10 november 2006

de optimale ervaring


Ben begonnen in "Flow" van iemand met de onuitspreekbare naam Csikszentmihalyi. Het boek beschrijft wat de schrijver de 'optimale ervaring' noemt. En daarmee bedoelt hij het zo opgaan in iets (meestal een bepaalde taak uitvoeren) dat je al de rest vergeet.


We kennen het allemaal wel, zo verdiept zijn in een boek of film dat de tijd vliegt. Of met iemand praten en zo opgaan in het gesprek dat je veel te laat thuis bent. Wel, dat zijn volgens Csikszentmihalyi de momenten waarop je je het gelukkigst voelt. Hij beweert dat het ├ęchte geluk niet ligt in het bewust zoeken naar het geluk, maar in het volledig aanwezig zijn in wat je doet. Wat niet wil zeggen dat je niet bewust op zoek mag gaan naar wat jou gelukkig maakt, integendeel. De kunst is om van de dingen die je daarvoor moet doen te genieten.


De sleutel om die optimale ervaring, flow dus, te bereiken ligt volgens de schrijver in het beheersen en controleren van je bewustzijn. Ik weet nog niet of ik het daarmee volledig eens ben, maar het onderwerp is interessant genoeg om verder te lezen. Het boek zal nog gaan over hoe ons bewustzijn eigenlijk werkt en hoe we het kunnen controleren. En hoe dat ons leidt tot orde in ons bewustzijn, wat tot flow zou leiden. Volgens de auteur zouden we totale rust (mentaal dan) en tevredenheid (geluk) bereiken als we erin slagen al onze ervaringen zo in een zinvol patroon samen te voegen. Ik begrijp nog niet wat hij daarmee bedoelt, maar ben wel benieuwd!


Wat me verder aanspreekt aan dit boek is dat de schrijver ons niet voorhoudt dat we na het lezen van dit boek plots gelukkig zullen zijn, iets wat veel boeken in dit genre wel doen. Hij wil ons louter een aantal theorie├źn en voorbeelden geven waarmee we onszelf aan het werk kunnen zetten. Wat wel jammer is, is dat de schrijver niet veel moeite gestopt heeft in het zo makkelijk mogelijk flow bereiken als je zijn boek leest. Er zit weinig structuur in het boek en prentjes of afbeeldingen om onze rechter hersenhelft te stimuleren zijn er al helemaal niet. Ik ga toch een poging doen om er doorheen te geraken. Ik hou jullie op de hoogte als dat lukt! ;-p

PS: De afbeelding bovenaan is de mindmap die ik maakte terwijl ik het eerste hoofdstuk aan het lezen was.

3 opmerkingen:

Veerle zei

Heej Jef,

leuk initiatief! hou me zeker op de hoogte over dat boek; lijkt me hele bron van waarheid in te zitten. Mss dat ik het ook ga lezen, de herfst en winter zijn de ideale seizoenen om eens extra stil te staan bij wat je aant doen bent en waar je naartoe/niet naartoe wil... dan kunnen we er in de lente weer helemaal invliegen (in de dingen waar we helemaal in opgaan ;-))

groetjes Veerle

Anoniem zei

Dag Jef,

Heb in het weekend de film trainspotting gezien. Waarschijnlijk geeft me dit een te 'down to earth' perspectief op geluk en zin.
Ik heb toch al een aantal keren moeten ervaren dat helemaal opgaan in een passie soms ook je datje niet is, alhoewel je zelf even 'weg' en gelukkig bent. Het hoeft niet over drugs te gaan. Informatica, boeken, films ... kunnen je ook helemaal van de wereld halen tot je omgeving (meestal je vriendin of vrouw :-)je erop attent maakt dat er ook nog andere dingen in het leven zijn.
Tja, passie betekent lijden en het is nog maar de vraag of je vriendin je passies moet delen ...

Qua geluk hou ik er een meer be- of ge-middelde visie op na : geluk is wat je bereikt, gedeeld door wat je wil bereiken. Een Zen houding is de deling door nul en zogezegd oneindig geluk. Maar ik vind dat ik die moet afwisselen met wat 'weg' zijn van een passie.

Groetjes
Luc

Jef zei

Wat een interessante formule voor geluk, Luc, bedankt!. Ik ga er nog eens verder over nadenken, maar delen door 0 zie ik alvast ook niet zitten! ;-)