27 december 2006

en de uitkomst is...


Zal jij binnenkort ook een aantal goeie voornemens voor het nieuwe jaar bedenken en misschien zelfs op papier zetten? Dingen waaraan je volgend jaar wil werken en doelen die je wil bereiken?

En ben je bang dat je, net zoals vorig jaar, een aantal van die voornemens enkele weken later alweer zal vergeten zijn? Of dat je doelen toch moeilijker te realiseren blijken dan je verwachtte?

Wat maakt dat we onszelf soms doelen stellen maar er niet in slagen ze ook effectief te realiseren zoals we dat gewild hadden? Ooit al eens over nagedacht?

Ik zal jullie in deze en enkele volgende berichten een aantal hulpmiddelen aanreiken die je zullen helpen om de doelen die je jezelf stelt sneller en effectiever te bereiken.

Het eerste wat heel belangrijk is bij het stellen van een doel, is dat je dat doel op een goede manier formuleert. Eigenlijk formuleer je zelfs niet het doel, maar hoe het zou zijn als je dat doel effectief zou bereikt hebben, het resultaat met andere woorden. Laten we dat de ‘uitkomst’ noemen.

Je uitkomst goed formuleren, doe je als volgt:

1. Formuleer je uitkomst positief. En formuleer vervolgens ook wat je niet wil bereiken.

Zorg ervoor dat je op een positieve en bevestigende manier formuleert wat je wil bereiken. Dus niet: “Ik wil niet langer dik zijn.” maar “Ik zal slank zijn.” Zeg “Ik zal dat project afgemaakt hebben en mijn gereviseerde tekst naar de drukkerij gestuurd hebben.” in plaats van “Ik wil dat project niet langer laten aanslepen en m’n tekst niet langer laten liggen.”

Als je je uitkomst positief geformuleerd hebt, denk dan ook eens aan eventuele minder leuke neveneffecten die zouden kunnen optreden bij het bereiken van je doel. Het is namelijk niet alleen belangrijk precies te weten wat je wil bereiken, maar ook welke dingen niet bij jouw ideale uitkomst horen. Schrijf deze ook op! Op die manier voorkom je dat je perfect bereikt wat je vooropgesteld had, maar dat je nieuwe situatie ook een aantal ongewenste zaken bevat.

Je kan het vorige voorbeeld bijvoorbeeld aanvullen met “Terwijl ik mijn project afmaak zal ik genoeg tijd voor mijn vriendin vrijmaken.” Zo vermijd je dat je heel vlot en succesvol je project afwerkt en daarna vaststelt dat je relatie in het slop zit.

2. Formuleer je uitkomst heel concreet en zintuiglijk waarneembaar.

Leef je in in hoe het zou zijn om je doel bereikt te hebben en beschrijf dan heel gedetailleerd hoe dat zou zijn. Met ‘zintuiglijk waarneembaar' wordt bedoeld dat je beschrijft wat je zou zien, doen, voelen, horen, ruiken, etc. Iemand anders zou zich op basis van jouw beschrijving een heel precies beeld moeten kunnen vormen van jouw uitkomst.

Formuleer “Ik zal een toffe nieuwe trui kopen.” bijvoorbeeld als “Ik zal een nieuwe, donkerblauwe trui kopen die me goed past. Dat wil zeggen dat hij tot over mijn broeksriem valt als ik gewoon rechtop sta en de mouwen tot over m’n polsen vallen. Er mag een smalle gekleurde boord (geel of wit) aan de mowen zijn, maar er staan geen letters of tekeningen op. De trui zal van katoen zijn en in de was- en droogmachine mogen. Als ik hem aanheb, zal ik me gemakkelijk voelen en me geen zorgen maken of mijn trui wel mooi genoeg is. De trui kost minder dan 55 euro.“

Ik besef dat deze beschrijving overdreven overkomt. Maar geloof me, je uitkomst op die manier formuleren helpt je enorm om voor jezelf je doel duidelijk te krijgen en het daarna ook sneller te bereiken. Wees dus zo concreet en zo volledig mogelijk!

3. Formuleer je uitkomst in een context.

Beschrijf voor jezelf waar, wanneer, hoe en met wie je je doel zal bereiken. Het is heel belangrijk om voor jezelf te beslissen wanneer je je doel wilt bereikt hebben. Door dat te doen, focus je je onbewuste op die datum en zal je makkelijker actie gaan ondernemen.

