29 november 2006

de verwarde werknemer

Hugh Macleod, de man achter Gapingvoid, vroeg aan zijn lezers om een kort manifesto te schrijven over wat hen bezighoudt. Vandaag postte hij het manifesto van Anna Farmery, de schrijfster van The Engaging Brand blog.

Dit manifesto illustreert perfect mijn bericht van gisteren over je eigen verhaal leven als bedrijf, zowel naar je werknemers als naar je klanten toe.


Dit is Anna's manifesto:

If... a brand starts inside, an employee's confusion


1. If you believe in the strategy, why can't you explain it?

2. If talent is important, why is promotion based on your social circle?

3. If we are entrepreneurial, why do we make decisions by consensus?

4. If values are important enough to put on a card, why are they not applicable to leaders?

5. If the future is important, why do we spend time in meetings looking at the past?

6. If you embrace talent why, do you only speak to me about my weaknesses?

7. If we aim for a USP why, are encouraged to produce sameness?

8. If we believe in diversity, why are you all 40+, white and male?

9. If we need to cut development and R&D to hit budget, how can you afford a two-day team bonding session in a 5-star hotel?

10. If it is us that interact with customers, why don't you see we should feel the brand values first?

28 november 2006

het effect van het juiste verhaal


Ik kwam toevallig deze foto tegen en moest onmiddellijk aan “All marketers are liars” denken. Deze graancirkel werd op eigen initiatief gemaakt door overtuigde Firefox gebruikers. Je kan ervan op aan dat Firefox voor hun het perfecte ‘verhaal’ vertelt. Wat een reclame, als je eigen klanten zonder dat je het vraagt jouw verhaal verder vertellen.

Dat deed me ook beseffen dat het niet alleen belangrijk is om aan je (potentiële) klanten te denken bij je marketing, maar ook aan je (potentiële) werknemers. Alles begint met het verhaal dat je in je aanwervingscampagne vertelt en het type werknemers dat je daardoor aantrekt. Als je bijvoorbeeld de selectieprocedure van Google bekijkt, zie je dat hun verhaal daar al begint. En dat verhaal zorgt ervoor dat werken bij Google een nog betere ervaring is voor de mensen die er werken dan dat het zonder dat verhaal zou zijn. Omdat het verhaal past in het model van de wereld van potentiële google werknemers en dus hun levensvisie alleen maar versterkt.

Wat bijvoorbeeld een onderdeel is van het verhaal van Google is dat het zijn werknemers 20% van hun tijd (inderdaad, 1 dag per week) geeft om hun eigen projecten op te volgen of uit te werken, projectjes waardoor ze zelf gepassioneerd zijn. Je zou Google in eerste instantie gek verklaren, maar het is wel daardoor dat succesverhalen als AdSense en Google Maps ontstaan zijn. En die 20% rendeert dus bigtime!

Het is ook belangrijk dat het verhaal naar je werknemers toe consistent is met dat naar je leveranciers of klanten toe. Je moet op alle vlakken je eigen verhaal leven als bedrijf! Dan zorgen je werknemers er vanzelf voor dat het verhaal versterkt wordt naar klanten toe, en gaan uiteindelijk zelfs je klanten jouw verhaal verspreiden.

Wat is jouw verhaal? En wat is het verhaal van het bedrijf dat je leidt of waarvoor je werkt?

26 november 2006

stelling 6: kracht is flexibilteit...

Het zesde uitgangspunt dat aan de basis van NLP ligt, is het volgende:

"Kracht is de kunst om resultaten te bereiken zoals we ze bedoeld hebben."




Onze grootste kracht zit in het flexibel zijn. In het ontwikkelen en exploreren van keuzemogelijkheden. Als we soepel en creatief zijn, kunnen we altijd verschillende opties verzinnen voor het bereiken van de resultaten die we willen bereiken. Als één of meerdere opties dan niet tot het gewenste resultaat leiden, zijn er altijd nog andere opties die ons wel brengen waarheen we willen. En bereiken we altijd onze doelen.

Kracht is dus helemaal niet hetzelfde als controle of macht, integendeel. Kracht is flexibel zijn op weg naar je doelen.

Ben jij flexibel? Of vind je het net leuk als alles op voorhand vastligt en je alles onder controle hebt?


23 november 2006

de zakenman en de visser

Een mooi verhaal (met een nog mooiere boodschap) dat ik op de blog van Emiel Eekhoorn tegenkwam... Veel plezier ermee!

21 november 2006

stelling 5: mensen hebben alle hulpbronnen...

In onze reeks NLP vooronderstellingen:


"Mensen hebben alle hulpbronnen die ze nodig hebben om hun doelen te bereiken."


En met hulpbronnen bedoel ik dan de kwaliteiten, kennis, emoties, ... die ons toelaten te zijn wie we willen zijn en te bereiken wat we willen bereiken.

