06 november 2006

stelling 2: falen bestaat niet...Eén van de belangrijkste uitgangspunten van NLP is het volgende:

"Falen bestaat niet, er is alleen feedback."

Dit is een heel krachtige leidraad voor je leven, maar ook een heel moeilijke om op elk moment toe te passen. Deze stelling toepassen, betekent dat je jezelf niet naar beneden haalt als iets niet lukt. Meer nog, je zal beseffen dat elke fout die je maakt een stap dichter bij je doel is en dat je uit dingen die mislopen heel nuttige informatie kan halen over hoe het dan wel moet.

Het niet bereiken van een doel kan je als een signaal beschouwen dat je meer informatie of een andere manier van aanpakken nodig hebt om je doel toch te bereiken. Feedback betekent in deze context dus niet (alleen) het krijgen van kritiek van anderen, maar vooral het zelf lessen trekken uit wat er in een bepaalde situatie anders gebeurde dan verwacht.

Iedereen maakt fouten. En achteraf gezien zijn dat vaak de momenten geweest waarop je het meest kon leren. Probeer jezelf dus niet de hele wereld te verwijten als er iets misloopt, maar neem de verantwoordelijkheid op voor je daden en haal uit de situatie wat je nodig hebt om je doel wel te bereiken.

Thomas Edison, die de gloeilamp uitvond, had duizenden mislukte pogingen achter de rug vooraleer zijn lamp eindelijk brandde. Hij zag zijn pogingen niet als mislukkingen maar als feedback over hoe het beter zou kunnen. En daardoor bleef hij doorzetten en moet ik dit bericht nu niet in het donker typen. ;-)

Welke fouten maakte jij de laatste dagen? Wat kan je leren uit die fouten om het de volgende keer beter te doen?

1 opmerking:

Sandra Dance zei

Mensen die er meer over willen weten moeten zeker het boek " NLP voor Dummies "lezen..heel boeiend en interessant.

Groetjes,

Sandra Dance uit België