24 augustus 2007

wil jij een heel nieuw brein?

Herinneren jullie je deze post over de vaardigheden van de toekomst nog? En deze schrijfsels over onze rechter hersenhelft?


Wel, als je al deze ideeën samenvoegt, krijg je de essentie van wat auteur Dan Pink in zijn boek ‘A whole new mind’ vertelt. Namelijk dat we in de toekomst meer en meer de vaardigheden van onze rechter hersenhelft gaan nodig hebben: creativiteit, verbanden leggen, relaties en mensen aanvoelen, etc.

Er is momenteel een verschuiving begonnen van de meer logische en gestructureerde kwaliteiten naar de meer gevoelsmatige en creatieve vaardigheden. En dus van de linker hersenhelft naar de rechter hersenhelft. Met deze verschuiving komen we volgens Pink van het informatie-tijdperk terecht in het conceptuele tijdperk.

Als drie belangrijkste oorzaken van deze verschuiving haalt Pink de volgende trends aan:

- overvloed. In onze huidige maatschappij is het niet langer rendabel om bijvoorbeeld enkel een goed functionerende stofzuiger of auto te produceren. Als producten niet tegelijkertijd goed werken, er cool en sexy uitzien en op de emoties van je klanten inspelen, zal je er meestal niet veel van verkopen. Naast het functionele aspect hechten wij tegenwoordig veel belang aan design en de betekenis die producten voor ons hebben.

- automatisatie. De nieuwe technologie vervangt meer en meer het zogezegd ‘moeilijke’ en zware werk. Het gaat dan voornamelijk over logische, gestructureerde en rationele taken die wij mensen vooral met onze linker hersenhelft uitvoeren.

- Azië. In heel veel sectoren is offshoring een sterk groeiend fenomeen. Hierbij worden veel goedkopere (vaak Aziatische) werkkrachten ingezet om het repetitieve, gestructureerde werk van ons over te nemen. Ook hier gaat het weer over werk waar onze linker hersenhelft het grootste aandeel in heeft.

Om in de nabije toekomst succesvol te zijn, is het dus zaak om je rechter hersenhelft-vaardigheden te beginnen ontwikkelen. De mens van de toekomst zal zijn hele brein (en niet alleen de linkerkant) optimaal moeten gebruiken. Vandaar de titel van het boek, ‘A whole new mind'.

Daarom beschrijft de auteur 6 gebieden waarop we onszelf moeten richten voor de toekomst.

- design
- verhaal
- harmonie
- empathie
- spel
- betekenis

Omdat ‘A whole new mind’ zowat mijn bijbel is geworden op dit vlak en je er heel veel uit kan leren, zal ik in de volgende posts telkens één van deze thema’s verder behandelen. Met ook telkens enkele tips of oefeningen om je rechter hersenhelft op dat vlak te stimuleren.

Alle posts uit deze reeks:

3 opmerkingen:

Jan zei

Hoi Jef, Het tandenpoetsen met de andere hand deed me terugdenken aan een geheugenexperiment op radio 1 in het programma "naast de kwestie". Proefkonijn van dienst: An van Elsen

Gedurende een week moest ze douchen met de ogen dicht en haar tanden poetsen met de verkeerde hand. Met haar lief voerde ze gesprekken in rijmvorm, ze at muesli en yoghurt bij het ontbijt, nam een lavendelbad en zocht een andere weg naar het werk.

Na die week moest An van Elsen terug een test afnemen. De resultaten vergeleek men met die van een week terug. Opvallend was dat ze 36 % slimmer was geworden.

Hiermee leverde ze het bewijs dat de mens op 1 week tijd zijn geheugen aazienelijk kan verbeteren.

Anoniem zei

hey Jef,

Volgens mij een mooi voorbeeld...
http://www.babyart.be
Alles wordt in het verre oosten gemaakt en bespeelt voor 100% de emoties van de klant. Voor alle duidelijkheid : dezen typ is dik binnen!

Grtr,
Tony

Jef zei

@Jan: Bedankt! Een perfect voorbeeld van hoe het stimuleren van onze rechter hersenhelft ons 'slimmer' maakt.

@Tony: Thanks!