We kunnen allemaal meer dan we denken. En we bezitten allemaal genoeg capaciteiten om die dingen to doen die ons gelukkig maken. En als we over bepaalde kwaliteiten nog niet beschikken, hebben we wel de hulpbronnen om daarnaartoe te werken. We kunnen altijd dingen bijleren of ons omscholen. En binnen NLP is er een techniek die ‘modelen' heet en die je toelaat om bepaalde hulpbronnen van andere mensen over te nemen. Om als het ware versneld een bepaalde vaardigheid te verkrijgen. Later meer daarover...

We beschikken op elk moment over de juiste kwaliteiten om onze doelen te bereiken. Voel een keer hoe het is om met dat uitgangspunt door het leven te gaan. Maakt het je doelen duidelijker en bereikbaarder?

20 november 2006

hoe behandelen we onze 'beste' werknemers?

Stel je voor dat je een bedrijf runt en dat je ontdekt dat bijna de helft van je beste, meest performante werknemers actief bezig is met het zoeken van een andere job. Welk gevoel zou je dat geven?

Wel, deze fantasie blijkt niet zo veel van de realiteit te verschillen. Volgens een studie van Leadership IQ is 47% van de meest productieve en creatieve werknemers actief op zoek naar een andere job.

Da's heel veel, vind ik.

Volgens Mark Murphy (schrijver en CEO van Leadership IQ) komt het doordat de 'beste' werknemers het meeste (over)werk en stress op hun bord krijgen. En doordat nog geen 25 % (nog zo'n ongelooflijk getal) van de werkgevers met zijn werknemers praat over wat hen motiveert en demotiveert. Of toch niet voordat het te laat is...

Ik had verwacht dat er in deze tjden al meer en beter zou gecommuniceerd worden. Wordt er met jou gepraat over wat je motiveert in je job?

Meer info over deze verontrustende cijfers vind je hier.

18 november 2006

allemaal knopjes

Ik ben vanmiddag tijdens de middagpauze op bezoek geweest bij de les NLP op centrum GEA . Het was superleuk om op die manier de groep nog een keer te zien waarmee ik vorig jaar les volgde ! En Joost (de trainer) nodigde me zelfs uit om de rest van de dag de les te blijven volgen. Wat ik met heel veel plezier deed, natuurlijk!

Het ging de rest van de namiddag over meta-programma's. Dat zijn de filters, processen, relaties, vergelijkingen, ... die we toepassen op alles wat we via onze zintuigen binnenkrijgen. Al onze meta-programma's samen vormen een bepaald 'programma' waarmee we alle informatie en stimuli organiseren en filteren en zo omvormen tot onze subjectieve ervaring. Ze bepalen op die manier als het ware ons
model van de wereld.

Joost gebruikte de volgende mooie metafoor voor de meta-programma's: Je kan elk meta-programma beschouwen als een knopje op een heel groot mengpaneel (zoiets waarmee muziek bewerkt wordt). De muziek gaat helemaal doorheen het mengpaneel en de stand van de knoppen bepaalt hoe de muziek er aan de andere kant weer uitkomt. Zo bepalen onze meta-programma's (onze knoppen dus) hoe onze ervaring gevormd wordt. En door aan de knopjes te draaien, verandert onze ervaring...

Een mooie vergelijking, zeker voor
muzikanten als ikzelf. ;-)

16 november 2006

stelling 4: achter elk gedrag...

We zijn al aan nummer 4 uit onze reeks vooronderstellingen.


"Achter elk gedrag zit een positieve intentie."



Deze stelling zegt dat achter elk gedrag, hoe goed of slecht dat ook is, een positieve intentie verborgen zit. Daarbij wil ik onmiddellijk het gedrag van de intentie scheiden. Want hoewel er altijd een intentie is die positief is, hoeft het gedrag dat helemaal niet altijd te zijn.

Zelfs achter het meest destructieve gedrag zit een positieve intentie. Zo wil de seriemoordenaar zijn drang naar macht vervullen, wil de pestkop in de klas opgemerkt worden en wil de leugenaar zichzelf beschermen met z’n leugens.

Door deze stelling in je achterhoofd te houden en het gedrag van de intentie te scheiden, zal je beter gaan begrijpen hoe mensen functioneren. Je zal mensen minder snel veroordelen en de mensen rondom jou meer kansen geven als ze die verdienen. Ook voor jezelf kan je beginnen nagaan welke intentie er achter jouw gedrag zit. Misschien ontdek je wel bepaalde gedragingen die niet zo constructief zijn en die je perfect kan vervangen door ander gedrag dat dezelfde intentie vervult.

Voor de rokers onder jullie: Wat brengt het roken jou? Rust? Tijd voor jezelf? Aanvaarding van anderen? Gewoon even genieten en je goed voelen? Ik ben er zeker van dat het jou iets positiefs oplevert. Ga even na wat dat is en besef dat je iets goeds voor jezelf doet door te roken. En denk dan ook even na over wat misschien een nog beter en gezonder gedrag is dat dezelfde positieve waarde in jouw leven kan brengen als het roken.

neurologie voor kinderen

Ik kreeg vandaag van m'n collega Geert (waarvoor dank!) deze link. "Neuroscience for kids" heet deze website, maar ze bevat ook heel veel interessante info voor de iets grotere 'kids' zoals ikzelf die geïnteresseerd zijn in hoe onze hersenen werken. Veel informatie die op een leuke en begrijpbare manier verzameld is... check it out!

