06 januari 2008

een wijze uitspraak


Tijdens een weekendje wandelen in een Nederlands natuurgebied nam mijn schoonvader meermaals bovenstaande ‘wijze’ uitspraak in de mond. Hoewel hij het telkens als grapje bedoelde, bleven zijn woorden toch in m’n hoofd hangen.


Je zou het een egocentrische uitspraak kunnen vinden of je zou de vraag kunnen stellen of niet iedereen inherent ‘ne goeie’ is. Maar wat ik persoonlijk zo leuk vind aan deze boeren-wijsheid, is dat er een gezonde portie zelfvertrouwen in zit. En vooral dat ze ons eraan herinnert dat we pas écht van anderen kunnen houden als we eerst van onszelf houden. En dat we dus eerst voor onszelf moeten zorgen voordat we oprecht en onvoorwaardelijk voor anderen kunnen zorgen.


Vind jij jezelf ‘ne goeie’? En durf jij eerst voor jezelf zorgen voor je voor de anderen zorgt?


4 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is soms erg lastig om van jezelf the houden ;).
Als je jezelf niet zo goed voelt dan kun je (of ik kan ik beter zeggen) moeilijk jezelf opbeuren. Ik weet niet zo goed wat de balans is tussen het van jezelf houden op de positieve momenten en of van jezelf houden en ook accepteren dat je jezelf soms minder goed voelt. Dat is voor mij erg moeilijk momenteel ook al weet ik alle theorien. Dus als iemand nog tips heeft dan hoor ik dat graag.

Ik ben redelijk gelukkig en functioneer goed alleen raak ik een negatief gevoel maar niet kwijt. Ik heb geprobeerd om mezelf te accepteren en of positief te laten voelen, maar dat zijn momenteel slechts uiterlijke probeersels die niet blijven hangen. Wellicht moet ik het gewoon tijd geven....
Goede vraag in ieder geval.
Anoniempje

Jef zei

Bedankt voor je openhartigheid, Anoniempje. Om heel concrete en tegelijk zinnige tips te geven, zou ik wat meer informatie moeten hebben over jouw specifieke situatie. Moest je willen, mag je me daarvoor altijd een email sturen.

In het algemeen kan ik de volgende tips geven:
- let op je gedachten als je jezelf minder goed voelt. En let vooral op 'strenge' gedachten over jezelf hebt (je niet 'mogen' slecht voelen, jezelf 'moeten' accepteren).
- als je dat negatief gevoel nog eens ervaart, sta er dan eens bij stil, laat het er even zijn en voel eens waar dat ik je lichaam zit. Is het een spanning, of een beweging? Waar zit het? Hoe fel is dat gevoel? Probeer het gevoel te aanvaarden, want het is een nuttig signaal van je lichaam.
- Je kan je op dat moment ook afvragen wat de positieve intentie is van dat gevoel. Zorgt het bijvoorbeeld voor veiligheid?
- Als je je slecht voelt en je negatieve gedachten en/of gevoel niet kan stoppen, concentreer je dan op alles wat je op dat moment hoort, ziet, voelt en ruikt. Probeer zoveel mogelijk dingen tegelijk te zien, horen en voelen. En probeer vooral het mooie in de dingen te zien, een mooie schaduw, mooie kleuren, een zacht kussen onder je, een mooi liedje, ...

Hopelijk helpen deze beknopte tips al een beetje. Laat maar weten als je nog meer wil weten. Veel succes ermee.

Anoniem zei

Hoi Jef,

Dank je wel. Dit zijn erg nuttige tips. Zo wordt het iets kleiner en lijkt het minder machteloos. Ik ga het proberen.
Groet, Anoniempje

jdcmat zei

Mijn vader zei nooit iets. Ik heb het dus zelf moeten doen.
Vandaar de spreuk : behandel anderen zoals je zelf wilt behandeld worden.
(en voorkom dat het internet een verslaving van goeie raad wordt).