Zeg dus: “Op 14 december 2007 zal ik alleen gaan shoppen in de Nieuwstraat in Brussel en een trui kopen.”

4. Hou je uitkomst binnen je eigen controle.

Zorg ervoor dat het bereiken van je doel niet afhankelijk is van anderen maar dat je er zelf voor kan zorgen je doel te bereiken. Pas desnoods je omschrijving aan tot de formulering binnen je eigen controle valt. Met een uitkomst die afhankelijk is van iemand anders, leg je je lot als het ware in de handen van die ander. Door het geheel binnen je eigen controle te houden, verplicht je jezelf om je verantwoordelijkheid op te nemen en zal je effectiever je doel bereiken.

Formuleer “Ik zal van m’n pa geld krijgen voor die auto.” dus liever als “Ik zal er zelf voor zorgen genoeg geld te verzamelen om die auto te kunnen kopen.”

5. Kijk na of je uitkomst wel ecologisch is.

Hiermee bedoel ik dat je moet nagaan of het bereiken van je doel niet schadelijk is voor jezelf of voor anderen. Denk er over na welke invloed je uitkomst zal hebben over je leven, je gezondheid, je familie, je werk, etc. Controleer of je uitkomst in overeenstemming is met alle andere aspecten van jezelf en met de waarden van de betrokken personen.

Zo moet iemand die zich voorneemt om elke dag onder de middagpauze te gaan sporten bijvoorbeeld nakijken of hij daardoor geen belangrijke sociale contacten met collega’s verliest of dat hij in de namiddag niet te vermoeid is om nog geconcentreerd te werken.


Probeer eens om één van de dingen die je wil bereiken op deze manier voor jezelf uit te schrijven. Ga voor elke voorwaarde na of je formulering eraan voldoet en pas ze indien nodig aan. Het kost wat tijd, maar het is zeker de moeite waard!

Als je het moeilijk vind om de juiste formulering te vinden, kan je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wat wil ik precies bereiken? Welke dingen heb ik nodig? Wat wil ik dat me niet overkomt?
  • Hoe zal ik weten (voelen, zien of horen) dat ik mijn doel bereikt heb, of dat ik bezig ben het te bereiken?
  • Wanneer, waar, hoe en met wie zal ik mijn doel bereiken?
  • Welk initiatief kan ik zelf nemen om mijn doel te bereiken en hoe houd ik de controle in handen? Welke hulpbronnen kan ik eventueel aanspreken?
  • Welke waarde realiseer ik met deze uitkomst? En botst die waarde met andere belangrijke waarden van mezelf of de mensen rondom mij? Hoe verandert mijn zelfbeeld door dit doel te bereiken? Hoe gaan anderen me zien als ik dit doel bereik?

Durf je het aan om één van je doelen aan al deze vragen te onderwerpen?

Veel plezier en succes ermee! Als je me jouw beschrijving van je uitkomst doorstuurt, geef ik je met veel plezier feedback over de kwaliteit van de formulering ervan.

22 december 2006

de uitgangspunten beleefd

Ziezo, met deze erbij hebben we alle NLP vooronderstellingen besproken. Lukte het om deze uitgangspunten mee te nemen in je dagelijkse leven? Ik vond het alvast heel interessant om ze allemaal nog eens op te frissen en extra bewust toe te passen. Hier zijn ze nog even allemaal op een rijtje:
  1. "De kaart is niet het gebied."

  2. "Falen bestaat niet, er is alleen feedback."

  3. "De betekenis van je communicatie is het effect dat je ermee bereikt."

  4. "Achter elk gedrag zit een positieve intentie."

  5. "Mensen hebben alle hulpbronnen die ze nodig hebben om hun doelen te bereiken."

  6. "Kracht is de kunst om resultaten te bereiken zoals we ze bedoeld hebben."

  7. "Mensen maken altijd de beste keuze die ze op dat moment hebben."

  8. "Er zijn altijd andere keuzes mogelijk."

  9. “Lichaam en geest zijn aan elkaar gekoppeld.”

  10. "Datgene waar je bewustzijn op gericht is, heeft de neiging zich te manifesteren in je leven."