14 november 2006

uw brievenbus verkracht

Een echte aanrader is het boek “Uw brievenbus verkracht” door Johan Verest, mede-eigenaar van het reclamebureau I-DO. Het boek zat gisteren in mijn brievenbus en ik heb het in één ruk uitgelezen. En lag daardoor veel te laat in bed. ;-)

“Uw brievenbus verkracht” is zo grappig en goed geschreven dat ik ik het niet weg kon leggen vooraleer ook de laatste bladzijde verslonden was. Verest beschrijft een aantal grappige en waar gebeurde verhalen over Direct Mail, de gepersonaliseerde reclame die u bijna dagelijks in uw brievenbus krijgt. De schrijver beschrijft hoe hij, enkel gewapend met zijn pen, de vloedgolf commerciële rotzooi die in uw bus terecht komt, probeert te stuiten. Dit doet hij vanuit de overtuiging dat u, de consument, geen wandelende portemonnee bent, maar een intelligent wezen met een gevoel voor humor. En de lezer speelt dus ook de hoofdrol in het boekje!

Als je je ooit ergerde aan al die reclame in je bus, is dit boek iets voor jou! Veel plezier ermee!

submodaliteiten aan het werk

Ik heb vandaag nog eens beseft én gevoeld hoeveel effect submodaliteiten kunnen hebben op emoties. Submodaliteiten zijn de fijnere nuances van de modaliteiten zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Zij bepalen de kwaliteit van je waarneming. Zo kan je de submodaliteiten van een gevoel onderzoeken en gedetailleerd en concreet beschrijven hoe je dat gevoel (fysiek) waarneemt.

In een oefening die we vandaag deden in de les NLP, werkten we rond een negatief gevoel van mij. Ik koos een soort onrust die ik in bepaalde situaties ervaar en die me onzeker maakt. Vooral in situaties waar er veel dingen op me afkomen en ik het overzicht verlies gebeurt me dat. Het was het doel van de oefening om allerlei aspecten van dat gevoel te onderzoeken om te ontdekken welke verandering de emotie mee zou veranderen. Zo kan je bijvoorbeeld een gevoel veranderen door de situatie in de toekomst of het verleden te zien in plaats van in het nu, of door het tempo van de ervaring te veranderen, enzovoort.

In mijn geval waren de submodaliteiten van de emotie de bepalende sleutel. Mijn begeleider (programmeur in NLP termen) vroeg me de submodaliteiten van mijn gevoel te beschrijven. Mijn onzekerheid (de emotie zelf, niet de situatie) voelde voor mij in mijn binnenste aan als een hele hoop lichtjes die kris kras rond me heen zwermen en die ik niet uit elkaar kan houden of in bedwang kan krijgen. Mijn programmeur vroeg me toen om me eens voor te stellen hoe het zou zijn als ik dat bewegend beeld tot stilstand zou brengen en zou omvormen tot een statisch beeld. Ik stelde me voor dat al die lichtjes stopten met rond te schieten en elk in een virtueel vakje vlak voor mij gingen zitten. Zo kon ik al die vakjes met hun lichtje stilstaand en overzichtelijk voor mij zien staan. Er mochten zelfs nog nieuwe vakjes bijkomen. En dat veroorzaakte een directe en effectieve verandering die me onmiddellijk rust bracht en de onzekerheid deed verdwijnen. Aan de concrete situatie waarvan ik begonnen was, was niets veranderd. Maar omdat mijn waarneming van het gevoel daarbij niet meer zo ronddwarrelde maar netjes in vakjes voor me stond, veranderde ook het gevoel zelf en kon ik rustig en zelfverzekerd bij de situatie blijven. Waauw!

Ik veranderde in gedachten diezelfde emotie (eigenlijk de waarneming van de emotie) in verschillende contexten en merkte overal de zelfde positieve verandering. Ik kijk uit naar de eerstvolgende keer dat ik me opnieuw zo onrustig en onzeker zal voelen om te controleren dat het veranderen van de waarneming ook in ‘real life‘ de emotie in positieve zin verandert.

Hebben jullie ooit al eens bij een gevoel stilgestaan en gemerkt hoe je dat gevoel écht waarneemt? Zit er een spanning in je lichaam, en waar dan? En hoe kan je die zo precies en concreet mogelijk beschrijven? Je bewust worden van deze submodaliteiten zal je helpen je eigen gevoelens beter te leren kennen en er ook sneller en beter op in te spelen. Veel plezier ermee!

13 november 2006

don't shoot the messenger

Vandaag is er weer een blok van drie dagen NLP lessen gestart, joepie! We hadden het over emoties en leerden dat emoties een kinesthetische meta-commentaar op onze ervaring zijn.

