09 november 2006

stelling 3: de betekenis van je communicatie...

De derde belangrijke vooronderstelling uit de NLP zegt ons:

"De betekenis van je communicatie is het effect dat je ermee bereikt."
Onafhankelijk van de intentie die je hebt, zal het effect van je boodschap te zien zijn aan de reactie van de ander. Iedereen waarmee je communiceert, interpreteert jouw woorden en lichaamstaal op z’n eigen manier en dat is soms niet de manier die jij in gedachten had. Aan de reactie van die ander kan je dus zien wat hij of zij écht begrepen heeft uit wat jij zei.

Als je zelf de verantwoordelijkheid voor je communicatie neemt, kan je op basis van de reactie van de ander jouw boodschap bijstellen tot je elkaar perfect begrijpt. En zo kan je veel misverstanden voorkomen en een stuk efficiënter communiceren. Pas als de reactie van de ander in lijn is met jouw intentie, is de communicatie effectief.

Met deze stelling aan de slag gaan, betekent ook achteraf de schuld niet meer op de ander steken als bijvoorbeeld afspraken slecht gemaakt blijken te zijn. Het zal vaak zo zijn dat de ander jouw woorden anders geïnterpreteerd heeft dan jij bedoelde en dat het jouw verantwoordelijkheid was om dat uit te klaren bij het maken van de afspraak.

Mijn definitie van ‘op tijd’ is bijvoorbeeld verschillend (niet beter of slechter, gewoon verschillend) met die van mijn vriendin. Dus is het mijn verantwoordelijkheid om haar duidelijk uit te leggen wat ik bedoel als ik haar vraag ergens op tijd te zijn. En door dat te leren, hebben we al heel wat misverstanden en potentiële ruzies vemeden. ;-)

Denk dus de komende dagen eens na over wat je precies wil bereiken met wat je zegt. En observeer de reacties van de anderen op jouw communicatie. Wat zeggen die reacties jou?

Geen opmerkingen: