10 december 2006

stelling 8: altijd andere keuzes...

De achtste NLP vooronderstelling is de volgende:

"Er zijn altijd andere keuzes mogelijk."Er bestaan altijd andere manieren om een situatie te bekijken en dus altijd andere keuzemogelijkheden dan degenen die evident lijken. Als je de manier verandert waarop je naar een situatie kijkt, krijg je sowieso nieuwe informatie. En deze nieuwe informatie leidt je naar nieuwe keuzes.

Misschien lijken sommige van die nieuwe keuzes ver gezocht of onrealistisch, maar het zijn wel andere keuzes die ervoor zorgen dat je minder vastzit in de situatie dan je dacht. Het stelt gerust om te weten dat er altijd andere mogelijkheden zijn, op elk moment en in elke situatie.

Een manier om andere keuzes te ontdekken, is letterlijk even in de huid van andere mensen kruipen. Hoe zou degene waarmee je ruzie hebt de situatie bekijken? Wat zou hij of zij voelen? Of wat zou een neutrale voorbijganger zonder voorkennis van deze situatie denken als hij ons bezig zou zien? Of wat zal ik hier zelf van denken binnen tien jaar? Drie verschillende antwoorden die minstens drie nieuwe keuzes met zich meebrengen.

Probeer eens enkele dagen om bij elke keuze die je maakt minstens drie alternatieven te verzinnen. Wat zijn de iets minder evidente opties waar je niet direct aan zou denken? Laat je fantasie maar de vrije loop gaan. ;-)

Veranderen die nieuwe keuzemogelijkheden iets aan je beslissing? En aan het gevoel erover achteraf?


1 opmerking:

Anoniem zei

Een mmoi frans gezegde is
'Reculer pour mieux sauter'.

Spijtig genoeg kunnen we zelf niet altijd genoeg afstand nemen om een situatie fris te bekijken en een sprong vooruit te maken.
Iemand met een helikopter view (manager, vriend ...) kan dan soelaas bieden.