Deze moeilijke woorden betekenen dat onze emoties onze eigen, persoonlijke reacties zijn op ervaringen. En eigenlijk zelfs niet op de objectieve ervaring, maar op de manier waarop wij die ervaring waarnemen. Want de manier waarop we naar een bepaalde situatie kijken, bepaalt mee de emotie die erop volgt. Voor de ene zal de treinrit naar het werk tijdverspilling zijn en geeft de rit hem elke dag een heel onrustig gevoel omdat hij op de trein niet kan doen wat hij wil. En voor de ander betekent diezelfde treinreis elke dag een uurtje voor zichzelf om naar zijn favoriete muziek te luisteren en komt hij met een heel rustig gevoel thuis.

Als we erkennen dat we zelf (en dus niet de omgeving) de oorzaak zijn van onze emoties kunnen we ze beginnen interpreteren en zo onze reactie op bepaalde dingen veranderen. Zo verruimen we ons bewustzijn en creëren we meer keuzemogelijkheden. We kunnen er dan (na wat oefenen) voor kiezen om bijvoorbeeld niet boos te worden in bepaalde situaties maar de zaak op een meer constructieve manier aan te pakken.

Dit wil echter niet zeggen dat je nooit meer boos mag worden. Elke emotie heeft een positieve intentie en kan in bepaalde situaties heel nuttig en effectief zijn. Soms is het nodig om boos of verdrietig te zijn. Maar soms werken bepaalde emoties beperkend en zou het beter zijn om over meer keuzes te beschikken dan enkel die ene hevige emotie. En dat kunnen we dus leren...

Dat er achter elke emotie een positieve intentie zit, betekent ook dat emoties eigenlijk signalen zijn die ons iets willen zeggen over onszelf. Elke emotie bevat nuttige informatie over hoe ons model van de wereld onze waarneming beïnvloedde. Zo kan een schuldgevoel bijvoorbeeld betekenen dat je bepaalde van je eigen waarden of normen hebt overschreden, misschien zelfs zonder je ervan bewust te zijn.

Dat de boodschap achter emoties ons heel veel kan leren, illustreerde Ann (onze trainster van vandaag) met het volgende verhaal:

"Er was eens een koning die enorm veel van zijn dochter hield. En zijn dochter hield ook heel veel van hem. Maar ook kleine prinsesjes worden groot en op een dag werd de prinses verliefd op de knappe prins van het naburige koninkrijk. Nu was het zo dat deze twee koninkrijken al heel lang in oorlog leefden en de twee koningen beschouwden elkaar dan ook als aartsvijanden. Dus hielden de prins en prinses in het begin hun liefde verborgen.

Een tijdje later verscheen er plots een boodschapper aan de troon van de koning. Hij schraapte zijn keel, haalde zijn rol perkament boven en las zijn boodschap voor. De boodschapper bracht de koning het nieuws dat zijn dochter zich zou verloven met de prins van het buurland.

Toen de koning dit hoorde, werd hij razend kwaad. Hij was zo woedend dat hij de boodschapper ter plekke liet vermoorden.

Toen de boodschapper dood op de grond neerviel en de koning dichterbij kwam, ontdekte de koning dat de dode boodschapper zijn bloedeigen dochter was. De prinses had zichzelf namelijk als boodschapper verkleed om zo haar vader voorzichtig het nieuws van haar verloving te brengen."

11 november 2006

echte schoonheid

Ieder z'n eigen model van de wereld. En dus ook ieder z'n eigen idee over schoonheid...

Wat is jouw idee van echte schoonheid?

10 november 2006

de optimale ervaring


Ben begonnen in "Flow" van iemand met de onuitspreekbare naam Csikszentmihalyi. Het boek beschrijft wat de schrijver de 'optimale ervaring' noemt. En daarmee bedoelt hij het zo opgaan in iets (meestal een bepaalde taak uitvoeren) dat je al de rest vergeet.


We kennen het allemaal wel, zo verdiept zijn in een boek of film dat de tijd vliegt. Of met iemand praten en zo opgaan in het gesprek dat je veel te laat thuis bent. Wel, dat zijn volgens Csikszentmihalyi de momenten waarop je je het gelukkigst voelt. Hij beweert dat het échte geluk niet ligt in het bewust zoeken naar het geluk, maar in het volledig aanwezig zijn in wat je doet. Wat niet wil zeggen dat je niet bewust op zoek mag gaan naar wat jou gelukkig maakt, integendeel. De kunst is om van de dingen die je daarvoor moet doen te genieten.


De sleutel om die optimale ervaring, flow dus, te bereiken ligt volgens de schrijver in het beheersen en controleren van je bewustzijn. Ik weet nog niet of ik het daarmee volledig eens ben, maar het onderwerp is interessant genoeg om verder te lezen. Het boek zal nog gaan over hoe ons bewustzijn eigenlijk werkt en hoe we het kunnen controleren. En hoe dat ons leidt tot orde in ons bewustzijn, wat tot flow zou leiden. Volgens de auteur zouden we totale rust (mentaal dan) en tevredenheid (geluk) bereiken als we erin slagen al onze ervaringen zo in een zinvol patroon samen te voegen. Ik begrijp nog niet wat hij daarmee bedoelt, maar ben wel benieuwd!