Veel plezier ermee!

stelling 10: dat waar je bewustzijn op gericht is...

De laatste stelling die aan de basis ligt van de manier van leven die NLP is, is de volgende:

“Datgene waar je bewustzijn op gericht is, heeft de neiging zich te manifesteren in je leven.”


En daarmee wordt bedoeld dat de dingen waarop je je focust als vanzelf naar je toe zullen komen of zich beginnen uitbreiden.

Heb je het ooit meegemaakt dat je aan iemand denkt en je enkele minuten later een mailtje of telefoontje krijgt van die persoon? Of dat je toevallig overal mensen tegenkomt die ook met een specifiek onderwerp bezig zijn sinds jij zelf geïnteresseerd raakte in dat onderwerp?

Ook dit zal iedereen wel al eens meegemaakt hebben: je moet dringend vertrekken en je vindt je gsm niet. Je begint gehaast te zoeken maar kan hem nergens vinden en vertrekt uiteindelijk zonder. En achteraf bleek hij op een voor de hand liggende plek te liggen waar je om onverklaarbare redenen vergat te kijken. Wel, dat komt omdat je tijdens het zoeken alleen maar bezig was met de gedachte om zonder gsm te moeten vertrekken. En waar je je op focust, de gedachte om zonder gsm te vertrekken, zal zich manifesteren... :-)

Probeer dus volgende keer als je iets kwijt bent misschien eens het volgende: Zeg tegen jezelf dat je nog wel weet waar het verloren voorwerp ligt, maar dat je je het gewoon nog even moet herinneren. En stel jezelf voor dat je je het zodadelijk weer herinnert en daarna rustig kan vertrekken... Wedden dat je dan plots weer weet waar je moet gaan zoeken? Simpelweg omdat je jezelf ontspande en niet meer op het negatieve maar het positieve was gefocust.

Deze stelling kan je helpen om je doelen in het leven makkelijker te bereiken. Probeer je bewust te worden van waar je naartoe wil en stel je voor hoe het zou zijn als je dat doel bereikt. Probeer op een positieve manier over je doel te denken en aan de dingen die daarvoor moeten gebeuren of gedaan worden. De positieve energie die je zo uitstraalt, zal je helpen om sneller je doel te bereiken. Wie zich voortdurend voorhoudt dat hij ‘het toch wel weer niet zal kunnen’ zal zijn eigen overtuiging waarmaken en z’n doelen niet of minder makkelijk bereiken.

Wat zijn de dingen waar jij vaak mee in je hoofd zit? En denk je daar op een positieve of negatieve manier over?

21 december 2006

wat mensen niet vergeten

Anna Farmery van The engaging brand sluit haar podcasts altijd af met de volgende interessante uitspraak:

"People will forget what you said.
People will forget what you did.
But people will never forget the way you made them feel."


Probeer er dus voor te zorgen dat mensen iets voelen bij de boodschap die je hen te vertellen hebt... en ze zullen het nooit vergeten!

20 december 2006

flow vervolgd

Ken jij ook van die mensen die zich nooit vervelen en die voor weinig of niets bang zijn? Van die mensen die in elk mogelijk gevaar een uitdaging zien en die genieten van het leven in plaats van erdoor overweldigd te worden? Mensen die ook goed weten wat ze willen in het leven en hun doelen steevast bereiken.

Wel, volgens het boek “Flow” van Csikszentmihalyi blijkt dat soort mensen heel vaak in flow te zijn, Ik schreef hierover al eerder iets toen ik het boek begon te lezen. Ondertussen heb ik “Flow” uitgelezen kan ik jullie vertellen dat ik een meer praktische en op z’n minst meer bruikbare benadering van het onderwerp had verwacht. Het boek is nogal theoretisch opgevat en de auteur heeft in mijn ogen weinig moeite gedaan om z’n lezers een flow-ervaring te geven tijdens het lezen van zijn boek. ;-)

Toch ben ik blij dat ik “Flow” gelezen heb, want flow is inderdaad iets heel belangrijks in ons leven. Flow betekent zo hard opgaan in iets dat je de tijd uit het oog verliest en vergeet wat er rond je gebeurt. En dat kan zowel gebeuren tijdens het spelen van een spel als tijdens het tanden poetsen. Studies wezen uit dat we de momenten dat we in flow waren als de gelukkigste momenten van de dag beschouwen.

