24 februari 2007

27 en veranderingen

Ik heb ooit eens horen zeggen dat 27 staat voor veranderingen. Of het nu over het getal 27 of over de leeftijd ging, weet ik niet meer. Maar aangezien ik binnenkort 28 wordt, vond ik dit een ideaal moment om eens terug te blikken op het afgelopen jaar. Vooral omdat er voor mij persoonlijk inderdaad veel dingen veranderden het voorbije jaar. Meer dan de jaren ervoor, heb ik het (subjectieve) gevoel.
  • Onze reis naar Argentinie was een ‘andere’ reis dan die van de jaren voorheen, en een superleuke en –interessante ervaring.
  • Ik veranderde om praktische redenen van NLP opleidingscentrum. De beide scholen zijn in mijn ogen even goed, maar de combinatie van de twee maakt voor mij de ervaring nog rijker.
  • Mijn vriendin en ik werden de baasjes van Azrael (een supertoffe poes), wat een grotere en leukere dan verwachte verandering was in ons dagelijks leven.
  • Ik begon deze blog te schrijven en ‘anders’ te denken over m’n professionele toekomst.
  • Met Mimosa schreef ik het vrolijke en meezingbare themalied voor KLJ, wat een interessante verandering was tov de melodramatische, autobiografische liedjes die ik normaal schrijf. ;-)
  • Binnen De Post groeide ik stap voor stap van een functie als analist/programmeur naar een functie als projectleider.
  • En ongetwijfeld was de grootste (en vooraf moeilijkste) verandering van het voorbije jaar onze verhuis van Leuven naar Ravels (Turnhout). Een verandering die reuze meevalt en een stuk makkelijker verloopt dan ik had durven hopen.

Achteraf bekeken, kan ik geen enkele grote verandering vinden uit het voorbije jaar die ik nu als ‘negatief’ zou bestempelen of ongedaan zou willen maken, integendeel!

Hoe sta jij tegenover de veranderingen in jouw leven? Zijn er voor jou het voorbije jaar belangrijke dingen veranderd?


Een hele mooie parabel en heel krachtige metafoor over veranderingen is het bekende ‘Who moved my cheese’. Een supertof en kort verhaaltje over twee mensjes (Hem en Haw) en twee muizen (Sniff en Scurry) die in een doolhof leven van de kaas die ze daar gevonden hebben. Op een dag is hun kaas op en moeten ze op zoek naar nieuwe. Het verhaaltje toont mooi aan welke de verschillende manieren zijn om met veranderingen om te gaan en geeft je op een leuke manier heel veel inzicht in je eigen houding naar veranderingen toe. Een aanrader!!

Ik heb hier een digitale versie van ‘Who moved my cheese’ voor jullie gezet. Geniet ervan!


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi,

Ik zocht de digitale versie van who moved my cheese. Je link werkt echter niet. Kan je hem er op verzoek nog eens op zetten?

Alvast bedankt!

Jef zei

Ik heb de link ondertussen terug aangepast, hij werkt terug. Bedankt om dit even te melden.