Wat me verder aanspreekt aan dit boek is dat de schrijver ons niet voorhoudt dat we na het lezen van dit boek plots gelukkig zullen zijn, iets wat veel boeken in dit genre wel doen. Hij wil ons louter een aantal theorieën en voorbeelden geven waarmee we onszelf aan het werk kunnen zetten. Wat wel jammer is, is dat de schrijver niet veel moeite gestopt heeft in het zo makkelijk mogelijk flow bereiken als je zijn boek leest. Er zit weinig structuur in het boek en prentjes of afbeeldingen om onze rechter hersenhelft te stimuleren zijn er al helemaal niet. Ik ga toch een poging doen om er doorheen te geraken. Ik hou jullie op de hoogte als dat lukt! ;-p

PS: De afbeelding bovenaan is de mindmap die ik maakte terwijl ik het eerste hoofdstuk aan het lezen was.

09 november 2006

stelling 3: de betekenis van je communicatie...

De derde belangrijke vooronderstelling uit de NLP zegt ons:

"De betekenis van je communicatie is het effect dat je ermee bereikt."




Onafhankelijk van de intentie die je hebt, zal het effect van je boodschap te zien zijn aan de reactie van de ander. Iedereen waarmee je communiceert, interpreteert jouw woorden en lichaamstaal op z’n eigen manier en dat is soms niet de manier die jij in gedachten had. Aan de reactie van die ander kan je dus zien wat hij of zij écht begrepen heeft uit wat jij zei.

Als je zelf de verantwoordelijkheid voor je communicatie neemt, kan je op basis van de reactie van de ander jouw boodschap bijstellen tot je elkaar perfect begrijpt. En zo kan je veel misverstanden voorkomen en een stuk efficiënter communiceren. Pas als de reactie van de ander in lijn is met jouw intentie, is de communicatie effectief.

Met deze stelling aan de slag gaan, betekent ook achteraf de schuld niet meer op de ander steken als bijvoorbeeld afspraken slecht gemaakt blijken te zijn. Het zal vaak zo zijn dat de ander jouw woorden anders geïnterpreteerd heeft dan jij bedoelde en dat het jouw verantwoordelijkheid was om dat uit te klaren bij het maken van de afspraak.

Mijn definitie van ‘op tijd’ is bijvoorbeeld verschillend (niet beter of slechter, gewoon verschillend) met die van mijn vriendin. Dus is het mijn verantwoordelijkheid om haar duidelijk uit te leggen wat ik bedoel als ik haar vraag ergens op tijd te zijn. En door dat te leren, hebben we al heel wat misverstanden en potentiële ruzies vemeden. ;-)

Denk dus de komende dagen eens na over wat je precies wil bereiken met wat je zegt. En observeer de reacties van de anderen op jouw communicatie. Wat zeggen die reacties jou?

06 november 2006

stelling 2: falen bestaat niet...



Eén van de belangrijkste uitgangspunten van NLP is het volgende:

"Falen bestaat niet, er is alleen feedback."

Dit is een heel krachtige leidraad voor je leven, maar ook een heel moeilijke om op elk moment toe te passen. Deze stelling toepassen, betekent dat je jezelf niet naar beneden haalt als iets niet lukt. Meer nog, je zal beseffen dat elke fout die je maakt een stap dichter bij je doel is en dat je uit dingen die mislopen heel nuttige informatie kan halen over hoe het dan wel moet.

Het niet bereiken van een doel kan je als een signaal beschouwen dat je meer informatie of een andere manier van aanpakken nodig hebt om je doel toch te bereiken. Feedback betekent in deze context dus niet (alleen) het krijgen van kritiek van anderen, maar vooral het zelf lessen trekken uit wat er in een bepaalde situatie anders gebeurde dan verwacht.

Iedereen maakt fouten. En achteraf gezien zijn dat vaak de momenten geweest waarop je het meest kon leren. Probeer jezelf dus niet de hele wereld te verwijten als er iets misloopt, maar neem de verantwoordelijkheid op voor je daden en haal uit de situatie wat je nodig hebt om je doel wel te bereiken.

Thomas Edison, die de gloeilamp uitvond, had duizenden mislukte pogingen achter de rug vooraleer zijn lamp eindelijk brandde. Hij zag zijn pogingen niet als mislukkingen maar als feedback over hoe het beter zou kunnen. En daardoor bleef hij doorzetten en moet ik dit bericht nu niet in het donker typen. ;-)

Welke fouten maakte jij de laatste dagen? Wat kan je leren uit die fouten om het de volgende keer beter te doen?

stelling 1: de kaart...

Dit is de eerste uit een reeks NLP vooronderstellingen:

"De kaart is niet het gebied."