Volgens Csikszentmihalyi speelt flow een belangrijke rol in het leven van het type mensen dat ik in de eerste zinnen van dit bericht beschreef (en die hij ‘autotelische’ persoonlijkheden noemt). Waar ik vandaag even op in wil gaan, zijn enkele vaardigheden die voorwaarden zijn om te groeien naar zo’n autotelische persoonlijkheid. Als je de volgende richtlijnen begint te volgen, zal je vaker en sneller flow-ervaringen bereiken.

1. Stel jezelf doelen

Het is heel belangrijk om keuzes te kunnen maken en jezelf bewust doelen te stellen. Durf uitdagingen aangaan! En aarzel niet om je doelen bij te stellen als dat nodig blijkt. Remember, kracht is flexibiliteit.

2. Ga op in de activiteit

Probeer heel betrokken te raken bij de dingen die je doet. Dat wil zeggen dat je je volledig concentreert op waarmee je bezig bent. En dat vergt het nodige concentratievermogen... Als je het moeilijk hebt om je te concentreren, zorg dan dat je omgeving zo optimaaal mogelijk is en vermijd mogelijke afleidingen.

3. Schenk aandacht aan wat er gebeurt.

Dit gaat nog iets verder dan het vorige punt en betekent dat je je zelfbewustzijn voor een stuk uitschakelt als je met iets bezig bent. Probeer dus om je geen zorgen te maken over je prestaties of over de indruk die je op anderen maakt. Natuurlijk is het juiste evenwicht hierin heel belangrijk want je zelfbewustzijn teveel uitschakelen is ook niet goed!

4. Leer genieten van de directe ervaring

Er zijn mensen die in heel zware of moeilijke omstandigheden toch nog kunnen genieten van de kleine dingen en daaruit heel veel energie halen. Probeer om die kleine, mooie dingen die je elke dag tegenkomt op te merken en ervan te genieten. De zon tussen de bomen, een mooi liedje op de radio, de was die lekker ruikend uit de machine komt, een lach, een leuke dagdroom...

Als je deze vier richtlijnen meeneemt in je dagelijkse leven, zal je sneller en vaker flow-ervaringen meemaken. Geniet ervan!

15 december 2006

stelling 9: lichaam en geest...

Het voorlaatse uitgangspunt van NLP zegt ons:

“Lichaam en geest zijn aan elkaar gekoppeld.”

Ons lichaam en onze geest zijn aan elkaar gekoppeld en beïnvloeden elkaar. Dat betekent dat ons fysiek welzijn voor een groot stuk samenhangt met ons mentaal welzijn. En dat is waarom sommige mensen bijkomen, puistjes krijgen of ziek worden als ze onder stress staan bijvoorbeeld.

Het gaat zelfs nog verder dan dat. Zelfs ‘gewone’ gedachten beïnvloeden ons lichaam. Elke gedachte die door ons hoofd gaat, wordt via neurotransmitters (chemische stoffen die impulsen door je zenuwen versturen) doorheen heel ons lichaam gestuurd. Recent onderzoek zou zelfs uitgewezen hebben dat niet alleen onze hersenen in staat zijn om neurotransmitters aan te maken, maar ook onze organen. Wat betekent dat zowel geest als lichaam neurotransmitters aanmaken en boodschappen door ons lichaam kunnen sturen. Over samenhang gesproken!

Joost, mijn eerste NLP trainer, formuleerde deze stelling als volgt: “De boodschapper komt niet tot rust vooraleer de boodschap ontvangen is.”

Met de boodschapper bedoelde hij dan onze geest die ons fysieke boodschappen (ongemak, vermoeidheid, ziekte, ...) stuurt om ons ergens attent op te maken. Ofwel ons lichaam dat onze geest boodschappen stuurt en er bijvoorbeeld voor zorgt dat we ergens geen zin in hebben, ons mentaal slecht voelen, etc. En die symptomen zullen blijven weerkeren, al dan niet in een andere vorm, tot we de boodschap begrepen hebben en iets veranderen.

