22 januari 2008

de boodschap van spanning in je lijf

Herinneren jullie je nog dat ik bij de kapper zat en mij niet kon ontspannen? En dat ik telkens opnieuw en onbewust bepaalde spieren opspande?

Wel, ik moest terugdenken aan die situatie toen ik in een boek over bio-energetica aan het bladeren was en de volgende passage tegenkwam:

“...waarin melding gemaakt werd van de functionele identiteit van iemands karakter met zijn lichamelijke houding of musculair pantser. De term pantser verwijst naar het totale patroon van chronische spiercontracties in het lichaam. Ze worden omschreven als een wapen omdat ze een individu helpen beschermen tegen pijnlijke en dreigende emotionele ervaringen. Ze beschermen hem tegen gevaarlijke impulsen binnen zijn eigen persoonlijkheid als ook tegen aanvallen van anderen.”

Geen wonder dat ik me niet kon ontspannen tijdens de ‘aanvallen’ van de schaar van de kapper. ;-)

Ik ben me sinds dat bezoekje aan de kapper veel bewuster geworden van bepaalde spanningen die ik opbouw als ik moe ben of onder stress sta. En dat bewustzijn helpt me dan weer beter te ontspannen, zowel fysiek als emotioneel. Nu ik uit het eerder vermelde boek nog meer te weten gekomen ben over de functie van spierspanningen en hun link met emotionele blokkades, ga ik er nog bewuster mee proberen om te gaan.

5 opmerkingen:

Tony zei

laatst heeft de kapper mij moeten wekken...
:S

Jari zei

Mindfullness eens uitproberen.

Marina zei

alpha silva ?
Dank voor het fijne gesprek van vamiddag Jef :)

Toni Verbeiren zei

Alexander Lowen is niet de eerste de beste (ik heb enkele van zijn andere boeken gelezen, o.a. 'Genieten') maar het blijft een 'afstammeling' van Freud. Dit doet geen afbreuk aan z'n werk, maar het maakt dat hij vaak niet verder gaat dan het objectieve en meetbare.

De betere werken rond (hatha) Yoga gaan naar mijn gevoel bijvoorbeeld verder hierin (enkele referenties hier en hier. En natuurlijk (zoals Jari reeds opmerkte) alles wat te maken heeft met meditatie (of mindfulness zoals men het graag noemt vandaag de dag) helpt ook in dit verband.

Anoniem zei

Voor zover ik weet is Lowen zijn werk gebaseerd op Reich (die wel een leerling van Freud was).
Ik kan niet volgen wat Toni zegt over objectieve en meetbare. Nog ivm Freud nog ivm Lowen.


Bij Bio Energetica leer men volgens mij beter voelen en luisteren naar zijn lichaam. Iets wat bij Yoga veel minder het geval is.
De meeste Bio-energetica begeleiders zijn ook geschoolde therapeuten die mensen kunnen helpen als er echt diepgaande dingen naar boven komen.

Ik denk dat MindFullness en Bio-energetica in dat geval naast elkaar staan en elk hun eigen waarde en manier van werken hebben.