Net zoals een stratenplan niet exact weergeeft hoe de straten er in het echt uitzien, is ons idee van de wereld nooit een exacte replicatie van diezelfde wereld. Alles wat we waarnemen, passeert eerst door onze zintuigen en daarna maken we er onze eigen representatie van in onze hersenen. En die representatie is voor ons allemaal verschillend en dus geen objectieve weergave van de wereld. We geven zelf een betekenis aan onze ervaringen.

In NLP wordt de ‘kaart’ die we zo vormen en gebruiken ons persoonlijke ‘model van de wereld’ genoemd. Door ons bewust te worden van ons eigen model van de wereld gaan we ook sneller het model van andere mensen herkennen. En dat zal onze communicatie een stuk makkelijker maken en voor minder wrijvingen zorgen. Want vaak hebben we in een conflict of misverstand allebei gelijk, bekeken vanuit ons eigen model van de wereld. En beseffen dat de ander vanuit z’n eigen model van de wereld denkt en reageert, maakt het een stuk makkelijker om verschillende meningen toe te laten en op zoek te gaan naar een oplossing.

Herken je je eigen 'kaart' van de wereld? En de verschillen met de kaart van de mensen rondom jou?

De NLP vooronderstellingen

In mijn definitie van NLP vertelde ik dat NLP voor mij naast een hoop technieken ook een manier van leven is. En dat komt heel duidelijk naar boven in de uitgangspunten die aan de basis liggen van NLP. De stichters van NLP ontwikkelden namelijk een aantal vooronderstellingen die een (mentale) houding beschrijven om mee door het leven te gaan. Door deze stellingen in je leven te integreren, zal je automatisch beginnen groeien als mens.

Ik gooi niet graag met woorden als geluk en liefde, want geluk en liefde kun je alleen zelf creëren. Je zal ook niet plotseling gelukkiger worden als je deze vooronderstellingen kent. Maar door ze dagelijks proberen toe te passen in mijn leven, ben ik wel meer en meer zelf de verantwoordelijkheid aan het opnemen voor de dingen die rondom mij gebeuren. En voel ik mij gelukkiger.

Aan jou om te beslissen wat je met deze vooronderstellingen doet. Ik zal hier vanaf vandaag elke paar dagen een nieuwe stelling voor jullie uit de doeken doen. Er zijn er in totaal tien. En ik nodig je uit om de dagen na elke nieuwe vooronderstelling deze mee te nemen in je dagelijkse doen en laten. Hou de stelling in je hoofd en probeer ze toe te passen op de dingen die je meemaakt. Maak je geen zorgen als dat niet altijd of niet op het moment zelf lukt. Ook achteraf over een bepaalde situatie nadenken en kijken wat de stellingen je kunnen bijbrengen is een deel van het proces. Door dit een tijdje te doen, zal je ze onbeuwst beginnen integreren in je leven en automatisch beginnen toepassen.

Veel plezier en succes ermee! Ik doe met jullie mee, en ben benieuwd naar jullie bevindingen! Je doet me een groot plezier door je ervaringen met deze stellingen met me te delen. Ook als je nog bijkomende vragen of opmerkingen hebt, ben ik heel blij om daar samen met jou een antwoord op te zoeken. Alvast bedankt!

04 november 2006

mijn definitie van NLP


Voor veel van wat ik nog op deze blog zal schrijven, zal ik mijn inspiratie en kennis gehaald hebben uit de opleiding NLP die ik volg. Daarom vond ik het gepast om te beginnen met een definitie van NLP.

"NLP is een verzameling modellen en technieken die je kunnen helpen om een bewust, ecologisch en authentiek leven te leiden. Een succesvol leven dat afgestemd is op wie je echt bent en op wat je missie hier op aarde is."

Wat een brok vol grote woorden, hé... ;-)

Om datzelfde met iets menselijkere woorden te formuleren:

"NLP helpt je om te ontdekken wie je bent en hoe je in elkaar zit. Met behulp van NLP kan je de minder constructieve aspecten van jezelf beginnen aanpakken en zo de kwaliteit van je leven verbeteren. NLP leert je ook beter en respectvoller communiceren en omgaan met jezelf en met anderen. En door NLP zal je ontdekken wat je wil en nodig hebt om je goed te voelen. En je zal dat ook sneller en met meer succes bereiken."

Ik wil er onmiddellijk bijvertellen dat dit mijn persoonlijke definitie is. En dat iedereen die met NLP bezig is z’n eigen definitie zal vormen. Ik daag de NLP’ers onder jullie dan ook uit om je eigen definitie eens op te schrijven. Wat is NLP voor jou? Laat het me weten, ik ben benieuwd!

NLP staat voor neuro linguïstisch programmeren. Neuro slaat op het uitgangspunt dat onze denkprocessen ons zenuwstelsel beïnvloeden en dus ook onze fysiologie, onze gevoelens en ons gedrag. Linguïstisch staat voor het effect van woorden en taalgebruik op onze ervaringen. En programmeren houdt zich bezig met hoe we onze ervaringen coderen en mentaal representeren. NLP staat in’t kort dus voor het veranderen van onze ervaringen via taal en onze denkprocessen.