Naar je lichaam leren luisteren, kan je dus heel veel zeggen over je algemene toestand. Misschien betekende die hoofdpijn gisteren wel dat je eigenlijk (misschien zelfs zonder het bewust te beseffen) liever niet had overgewerkt, maar het niet durfde weigeren. Of betekent het feit dat je de laatste dagen nergens zin meer in lijkt te hebben dat je lichaam nog eens wat beweging nodig
heeft en je moet gaan sporten.

Luister jij naar wat je lichaam je probeert te vertellen? Wat zegt het jou?

12 december 2006

fitness voor onze hersenen

Vandaag verscheen op de blog van The Engaging Brand een hele leuke post over hoe belangrijk het is om onze hersenen fit en in vorm te houden. De schrijfster geeft ons een zestal makkelijke en leuke manieren om dat te doen. Kijk hier voor meer details...

10 december 2006

stelling 8: altijd andere keuzes...

De achtste NLP vooronderstelling is de volgende:

"Er zijn altijd andere keuzes mogelijk."



Er bestaan altijd andere manieren om een situatie te bekijken en dus altijd andere keuzemogelijkheden dan degenen die evident lijken. Als je de manier verandert waarop je naar een situatie kijkt, krijg je sowieso nieuwe informatie. En deze nieuwe informatie leidt je naar nieuwe keuzes.

Misschien lijken sommige van die nieuwe keuzes ver gezocht of onrealistisch, maar het zijn wel andere keuzes die ervoor zorgen dat je minder vastzit in de situatie dan je dacht. Het stelt gerust om te weten dat er altijd andere mogelijkheden zijn, op elk moment en in elke situatie.

Een manier om andere keuzes te ontdekken, is letterlijk even in de huid van andere mensen kruipen. Hoe zou degene waarmee je ruzie hebt de situatie bekijken? Wat zou hij of zij voelen? Of wat zou een neutrale voorbijganger zonder voorkennis van deze situatie denken als hij ons bezig zou zien? Of wat zal ik hier zelf van denken binnen tien jaar? Drie verschillende antwoorden die minstens drie nieuwe keuzes met zich meebrengen.

Probeer eens enkele dagen om bij elke keuze die je maakt minstens drie alternatieven te verzinnen. Wat zijn de iets minder evidente opties waar je niet direct aan zou denken? Laat je fantasie maar de vrije loop gaan. ;-)

Veranderen die nieuwe keuzemogelijkheden iets aan je beslissing? En aan het gevoel erover achteraf?


07 december 2006

een oplossing of een vaste stof?

Deze bedenking op The engaging brand over hoe je oplossingen kan bekomen in een vergadering deed me denken aan deze NLP-stelling.

Kracht is flexibiliteit! En toch zijn we vaak eerder op zoek naar een vaste stof dan naar een oplossing...

06 december 2006

gele passie en Sweet Indian

Welke zak chips zou jij kiezen: “zoete curry” of "Sweet Indian"? En in welke kleur zou jij je toilet verven: “gele passie” of “donkergeel”?

Blijkbaar trekken uitdagende of creatieve merknamen ons meer aan dan rechtstreeks beschrijvende namen. Merknamen waar meer achter zit en waarover we kunnen nadenken maken ons nieuwsgierig naar het product en zorgen er zelfs voor dat we achteraf meer tevreden zijn over onze aankoop. In dit artikel worden een aantal studies beschreven die dit principe belichten en aantonen.

Aan de basis van deze theorie zouden de volgende twee principes liggen:

Conversationele implicatie
Dit is een veel te moeilijke naam voor het feit dat de mens van nature geneigd is om bepaalde onuitgesproken regels in communicatie te volgen. Als er namelijk in de uitspraken van iemand anders gaten of onduidelijkheden zitten, zullen we die automatisch zelf proberen in te vullen om het communicatieproces te vergemakkelijken. Als ik jou bijvoorbeeld zou vragen of je de deur kan opendoen, doe jij waarschijnlijk de deur voor me open in plaats van te zeggen “Ja, dat kan ik.” en verder niets te doen. Je vult zelf in dat ik niet vroeg of jij fysiek in staat bent om een deur te openen, maar dat ik wou dat je de deur voor me opendeed.

Klinkt allemaal nogal logisch, maar het zorgt er wel voor dat wij automatisch en onbewust proberen in te vullen wat er ontbreekt of onduidelijk is in een merk- of productnaam. En daardoor trekt de naam onze aandacht en raakt onze nieuwsgierigheid geprikkeld.

