07 juli 2007

enkele weken stilte...

Het zal enkele weken heel rustig worden op deze blog want het is tijd voor welverdiende vakantie. M’n vriendin en ik trekken voor twee weken met de tent naar Zweden en Noorwegen op zoek naar lange wandelingen, prachtige natuur, mooie momenten, rust, onszelf en elkaar.

Als je in de tussentijd op zoek bent naar interessant leesvoer, kan je altijd eens terugbladeren naar enkele van de al eerder verschenen artikels op deze blog.


Wat ik zelf als leesvoer in m’n rugzak stop voor onderweg, zijn de volgende veelbelovende boeken:

  • Het doel’ en ‘De zwakste schakel’ van Eliyahu M. Goldratt. Heel vlotte en spannende romans over productie en projectmanagement.
  • Uw brein als medicijn’ van Servan-Schreiber. Een boek van m’n vriendin dat ik al lang eens wil lezen en dat gaat over zelf stress en depressies etc te overwinnen door controle te krijgen over je emotionele brein.
  • De laatste Harry Potter om nog eens te herlezen vooraleer volgende week het allerlaatste boek uit deze enorm toffe reeks uitkomt.

Voila, bij deze zet ik m’n computer voor een paar weken uit. Tot schrijfs en veel plezier ondertussen!

04 juli 2007

we zijn niet wat we hebben!

In 'Onze ijsberg smelt!' zegt op een gegeven moment één van de pinguins de wijze woorden: "We zijn deze ijsberg niet, we leven er alleen maar." En dat deed me onmiddellijk denken aan de logische niveaus, waar ik het ook eerder al over had.

Omdat de groep pinguins in
het boek zich had geïdentificeerd met 'hun' ijsberg, was het in eerste instantie geen optie om die ijsberg achter te laten en naar een nieuwe woonplaats op zoek te gaan. Tot er een wijze pinguin besefte dat je omgeving niet bepaalt wie je bent, en dat je dus je omgeving kan veranderen. In feite is het zo dat de onderste vier logische niveaus zaken zijn die we 'hebben'. We 'hebben' een bepaalde omgeving en een bepaald gedrag. We 'hebben' capaciteiten, waarden en overtuigingen. Het directe gevolg daarvan is dan ook dat we die zaken kunnen achterlaten of veranderen.

Je kan bijvoorbeeld je gedrag veranderen, wat er zonder uitzondering voor zal zorgen dat er ook dingen in je omgeving veranderen. Want als je op een bepaald niveau iets verandert, veranderen de onderliggende niveaus altijd mee. Stel dat iemand de hardnekkige overtuiging 'Ik ben een loser' kan omvormen tot iets als 'Ik ben evenveel waard als alle anderen' zal hij ook andere capaciteiten gaan gebruiken waardoor hij andere dingen zal gaan doen en ook zijn omgeving zal veranderen.


Dat is bijvoorbeeld ook waarom ik
hier schreef dat je eerst iets moet geloven (overtuiging) vooraleer je het waar kan maken (gedrag en omgeving).

Hoe vaak identificeren we ons niet met zaken uit de onderste vier lagen? Wie ben je nog als ze je auto afpakken of je huis en je geld plots weg zou zijn? Hoe moet het verder als 'jouw' project op het werk mislukt of je plots niet meer de beste voetballer van het dorp bent?

01 juli 2007

hoe leer ik spontaan te zijn...

"Ik wil graag de keuze ontwikkelen om spontaan te zijn."

Dit is de eerste zin uit m'n eindwerk voor de opleiding NLP waarover ik al eerder iets schreef. Ik ga in dat kader een hele hoop NLP modellen en technieken samen toepassen om een bepaalde vaardigheid van iemand over te nemen, het zogenaamde modelleren. En ik wil dus graag op bepaalde momenten spontaner kunnen zijn dan ik nu ben.

Een voorbeeld:

Ik merk op sommige momenten en bij bepaalde mensen dat ik minder snel in gesprekken wordt betrokken dan op andere momenten en dat die andere mensen m'n enthousiasme over iets niet voelen of begrijpen. En dat is helemaal niet hun 'fout', dat komt omdat ik zelf niet spontaan genoeg ben en geen of weinig aandacht naar mezelf trek.


Ik gebruik op dat moment m'n vermogen om neutraal te zijn en niet op te vallen. Dat doe ik dan (vaak onbewust) vanuit de overtuiging dat ik moet oppassen dat mensen me niet fout begrijpen en een verkeerd beeld van me zouden krijgen.
Wat ik hierboven deed, was de logische niveaus van Dilts en Bateson gebruiken om een bepaalde situatie te ontleden. Die logische niveaus leren ons dat wat er rondom ons gebeurt (onze omgeving) het gevolg is van ons eigen gedrag. En ons gedrag wordt bepaald door welke van onze capaciteiten we inzetten en op welke manier we dat doen. En het zijn onze waarden en overtuigingen die zullen bepalen welke capaciteiten we gebruiken.

Boven de overtuigingen komen nog meer spirituele lagen, namelijk de identiteit en het 'zijn', maar die leiden ons te ver voor deze post. Meer over de logische niveaus vind je onder andere
hier en hier.

Onze waarden en overtuigingen zijn dus enorm belangrijk en bepalen rechtstreeks ons gedrag en de omgeving waarin we leven. Ze zitten vaak heel diep in onszelf verborgen en we zijn er ons meestal niet eens van bewust. Daarom helpt het om een bepaalde situatie eens op alle logische niveaus te bekijken om zo te ontdekken wat de achterliggende overtuigingen zijn.


Want je leeft in de wereld waarin je (al dan niet bewust) gelooft. Pas je overtuigingen aan en je zal je anders beginnen gedragen waardoor ook je omgeving zal veranderen.


Het is dan ook een onderdeel van m'n eindwerk om bij mezelf de overtuigingen en waarden die meespelen bij 'spontaan zijn' te onderzoeken. Daarna doe ik dan hetzelfde onderzoek bij mijn model. Dat is iemand waarvan ik vind dat hij de vaardigheid 'spontaan zijn' beheerst op een manier dat ik dat ook graag zou willen. Door ons gedrag, capaciteiten, waarden en overtuigingen naast elkaar te leggen, kan ik beslissen al dan niet bepaalde overtuigingen bij mezelf te veranderen om spontaner te worden.

Heb jij bepaalde vaardigheden die je graag meester zou willen worden? Bekijk dan eens objectief je omgeving en gedrag op dat vlak. En wat zijn jouw capaciteiten en overtuigingen in verband met die vaardigheid? Ondersteunen die overtuigingen het verder ontwikkelen van die bepaalde vaardigheid of net niet?