28 augustus 2008

kijk eens naar iets moois...


Probeer het maar eens een keertje. Heel bewust naar iets moois kijken op een moment dat je je minder goed voelt. En dat moois kan vanalles zijn: een mooi uitzicht of een zonsondergang, maar evengoed heel kleine dingen zoals de poes die ligt te slapen, een mooie boom of bloem, een tekening of schilderij, een vogel op het gras of een stijlvol ontworpen pen.

Misschien kan je er in het begin niet echt van genieten, maar hou vol en bekijk heel bewust alle details van wat je aan het bekijken bent. Concentreer je erop en probeer maximaal de schoonheid in het geheel te zien. Je zal na een tijdje vanzelf beginnen glimlachen en je iets beter beginnen voelen. Tien minuten naar een stel mooie bloemen zitten kijken, zal jouw problemen niet oplossen, maar helpt je wel om tot rust te komen en terug de positieve kanten van de zak te zien. En dat helpt!

Ik weet jammer genoeg niet meer waar ik deze uitspraak ooit tegenkwam, maar ze is me bijgebleven omdat ze zo mooi is en ook effectief werkt. En ze herinnert me er tegelijk ook aan dat er overal rondom on schoonheid verborgen zit, in de kleinste dingen eerst. Want hoe vaak vergeten we dat niet?

5 opmerkingen:

Jari zei

Dag Jef,
ik dacht al dat je van de aardbol verdwenen was en heel intens naar een stukje van Mars was gaan kijken.
Het lijkt me dat onze maatschappij op zoek is naar zingeving. De literatuurafdelingen van bijna alle boekenwinkels puilen uit van boeken over esoterie, psychologie en filosofie. Blijkbaar biedt onze wel-stand (materieel comfort) niet genoeg wel-zijn. Vandaar dat heel velen op zoek zijn naar hun eigen specifiek geluk. Dat ze jammergenoeg niet vinden. Het internet brengt mensen nauwer met elkaar in contact, biedt de mogelijkheid idee├źn uit te wisselen en schenkt rust. Tenminste als je dat contact kunt noemen.
Ik vraag me af of ook jij, net zoals diegenen die op je blog geabonneerd zijn niet een meerwaardezoeker bent. En dat is geen verwijt. Heel velen lopen op automatische piloot door het leven en dat schenkt geen voldoening.
Misschien missen ze wel concentratie. Zie het boek "Flow" van Mihaly Csikszentmihalyi (ik hoop dat de man zelf zijn naam niet heeft moeten kiezen). Of misschien is het SFCA wel een school waar je met "lotgenoten" in aanraking kunt komen. Je ziet maar wat je met deze info doet.
M.V.G.
(zalig de eenvoudigen van geest ?)

Frank zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Frank zei

Gelijk heb je. Het helpt misschien nog meer als er een heleboel mensen tegelijk naar jou zak staan te staren ;-)

ps : sorry voor de snolpraat

Tony zei

Ik had zelfs geen tien minuten nodig. Na enkele seconden zak-staren voelde ik me weer kiplekker! ;)

Bianca zei

Hoi Jef, ik heb het geprobeerd en het werkt! Vooral de natuur en een zonsondergang geeft me een beter gevoel. Simpel en effectief! Ps bedankt voor de ref. Groet Bianca