En hoewel ik mij vroeger in de geschiedenislessen vaak stierlijk verveelde, toch even iets over het ontstaan van NLP. NLP is namelijk vrij jong en ontstond in de jaren ‘70 toen de wiskundige Bandler en de linguïst Grinder samen begonnen te werken. Ze bestudeerden hoe bepaalde excellente therapeuten erin slaagden om tot heel moeilijke clienten door te dringen, terwijl dat andere therapeuten niet lukte. En uit die observaties begonnen ze modellen en technieken te destilleren.

Sindsdien heeft de NLP zich nog sterk uitgebreid en verder ontwikkeld en omvat het nu onderdelen van talrijke disciplines. NLP wordt tegenwoordig ook vaak gebruikt als stroming binnen de psychotherapie.

Om jullie een iets concrete beeld te geven van wat dat dan allemaal is, zal ik even wat dieper ingaan op een aantal (voor mij) belangrijke onderdelen van NLP. Ik kom ongetwijfeld later nog uitgebreider terug op deze dingen.

* Model van de wereld: NLP leert ons dat de kaart niet het gebied is en dat we ieder ons eigen idee van de wereld hebben. We hebben allemaal onze eigen achtergrond, vooroordelen, overtuigingen en ga zo maar door. En daardoor interpreteren we ook allemaal op een andere manier wat er rondom ons gebeurt. Wat voor de ene leuk is, vindt de andere misschien saai. En wat voor mij moeilijk is, is voor jou misschien makkelijk.

Ons persoonlijke model van de wereld beïnvloedt ook de manier waarop wij op de dingen reageren en zorgt ervoor dat we onze eigen ‘waarheid’ creëren die wel eens durft te botsen met de waarheid van iemand anders. En omdat (bijna) al onze verschillende modellen van de wereld even goed of slecht zijn, is het goed om je van je eigen model bewust te zijn en zo makkelijker en respectvoller te communiceren. En misschien zijn er wel enkele beperkende aspecten aan jouw model van de wereld die je wil veranderen, want ook dat is mogelijk.

* Rapport: Rapport is het bereiken van een communicatie waarin alle partijen zich begrepen en gerespecteerd voelen en vrij kunnen praten. Rapport bereik je door je net wel of niet af te stemmen op dingen als het stemgebruik en woordgebruik van de ander, de lichaamshouding en nog veel meer zaken waar ik nog op terug zal komen in latere posts.

* Outcome: Een outcome is een bepaald doel dat je wil bereiken. Of om precies te zijn: de formulering van hoe het zou zijn als je dat doel bereikt hebt. Door je outcome op een bepaalde manier te formuleren en onderzoeken, kom je te weten of het bereiken van dat doel ook echt goed voor jou zou zijn en zal je het uiteindelijk veel efficiënter en sneller bereiken.

* Ankers: Je hoort een bepaalde vogel zingen en je herinnert je plots een scene uit je jeugd. Of je ruikt een bepaalde geur en voelt je plotseling benauwd en gevangen... Allemaal verbindingen (ankers) die ooit in ons onderbewuste gelegd zijn tussen bepaalde omstandigheden en een gevoel. Er zijn ook ankers die ons beperken en NLP leert ons technieken om die ankers te verbreken. En je kan ook bewust nieuwe ankers leggen die je bijvoorbeeld zelfvertrouwen geven op het moment dat je een vergaderzaal binnenstapt.

* Waarden en overtuigingen: Waarom lees je deze blog? Wat maakt dat je daarstraks onvriendelijk reageerde tegen de verkoopster terwijl zij niets verkeerd had gedaan? Bijna alles wat we doen wordt gestuurd door onze eigen, meestal onbewuste, waarden en overtuigingen. En soms laten we ons verleiden door een minder belangrijke waarde of beperkende overtuiging en doen we dingen die ons op termijn niets opleveren of die ons achteraf een slecht gevoel geven. NLP leert je deze waarden en beperkende overtuigingen onderzoeken en indien nodig doorbreken.


Naast deze (en nog veel meer) modellen en technieken is NLP voor mij ook een manier van leven. Je past na een tijdje een aantal dingen onbewust toe, en daardoor leef je bewuster en met meer respect. En doordat je jezelf beter en beter leert kennen, kan je ook meer en meer jezelf zijn. En zo kan je je eigen toekomst beginnen scheppen.

Een vraag die ik vaak gesteld krijg, is of NLP geen pure manipulatie is. En dan wordt manipulatie in de negatieve zin van het woord bedoeld (bedriegen, chanteren, ...). Wel, NLP is geen manipulatie, maar je kan het wel gebruiken om te manipuleren. Er zijn bijvoorbeeld verkopers die bepaalde aspecten van NLP heel goed onder de knie hebben en zo hun klanten rond hun vinger winden. En er zijn inderdaad mensen die door NLP snel veel geld verdienden op de kap en ten koste van andere mensen.

