leef lekker
Dit gratis evenement gaat door op 10 februari in Amsterdam, dus zeker interessant voor de Nederlandse lezers van deze blog. Je kan op de website ook de eerste zeven hoofdstukken van het boek 'leef lekker' downloaden...
Deze blog bestaat nu bijna drie maanden en dus vond ik het tijd voor wat evaluatie en reflectie. Ik ben daarbij heel geïnteresseerd in jullie mening over mijn schrijfsels en stak daarom een enquete in elkaar.
Ik zou het superfijn vinden als jullie allemaal even de tijd willen nemen om de enquete in te vullen. Het duurt niet langer dan enkele minuten en als beloning krijg je het voorlopige resultaat te zien. ;-)
Als je me nog andere feedback wil geven over m'n blog of je antwoorden graag wat verder toelicht, stuur me dan een mailtje of schrijf een reactie op deze post. Al jullie gedachten zijn meer dan welkom en kunnen me helpen deze blog nog interessanter te maken, zowel voor jou als voor mezelf!!
Ik zou jullie feedback graag over twee weken al verwerken, dus klik nu hier en vul de enquete in! Jullie kunnen ook altijd bovenaan in het (nieuwe) menu op deze blog op 'enquete' klikken om de enquete in te vullen of het resultaat te bekijken.
Alvast keihard bedankt!!
PS: met heel veel dank aan Kris voor z'n technische bijstand!!
Heb je het soms ook dat je iemand bezig ziet of hoort en dat je achteraf vol bewondering denkt “Waauw, ik wou dat ik dat ook zo goed kon”?
Wel, binnen NLP is er een techniek die het mogelijk maakt om vrij snel bepaalde vaardigheden van mensen over te nemen. ‘Modelleren’ heet dit concept. Eigenlijk ligt dit modelleren zelfs aan de basis van NLP. NLP ontstond namelijk toen Grinder en Bandler in de jaren ’70 enkele experten in communicatie en veranderings-processen begonnen te bestuderen. Ze analyseerden het gedrag en denken van die mensen om te achterhalen hoe en waarom ze nu net zo goed waren in wat ze deden. Uit deze modelleringen ontstonden de eerste NLP technieken…
Aangezien het modelleren zo belangrijk is binnen NLP, is het uitvoeren van een modellering de eindproef van de opleiding die ik volg. Ik zal dus tijdens de rest van het schooljaar een bepaalde vaardigheid die me inspireert bij iemand onderzoeken en eventueel overnemen. Ergens in augustus zal ik klaar zijn en mijn resultaat presenteren aan de groep en de trainers
Ik kijk er naar uit en ben al volop aan het nadenken over de eerste stap: wat wil ik van wie modelleren? Ik moet heel precies en concreet kunnen omschrijven wat het is dat ik wil modelleren vooraleer ik verder kan met het proces. Later volgen dan interviews met ‘het model’ om te achterhalen hoe hij of zij dat precies doet. Wat en hoe moet je denken om die bepaalde vaardigheid te beheersen? Waarvan moet je overtuigd zijn? Hoe moet je binnenkomende informatie filteren en interpreteren? Wat moet je belangrijk vinden? Allemaal vragen waarop ik een antwoord zal proberen te formuleren tijdens de modellering. Maar dat is voor later, eerst onderzoeken wat ik precies wil modelleren en van wie.
Ik hou julie op de hoogte!
PS: Wat (en wie) zou jij kiezen als je eender welke vaardigheid of eigenschap van iemand zou kunnen overnemen?
labels: modelleren, nlp
labels: nlp
Is het jullie gelukt om je uitkomst en deel-uitkomsten goed te formuleren? Dan ben je al een flinke stap op weg naar het bereiken van je doel, proficiat!
Als je nog een stap verder wil gaan en de kans dat je je doel bereikt nog groter wil maken, kan je de sleutel van creatie gebruiken. Dit is een model dat je helpt om je doelstellingen te formuleren, ze te visualiseren en te voelen hoe het zou zijn om je doelen te bereiken. Het helpt je ook om je uitkomst los te laten en toch de waarde die ze je zou brengen in het achterhoofd te houden.
Als dit allemaal nog een beetje verwarrend klinkt, don’t worry, ik loods je stap voor stap door het proces.
Met de sleutel van creatie werken, lukt het beste als je de figuur van hierboven op één of andere manier op de grond kan leggen of tekenen. Wat ik meestal doe, is voor elke stap een stuk papier op de grond leggen met daarop het woord dat je ook op de figuur ziet. Door tijdens de verschillende stappen van het proces telkens op het overeenkomstige stuk papier te gaan staan, is het makkelijker om die stap uit te voeren en versterk je ook het effect ervan.
Voer de volgende stappen uit om je uitkomst bij te stellen tot ze perfect past bij wat jij nodig hebt en je doel ook effectiever te bereiken.
Gebruik de vorige stappen om je uitkomst bij te stellen totdat ze aan alle voorwaarden voldoet en totdat ze op elke plaats op de sleutel van creatie als ‘juist’ aanvoelt. Voor alle posities uit de vorige stappen moet de formulering van je uitkomst kloppen en goed aanvoelen vooraleer je verder gaat.
