18 juni 2008

een kanttekening

Wat ging er door je hoofd toen je gisteren mijn artikeltje las over je beperkende overtuigingen overboord gooien, je doelen visualiseren en zo succesvol en gelukkig worden?

Zonder twijfel waren er een aantal onder jullie die dachten: "Makkelijk gezegd. Maar werkt deze goochelshow wel in het échte leven?"

Wel, dat is meteen ook de kanttekening die we met enkele collega's maakten bij het seminarie van eergisteren. En die ik trouwens ook van toepassing vind bij films als The Secret. Ik ben er namelijk rotsvast van overtuigd dat het visualiseren van je resultaten en het her-programmeren van je onderbewuste werkt! Het helpt je om snel en effectief je doelen te bereiken. Alleen wordt in deze materie makelijk de moeilijke eerste stap vergeten, namelijk je bewust worden van wie je in weze bent en welke precies jouw belangrijkste doelen in het leven zijn. En dat vraagt veel introspectie, bewustzijn en vaak ook tijd.

Jezelf zomaar mooie resultaten, een schitterende carrière, veel geld of je droomhuis op de Caraïben visualiseren en positief bekrachtigen kan in mijn ogen tot verschillende dingen leiden:

  1. Je bereikt al deze doelen en bent perfect gelukkg
  2. Je bereikt deze doelen en beseft op dat moment dat ze je niet gelukkig maken
  3. Je bereikt deze doelen niet, hoe positief je ook denkt en hoe vaak en goed je ook visualiseert

Welke van deze drie resultaten je neerzet, hangt volgens mijn bescheiden mening af van de vraag of de gestelde doelen voor jou de juiste doelen zijn die passen bij jou als persoon en bij jouw 'missie' in dit leven. Want als dat zo is, kom je zonder twijfel en sneller dan je zou durven geloven in situatie 1 terecht. Maar als dat niet zo is, en je jezelf dus de 'verkeerde' doelen stelde, kom je in situatie 2 of 3 terecht. En dan ben je niet veel opgeschoten met al dat visualiseren en positief denken.

Wat ik wil zeggen is dat visualiseren, positief denken en aanverwante technieken enorm efficient en effectief zijn op voorwaarde dat je jezelf de juiste doelen stelt. Hoeveel mensen zijn er niet die bijvoorbeeld jaren naar die o zo belangrijke functie streven, en op het moment dat ze die bereiken ontdekken dat ze hun partner en kinderen niet meer kennen en al hun vrienden verloren zijn. Heb je dan je doel bereikt?

Stel jezelf dus minstens doelen op alle vlakken van je leven (werk, partner, gezin, familie, hobbies, ...) en hou al deze doelen tegelijk in het vizier als je belangrijke beslissingen maakt. Door niet alleen op je professionele carrière en/of financiële rijkdom te focussen, maar je tegelijk bewust te zijn van je doelen op de andere vlakken in je leven, zorg je ervoor dat je jezelf niet in de steek laat.

Verder raad ik je aan om al die doelen op de goeie manier uit te schrijven. Door ze bijvoorbeeld daarna nog verder uit te werken met de sleutel van creatie zorg je ervoor dat het bereiken van je doelen je effectief gelukkiger maakt. En dan zullen tools als visualiseren en positief denken dat proces enorm versnellen.

Want zijn we het niet allemaal waard om gelukkg te zijn?

1 opmerking:

Marina zei

Volledig akkoord met de stelling. Soms hebben we doelen die ons familieleven uit balans kunnen brengen. Daarom is het belangrijk om evenwicht te vinden tussen privé en werk. Mijn gezin kan echter alleen maar bevestigen dat ik een veel gelukkiger mens ben sinds ik mijn doelen stel en ze bereik. Ik ga met veel meer plezier door het leven. Misschien een beetje zweverig voor sommigen onder jullie, maar als ik mijn doelen opschrijf, lanceer ik altijd de vraag naar het Universum : laat me dit doel bereiken alleen maar als het niemand schaadt, inclusief mezelf. Loopt het dan toch niet helemaal zoals ik het wil, schuilt er meestal een enorme levensles in, waardoor ik toch weer groei en leer. Uiteindelijk positief, toch ?