef,

Humor is een inderdaad een typisch menselijk gebeuren en nog zo weinig onderzocht door psychologen.
Toch kan het letterlijk ontwapenend zijn.

Ik herinner me een passage uit 'Schindler's List'.
In het concentratiekamp waren een aantal kippen gestolen.
De kampoverste had 10 gevangenen geselecteerd die zouden geëxecuteerd worden, als de dief zichzelf niet aangaf of andere kampbewoners de dief bekendmaakten.
Dit gebeurde niet en de kampoverste liet de 10 in een rij staan voor alle verzamelde kampbewoners en schoot persoonlijk een eerste gijzelaar dood.
De kampoverste stelt dan opnieuw de vraag dat de dief zich bekend maakt om verder bloedvergieten te vermijden. Eén van de resterende 9, een klein jongetje doet een stap naar voren. De kampoverste vindt dit een heel verstandige beslissing en vraagt aan het jongetje wie de dief is. Het jongetje gaat naar de man die juist is doodgeschoten en zegt : "deze hier".

Je moet al echt weinig gevoel voor humor hebben om toch nog met de executie verder te gaan !

Jan zei

Hoi Jef,

Mijn moeder heeft net een nieuw spelletje gekocht.
Volgens Nintendo zou het zelfs alzheimer tegengaan.
In elk geval, binnenkort heb ik dus een super slimme moeder!
Misschien moet ik mij dan ook maar eens zo'n spelletje aanschaffen ;-)

Ik had graag de "humor" test gedaan , maar het linkje werkt niet.

Luc, mooie passage die je beschrijft!

Jef zei

@Luc: Heel mooi voorbeeld, Luc. Bedankt!

@Jan: De link werkte inderdaad niet, ik heb het ondertussen in orde gebracht. Bedankt om het even te melden.

En dat spel dat je moeder kocht, ziet er heel interessant uit!!

Jari zei

Ik heb onlangs nog eens gelachen met een uitspraak van mijn vriendin.
Ik had begrepen dat ze zei : ik zie er goed uit. Wat me spontaan aan het lachen bracht.
Terwijl ze in werkelijkheid vroeg : zie ik er goed uit ?

Anoniem zei

Plain and simple! I like your work!

generic nolvadex