Maar dat is niet de oorsprong en filosofie van NLP en ook niet de manier waarop ik (en vele anderen) NLP gebruiken. Een dokter of psycholoog kan zijn kennis en kunde ook misbruiken als hij wil. En ik hoef je niet te vertellen dat we dagelijks (en bewust) gemanipuleerd worden door alle reclame rondom ons. Dus, ja, je kan manipuleren met NLP, maar dan ontken je de ware kracht en filosofie achter NLP. De ware kracht van NLP zit er volgens mij in om het beste in mensen naar boven te brengen.

Om af te sluiten nog enkele vragen voor jullie: Wat is het beste dat er in jou schuilt? Wat betekent het voor jou om te zijn wie je écht bent en de dingen te doen waarvoor je voorbestemd bent? Wat wil je veranderen in je leven? En wie of wat kan je daarbij helpen?

02 november 2006

I've started a blog


Deze stond vandaag op Gaping Void (cartoons drawn on the back of a business card) en onder het motto "relativeer jezelf" post ik hem ook hier...

01 november 2006

All marketers are liars



Net gelezen en goedgekeurd: All marketers are liars van Seth Godin (die btw ook een interessante blog heeft).


“All marketers are liars” is een boek over hoe marketing-mensen ons een verhaal vertellen over hun product of idee. En hoe wij dan deze verhalen (die in sé leugens zijn) geloven, zelf waarmaken en zelfs verder verspreiden. Want tegenwoordig zijn alleen de specs van een product niet genoeg meer om het ons te doen kopen. We kopen wat we willen in plaats van wat we nodig hebben. En wat we willen hangt af van de verhalen die we geloven...

Godin legt ons in dit boek uit hoe je als marketer een goed verhaal moet vertellen. Hoewel dit voor een deel een kunst is en blijft, zijn er toch een aantal regels:

* Je verhaal moet inspelen op het bestaande model van de wereld van een bepaalde groep mensen. Er zijn bijvoorbeeld mensen die geloven dat de allernieuwste technologie gebruiken hun leven verbetert.

* Je verhaal moet opgemerkt worden en het moet een goeie eerste indruk maken. Wij maken allemaal beslissingen over iets in de eerste seconden nadat we het opmerkten. En omdat ons ego niet graag zijn ongelijk toegeeft, verdedigen we die beslissing achteraf door een gekleurde bril op te zetten en zo lang mogelijk op te laten staan.

* Je moet een verhaal vertellen waarin mensen kunnen geloven, je verhaal moet authentiek zijn. Je moet als producent of bedrijf je verhaal ook echt leven, in al wat je doet. Er mogen geen inconsistenties in je verhaal sluipen en je mag zeker geen beloftes breken.

Dit boek vertelt ons dat het uitvinden en marketen van een product of idee veel belangrijker aan het worden is dan het eigenlijke produceren ervan. En dat daar dan ook veel meer energie en geld naartoe zou moeten gaan. Godin gebruikt heel veel sprekende voorbeelden om ons te overtuigen ons te concentreren op het verhaal dat we vertellen, en om dat verhaal ook echt te leven.

Wat ik persoonlijk een minpunt aan dit boek vind, is dat veel van de voorbeelden over kleinere Amerikaanse (of zelfs New Yorkse) bedrijven of merken gaan die wij hier in Europa niet kennen. En da’s een beetje jammer... Maar het boek is zeker het lezen waard!

hersenspinsels en buikverzinsels

Wisten julie dat door te leren jongleren onze hersens letterlijk groter worden? En dat door te jongleren de frequentie van onze hersengolven daalt, waardoor we veel beter kunnen leren en informatie opnemen?

Wisten julie dat er diep in je onderbewuste een aantal waarden en overtuigingen verborgen zitten die op elk moment van de dag je doen en laten mee bepalen? En dat je die waarden en overtuigingen kan ontdekken, gebruiken en zelfs veranderen als ze je beperken?

Kennen jullie het geheim van een goeie presentatie?


Er zijn een hele hoop dingen waarvan ik mij de laatste tijd bewust begin te worden. En deze blog is een stukje van mijn zoektocht naar antwoorden op bovenstaande vragen, en naar nog veel meer...

Hier op hersenspinsels en buikverzinsels zal ik het regelmatig hebben over alles wat op één of andere manier te maken heeft met nog beter communiceren met jezelf en anderen, met ontdekken wie je bent, wat je wil en hoe je dat best bereikt. Zowel op persoonlijk als op professioneel vlak.

Ik nodig jullie bij deze ook uit om te reageren op wat ik schrijf en me te laten weten wat je er zelf over denkt en voelt, of wat je zelf ervaren hebt. Want deze blog dient voor mij niet alleen om jullie te vertellen wat ik ontdek, maar ook om uit jullie reacties en gedachten nog veel meer te leren!

Alvast bedankt voor jullie tijd en energie!