je nieuwe brein: symfonie
In de nabije toekomst wordt symfonie steeds belangrijker. En dan heb ik het niet over symfonie in de louter muzikale betekenis van het woord, maar in de bredere betekenis. Symfonie betekent dan de verbanden tussen verschillende dingen zien en begrijpen, samen kunnen werken, analogieën herkennen in verschillende contexten en de relaties tussen mensen aanvoelen.
Er is tegenwoordig zoveel informatie beschikbaar, denk alleen al maar aan het Internet, dat het enorm belangrijk wordt om tussen de bomen het bos nog te kunnen zien en alle puzzelstukjes samen te kunnen passen. Daarom is het essentieel om vaardigheden te ontwikkelen als synthetiseren, verbanden herkennen en bestaande zaken combineren tot nieuwe ideeën. In onze nieuwe wereld waarin meer en meer geautomatiseerd wordt of aan Aziatisch landen uitbesteed wordt, is de toekomst aan degenen die een bredere kijk hebben op de wereld en die overkoepelend kunnen denken en werken.
Wat heeft de 9e symfonie van Beethoven er dan mee te maken? Wel, grote componisten zoals Beethoven verstonden al de kunst om kleine stukjes tot een groter geheel samen te passen. En om dat groter geheel meer te laten zijn dan de som van de delen.
tips en oefeningen over symfonie:
- Eén van de beste manieren om symfonie te leren begrijpen, is door te leren tekenen. Je zal namelijk pas goed kunnen tekenen als je de verbanden tussen de verschillende vlakken en lijnen leert begrijpen. Een heel goed boek in dat verband is ‘Drawing on the right side of the brain’ van Betty Edwards. Haar website is ook zeker een bezoekje waard.
- Zoek problemen bij bestaande oplossingen. Beeld je in dat je totaal niet weet waar bepaalde zaken voor ontworpen zijn en bedenk dan mogelijke toepassingsgebieden. Wat zou je bijvoorbeeld nog kunnen doen met je mes en vork? En verkeerslichten? Een ladder? Laat je creativiteit de vrije loop!
- Lees de volgende boeken: ‘Dialogue, the art of thinking together’ van William Isaacs en ‘Metaphors we live by’ van George Lakoff en Mark Johnson.
2 opmerkingen:
dat zijn weer goede boekentips. ik vraag me af hoe jij dat doet. koop je ze allemaal? mij gaat het op een gegeven moment toch wel te veel in de papieren lopen .. en da's best jammer!
Hallo Marina, ik ben inderdaad nogal een boeken-freak en koop ook vrij veel boeken, ja. ;-) Jammer genoeg vind je meeste van 'dit soort' boeken niet in elke bibliotheek...
Groetjes, Jef
Een reactie posten