28 augustus 2007

je nieuwe brein: design

Er was eens iemand die in een kleuterklas binnenstapte en vroeg hoeveel kunstenaars er in de klas zaten. Bijna alle kleuters staken hun hand omhoog. De man bezocht daarna ook een klas uit het lager onderwijs en stelde dezelfde vraag. Daar stak de helft van de klas z’n hand omhoog. Toen hij in een middelbare school vroeg hoeveel kunstenaars er aanwezig waren, staken slechts enkele leerlingen hun hand op. En toen hij het op een universiteit aan een groep studenten vroeg, stak nog één enkeling zijn hand op.

Wat vertelt dit verhaal ons? Dat we allemaal als kunstenaars geboren worden maar dat we die vaardigheden met de tijd verliezen. Of beter gezegd, niet stimuleren en op peil houden.

De laatste jaren begint daar terug verandering in te komen. Meer en meer wordt het design een belangrijk aspect van productontwikkeling. Denk maar aan de opkomst van beroepen als grafisch ontwerpers en stylisten. De vraag naar zulke mensen is hoog omdat mensen en producten er heel goed en sexy moeten uitzien en op ons gevoel moeten inspelen. We zoeken meer en meer ‘betekenis’ in wat we kopen en wie we zijn. Het is dus het design van producten dat tegenwoordig het verschil maakt, niet langer de prijs of kwaliteit.

Maak dus de kunstenaar in jezelf terug wakker, zou ik zo zeggen!

tips en oefeningen over design:

  • Ook al vind je van jezelf dat je een heel slechte tekenaar bent, neem toch eens even de tijd om een (modern) goed ontworpen voorwerp na te tekenen. Een kurkentrekker, een auto, je tandenborstel. En let heel goed op de vormen en lijnen terwijl je tekent.

  • Kies een willekeurig voorwerp dat je vaak gebruikt en bekijk het eens goed. Hoe zou je het ontwerp van dat voorwerp kunnen verbeteren. Als je bijvoorbeeld je fietsbel eens goed bestudeert, zou je kunnen besluiten dat je door het hendeltje langer te maken de handgreep van je stuur niet meer hoeft los te laten om te bellen.
  • Bekijk enkele blogs en websites over design, zoals deze of deze.

Gerelateerd bericht: wil jij een heel nieuw brein?

1 opmerking:

Tony zei

Mijn kids reageren alvast super op mijn geklad, ze wachten vol ongeduld op de volgende tekening om ze in te kleuren... ;)
Ik betrap mezelf op het inhouden van mijn adem terwijl ik teken, 't is dan ook effe geleden...straks steek ik m'n tong nog uit ook :)