Als dat zo is, voer dan de laatste stap uit:
Door deze laatste stap uit te voeren, stel je jezelf open voor eventuele andere oplossingen die even goed of zelfs “nog iets beter” voor je zijn en die je dezelfde waarden zullen brengen. Deze stap helpt je om niet krampachtig vast te houden aan dat ene doel om je waarden te bereiken. Er zijn namelijk ongetwijfeld ook nog andere manieren om diezelfde waarde te vervullen. En nu laat je ruimte in je leven voor meer dan één mogelijke weg om bij je doel, en vooral bij je waarde, te geraken.
Het is mijn ervaring dat dit proces doorlopen makkelijker en krachtiger is als je het samen met iemand anders doet. Terwijl jij alle stappen doorloopt, kan de ander jou begeleiden en je vertellen wat je in elke stap moet doen. Hij helpt je ook je uitkomst op de goede manier te (her)formuleren en stelt vragen die je helpen om je op de juiste manier in te leven in elke stap.
labels: communicatie
Humor ontstaat vaak door de dingen vanuit een ander gezichtspunt te bekijken. Let er maar eens op, veel moppen bevatten dingen die in een totaal andere context worden geplaatst en daardoor grappig worden.
Als je bijvoorbeeld even probeert om alles wat je hoort zo letterlijk mogelijk te interpreteren, zit je gegarandeerd binnen enkele minuten te grinniken. Ik herinner me een scene waarbij m’n vriendin na het eten bij het afruimen van de tafel vroeg ‘of ik nog even over de tafel kon gaan?’ Ik trok m’n schoenen uit, stapte via een stoel op de tafel, liep over de tafel heen, stapte er via de stoel aan de andere kant weer af en vroeg toen met een onschuldig gezicht of het zo goed was.
Probeer het maar eens om (voor jezelf) alles wat gezegd wordt letterlijk op te nemen als je aan de bushalte staat te wachten of naar een saaie speech moet luisteren. Ik durf te wedden dat het wachten leuker en de speech minder saai wordt. Pas hier wel mee op in conversaties met mensen, want je wil je gesprekspartner natuurlijk niet de indruk geven dat je zijn woorden niet serieus neemt.
Als je op zoek bent naar een boekje dat je doet lachen en waar je tegelijk iets van opsteekt, is ‘Humor’ van Paul Liekens een goeie kandidaat. De ondertitel van dit boekje is 'inzicht dat verlicht’ en dat slaat op het feit dat humor één van de manieren is om mensen iets te laten inzien, relativeren of verwerken.
Grappige verhalen hebben de eigenschap hun boodschap heel goed over te brengen. Dat komt doordat een verhaal ervoor zorgt dat we ons rationele verstand even opzij schuiven en dat de woorden zo kunnen doordringen tot ons onderbewuste. Het grappige aan het verhaal zorgt er dan weer voor dat we een plezierig gevoel krijgen dat dan verbonden wordt met de boodschap die achter het verhaal zit.
‘Humor’ is een leuk boekje met naast wat theorie over wat humor is en hoe je humor kan creëren vooral veel verhalen en anekdotes. Een aantal van die verhalen vond ik echt grappig, andere vond ik dan weer minder leuk. Maar zeker de moeite waard!
Een deel-uitkomst is dus een concreet doel dat je wil bereiken en dat je zal helpen een groter doel te bereiken. Eén van mijn doelen voor de komende maanden is bijvoorbeeld deze blog zowel voor mezelf als voor jullie interessant te houden. Nadat ik in detail beschreven heb wat dat precies betekent voor mij, is het goed om op zoek te gaan naar enkele (kleinere) stappen die me zullen helpen om dat doel te bereiken. Zo zou een deel-uitkomst kunnen zijn dat ik een enquete in elkaar stop om naar jullie mening over mijn schrijfsels te polsen. Zo kom ik al te weten wat jullie interesseert. Een andere deel-uitkomst zou kunnen zijn dat ik een lijst samenstel van onderwerpen waarover ikzelf iets meer wil leren en me in wil verdiepen om er hier iets over te schrijven. Deze deel-uitkomsten kan ik als volwaardige doelen bekijken waarvan de realisatie me zal helpen mijn uiteindelijke doel, het interessant houden van deze blog, te bereiken.
Het is belangrijk om ook deze deel-uitkomsten volgens de 5 voorwaarden te formuleren. Zo zal je ze sneller realiseren en ook je uiteindelijke doel sneller en effectiever bereiken.
Toen m’n vriendin me zo bezig zag en hoorde, moest ze lachen. “Zie jezelf daar zitten,” zei ze, “jezelf zo onder druk zetten en altijd maar moeten, moeten, moeten.” Eerst protesteerde ik nog, maar ik besefte al snel dat ze (weer eens) gelijk had en dat ik het allemaal wat los moest laten…
Er zit vaak een stemmetje in ons hoofd dat ons vertelt dat er vanalles ‘moet’ en dat we ‘beter’ moeten kunnen. Of het vertelt ons onterecht dat iets ‘toch niet zal lukken’ of dat we ‘niet goed genoeg zijn’.
En hoewel die interne criticus (het stemmetje) ook een positieve functie kan hebben in ons leven, is het toch vaak zo dat dat stemmetje ons het vertrouwen in onszelf doet verliezen of ons niet laat zijn wie we écht zijn.
Dus is mijn wens voor mezelf en voor jullie voor het nieuwe jaar een (nog) betere en evenwichtigere relatie met onze eigen, interne criticus. Dat we allemaal een stuk liefdevoller met onszelf mogen omgaan in 2007! Proost!
op mijn RSS-feed. | |
Wat is een RSS-feed? |