Incongruentie-principe
Dit principe zegt dat we alles beoordelen op basis van onze verwachting ervan. En als die verwachting niet overeenkomt met onze ervaring, gaan we onbewust moeite doen om die verschillen te begrijpen en eventueel weg te werken. Als we dus bijvoorbeeld een naam tegenkomen die we niet zouden verwachten voor een bepaald type product, gaan we als vanzelf beginnen nadenken over die naam en hem voor onszelf proberen te ‘verklaren’. En dat we dat doen, maakt achteraf dat we meer tevreden zijn over dat product. Onze hersenen houden van uitdagingen en puzzels en een heel aantal mensen voelt zichzelf beter als ze een raadsel hebben kunnen oplossen.

De incongruentie tussen onze verwachting en de ervaring mag wel niet te groot zijn, want dan geraken we gefrustreerd en zullen we eerder negatief reageren.

Deze twee principes kunnen dus samenwerken als we een product- of merknaam tegenkomen en ervoor zorgan dat de naam van het product mee bepaalt hoe interessant we het product vinden. Denk dus goed na als je een naam voor iets verzint, en probeer er een subtiele verwijzing of iets uitdagends in te stoppen. Vooral als je product iets met onze zintuigen te maken heeft zoals eten of mode is dit een krachtig principe!

Ken jij merknamen die jou intrigeerden? Of misschien zelfs merknamen die zo vergezocht waren dat je al niet meer geïnteresseerd was?

PS: Lees ook hier op de blog van Kathy Sierra over hoeveel onze hersens van puzzels houden.

05 december 2006

kijk niet achterom

Op Gapingvoid verscheen vandaag een heel leuk manifesto, geschreven door Doug Emerson.


Het manifesto gaat over het blijven stilstaan bij elk probleem of elke hindernis die je tegenkomt in je leven. En daarvoor wordt een hele mooie metafoor uit het jumping-milieu gebruikt: Als je paard over een hindernis springt en je als jockey hoort dat de balk geraakt werd, is het de kunst om niet om te kijken maar je te blijven concentreren op de volgende hindernis. Als je omkijkt om te controleren of de balk eraf viel of niet, mis je de volgende hindernis...

Een toffe vergelijking die ons leert om niet over elk probleem te blijven piekeren maar verder te gaan en naar de toekomst te kijken. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je niet regelmatig voor jezelf momenten moet inbouwen voor feedback en reflectie. Want je leert nog altijd het meest uit je fouten!

Dus na elke wedstrijd kijkt de jockey waar en hoe hij beter had kunnen presteren. Maar niet tijdens de westrijd.

02 december 2006

stelling 7: de beste keuze...

Een hele mooie vooronderstelling uit deze reeks zegt ons:

"Mensen maken altijd de beste keuze die ze op dat moment hebben."


We maken allemaal op elk moment de beste keuze met de informatie die we op dat moment hebben. Het kan zijn dat het twee seconden later al een ‘slechte’ keuze blijkt te zijn, maar op het moment dat we ze maakten, was het de beste keuze die we konden maken. We maken op elk moment de beste keuze om te overleven, ons veilig te stellen, pijn te vermijden of om plezier te maken.

Deze stelling mag je niet als een flauw excuus zien om voortaan niet meer na te denken over belangrijke keuzes, integendeel! Maar ze kan je wel helpen om achteraf jezelf te vergeven voor een minder goeie keuze en er iets uit te leren.

Denk eens terug aan keuzes die je achteraf bekeken als ‘slechte’ keuzes beschouwt. Maakte je op het moment van je beslissing bewust een slechte keuze die jou niets opbracht? Of bleek pas bij nader inzien (of zelfs pas veel later) dat er betere keuzes waren geweest?

01 december 2006

een maand vol hersenspinsels

Het is vandaag precies een maand geleden dat ik hier mijn eerste bericht postte. De tijd vliegt en ik hoop dat jullie er evenveel plezier aan hebben gehad als ik. Even een overzichtje van de belangrijste hersenspinsels van de voorbije maand:

Ik wil jullie allemaal keihard bedanken voor de leuke en boeiende reacties. Ik hoop er in de toekomst nog zoveel te mogen ontvangen! Dankjewel en tot schrijfs! :-)