30 maart 2007

waarom werken geheugenkaarten?

Nu jullie weten wanneer je geheugenkaarten kan gebruiken en hoe het allemaal werkt, is het tijd om eens dieper in te gaan op waarom deze techniek zo effectief is.

Geheugenkaarten zijn vooral heel krachtig omdat ze op dezelfde manier werken als onze hersenen. We denken associatief (radiant thinking, heet dat) en daarom ondersteunen geugenkaarten ons denken zo goed en werken ze vaak veel inspirerender dan ‘gewone’, lineaire, uitgeschreven zinnen. Ze zetten ons letterlijk aan tot creatiever en 'beter' denken!

Een lezer merkte ook op dat geheugenkaarten hem helpen om samen in een gesprek met anderen duidelijk te maken hoe er over het gespreksonderwerp gedacht wordt. En dus op die manier te zorgen dat je op dezelfde golflengte zit als je gesprekspartner(s). Omdat geheugenkaarten de manier waarop we denken visualiseren, worden zo fundamentele misverstanden vermeden.

Het creatieve en visuele aspect van geheugenkaarten zorgt ervoor dat onze rechter hersenhelft meewerkt en we daardoor beter verbanden kunnen zien en het overzicht kunnen houden. Want zoals ik eerder schreef, is het evenwaardig gebruiken van onze twee hersenhelften (in plaats van vooral onze linker hersenhelft) iets wat steeds belangrijker zal worden.

Een ander belangrijk voordeel van geheugenkaarten is dat ze je enorm helpen in het onthouden en achteraf reproduceren van de betrokken informatie. Door de structuur en het visuele aspect, slaan we de zaken sneller en beter op in ons geheugen. En achteraf zijn de sleutelwoorden en de tekeningen de toegangscodes die zullen zorgen dat de rest van de informatie die we ergens in onze hersenen opsloegen snel weer naar boven komt.

Je kan geheugenkaarten ook heel makkelijk uitbreiden met volledig nieuwe gedachten of al bestaande zijtakken verder aanvullen. Dat is in ‘gewone’, lineair uitgeschreven nota’s veel moeilijker omdat je dan je aanvullingen niet bij bij de juiste stukken tekst kan schrijven, of je moet beginnen met tussen de lijnen of in de kantlijn te beginnen schrijven.

Als je eenmaal gewend bent om geheugenkaarten te maken, gaat dat heel snel. Je kan gewoon een gesprek of vergadering volgen en tegelijk alles opnemen in je geheugenkaart. Eventueel vul je achteraf nog wat aan met tekeningen en kleuren om het geheel nog krachtiger te maken. En als je na een tijdje een geheugenkaart terug opdiept, zullen de tekeningen en kernwoorden ervoor zorgen dat je heel snel weer weet waarover het gaat.

En een laatste reden waarom geheugenkaarten zo effectief zijn, is omdat het veel leuker is om te doen dan op de klassieke manier nota nemen. En daardoor zijn we (deels onbewust) harder geconcentreerd en gemotiveerd, wat ons begripsvermogen en ons geheugen alleen maar ten goede komt!

Ziezo, dat was de hele uitleg bij deze geheugenkaart. Wat houdt je nu nog tegen om ermee aan de slag te gaan? Probeer het eens, zou ik zo zeggen, en je zal zelf ervaren dat het werkt! Veel plezier ermee!

10 opmerkingen:

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Unknown zei

Hey jef,

thanks voor de geheugenkaarten reeks, prima lesmateriaal.
Ik heb het zelfs al gebruikt tijdens een vergadering om notities te nemen.

Voor mij op den bureau ligt nu nen enorme schrijfblok, om mijn volgende eureka moment neer te pennen, haha.
Je kan maar beter voorbereid zijn op het moment dat je plots inspiratie hebt voor god weet wat. :-)

Een paar blogitems over hetzelfde onderwerp schrijven, cool concept.

TIP:
Je kan ook een reeks maken met als titel iets in de aard van 'introductie tot speedreading'.
Eventueel met een geheugenkaartje als lesmateriaal ;-) Dat zou vet-geil zijn.


the ballZ
Frank

Jef zei

Hey Frank,

Bedankt voor je reactie! Een goed idee om een reeks posts te schrijven over snellezen, ik heb het bij op m'n todo-lijstje gezet!

grts, Jef

Monique zei

Ik heb net een cursusje mindmapping gehad (en snellezen) wat een lekker techniek, doet me denken aan de tekeningen die ik altijd maakte tijdens telefoongesprekken, lekker "kliederen" en er nog iets aan hebben ook.
mijn zoon heeft zijn spreekbeurt spiekbriefje in een mindmap gemaakt, de leraar war erg onder de indruk (cijfer, 10) gebruiken dus deze techniek.
greez,
Monique

Jef zei

Heel fijn omdat te lezen, Monique, bedankt! Veel plezier nog met 't mindmappen!

Anoniem zei

Heb je ook tips voor mensen die moeite hebben met mindmappen? bijvoorbeeld als je als kind al nooit tekende en nu niet op gang kan komen?

Jef zei

Hallo Yvon,

Goeie vraag. Als het niet op gang komen vooral betekent dat je moeite hebt om tekeningetjes bij je mindmaps te maken, schrijf dan eerst de woorden in je mindmap. En bedenk dan voor elk woord hoe je het zou kunnen tekenen. Hel simpel, gen chique, moeilijke tekening, maar een symbool, of een krulletje, mannetje, boompje, huisje, ... Wat is de simpelste tekening die voor jou dat woord voorstelt?

En daarbij hou je best in gedachten dat je mindmap persoonlijk is en dat niemand jouw tekeningetjes hoeft te snappen. Zolang jij maar weet wat het betekent.

Wat ook al zal helpen, is gewoon de lijnen en woorden al in kleuren beginnen zetten, en spelen met markeerstiften enzo. Dat stimuleert ook al je rechter hersenhelft.

Weet je wat het belangrijkste is: durven spelen. Durven knoeien en je amuseren tegelijk. En achteraf pas beoordelen of je iets hebt aan je 'gespeel'. Je zal merken dat je zinniger 'gespeeld' hebt dan je zou verwachten.

Veel succes en vooral veel plezier ermee!

Jef

Anoniem zei

ik ben ook absoluut geen tekenaar en dat hield me in eerste instantie af van het mindmappen. Maar ik doe het inderdaad met woorden en verschillende kleuren en ben begonnen de kleuren een symbolische waarde te laten vertegenwoordigen bv. blauw = emotie, bruin = praktisch, geel = inspiratie, rood = opletten/probleem/uitdaging, groen = geld/middelen, oranje = netwerk etc.
Dat helpt mij weer in éen oogopslag te zien welke kleur het meest vertegenwoordigd wordt in de mindmap en waar ik mijn energie betreffende het specifieke onderwerp op in moet zetten.
Misschien is dit een idee voor mindmappers die net als ik een tekenblokkade hebben.

Jef zei

Heel goede tip, Alexandra. Bedankt!

Anoniem zei

Verslavend dat MindMappen. Gelukkig hoef je het niet alleen tot je papiertje te beperken want er zijn tegenwoordig ook heel veel software pakketten waarmee je op de PC kunt mindmappen. Kijk hier maar eens voor een overzicht: http://www.balancedmind.nl/mindmappen/overzicht-van-mindmap-software.htm