28 januari 2009

lessen in gelukkig zijn

We haalden op deze blog eerder al enkele definities van geluk aan. Hier kwam ik vandaag nog een andere mooie definitie van geluk tegen.

Denk jij dat je kan leren om gelukkig te zijn?

Ik denk van wel. En blijkbaar ben ik niet de enige. Een Nederlandse leerkracht biologie besliste namelijk om haar leerlingen les te gaan geven over 'gelukkig zijn'. Ze heeft het in haar lessen onder meer over jezelf en anderen leren waarderen. Ik ben heel blij met dit initiatief en hoop dat er nog veel scholen en leerkrachten dit voorbeeld volgen! Als ik lessen 'gelukkig zijn' zou organiseren, zou ik er zeker de volgende ingrediënten instoppen: Wat zou voor jou nog aan bod moeten komen in lessen rond gelukkig zijn? Wat maakt jou gelukkig?

2 opmerkingen:

Jan zei

Hey Jef

Super leuk om iets over geluk te lezen op jouw blog. Het is iets waar ik het voorbije jaar ook naar gezocht heb, de betekenis van geluk.

Ik vind dit berichtje over "lessen in gelukkig zijn" erg goed.

Je beschrijft oa ontspannen en mindfulness. Helemaal akkoord! Het geluk zit in het hier en nu. En af en toe kan een gelukzalig gevoel je dan overvallen. Maar dat kun je niet forceren, bv een grappig moment in het gezin, bij een fantastisch mooi optreden, ...

Ook in de andere tips kan ik me helemaal vinden: negatieve gedachten herkennen en stopzetten (Byron Katie), doelen stellen, etc...

Bart Peeters zei onlangs in een interview: "Ons leven is eigenlijk één lange zoektocht naar het geluk. En onderweg komen we wel hier en daar tal van kleine problemen tegen. En om het geluk te bereiken, moeten we die probleempjes oplossen."

Anyway, geluk is voor mij een poging om zoveel mogelijk in het hier en nu te leven, de dingen te doen die ik echt wil en mijn passie te volgen!

Zit hier geen verhaal in ;-)

conny zei

Eigenlijk zitten alle punten die je in je stukje noemt verwerkt in Mindfulness. Leven in het hier & nu, accepteren dat de dingen zijn zoals ze zijn, de aandacht gericht houden. Mindfulness is bijna: les in gelukkig zijn.
En wat mij betreft is gelukkig zijn veel kleiner dan veel mensen denken. Als je geen pijn hebt of verdriet, niet bang bent en niet woedend - dan ben je (dus) blij, dan ben je een gelukkig mens.