24 juni 2008

Wat Harry Potter aan Harvard studenten kan leren...

Zoals trouwe lezers zich misschien nog herinneren, ben ik een enorme fan van de avonturen van Harry Potter. Ik was dan ook heel benieuwd toen ik ontdekte dat de speech die J.K. Rowling (de schrijfster van Harry Potter) heeft gegeven bij het huldigen van de afgestudeerden op Harvard dit jaar hier te lezen, bekijken en beluisteren is.


Ik was absoluut niet teleurgesteld na het beluisteren van haar speech, integendeel. J.K. Rowling slaagt erin om de 'graduates' enkele heel belangrijke levenslessen mee te geven. En dat op een heel open, overtuigende en ook grappige manier. Ik raad jullie allemaal aan om even de tijd te nemen om zelf naar deze speech te luisteren, want hij is voor ons allemaal van toepassing. De wereldberoemde schrijfster geeft ons namelijk twee essentiële uitgangspunten (of vaardigheden) mee die essentieel zijn in het leven:

  • Falen. De meesten van ons zijn bang om te falen. Terwijl het uit onze fouten is dat we het meeste kunnen leren. J.K. Rowling vertelt ook heel aangrijpend hoe haar 'falen' in het leven ervoor zorgde dat ze zich bewust werd en bleef van wie ze is en wat de belangrijke dingen zijn in haar leven. Dingen zoals vrienden, haar kinderen en... schrijven.
  • Verbeelding. Verbeelding is meer dan fantasie en het verzinnen van verhalen over tovenaars. Verbeelding helpt ons ook om een heel belangrijke vaardighedi te ontwikkelen: empathie. Ons kunnen inleven in de wereld en gevoelens van de mensen rondom ons. En dat zorgt aanvaarding, warmte en samenwerking in plaats van onbegrip en conflcten in deze wereld.

Hoe ga jij met falen om? En gebruik jij je verbeelding om de wereld en mensen rondom jou beter te begrijpen?

19 juni 2008

Hoe je kan voelen of je in de juiste richting gaat

Het kan geen toeval zijn dat ik vandaag deze blogpost tegenkom net nadat ik jullie vertelde over de 'juiste' doelen kiezen in je leven. Pamela Slim geeft ons in dit artikel namelijk enkele heel goeie tips over hoe je kan leren voelen of je met de juiste of verkeerde dingen bezig bent in het leven.

Ik ga niet te diep ingaan op wat Pamela schrijft en het je zelf laten lezen en bekijken. Het enige wat ik verder nog kwijt wil is dat de truuk met de arm echt werkt. Ik kwam ooit iemand tegen die kinesiologie studeerde en zij deed deze zelfde oefening toen ook met mij. Met een heel verbaasde Jef tot gevolg, want blijkbaar weten je spieren écht wat goed voor je is en wat niet.

18 juni 2008

een kanttekening

Wat ging er door je hoofd toen je gisteren mijn artikeltje las over je beperkende overtuigingen overboord gooien, je doelen visualiseren en zo succesvol en gelukkig worden?

Zonder twijfel waren er een aantal onder jullie die dachten: "Makkelijk gezegd. Maar werkt deze goochelshow wel in het échte leven?"

Wel, dat is meteen ook de kanttekening die we met enkele collega's maakten bij het seminarie van eergisteren. En die ik trouwens ook van toepassing vind bij films als The Secret. Ik ben er namelijk rotsvast van overtuigd dat het visualiseren van je resultaten en het her-programmeren van je onderbewuste werkt! Het helpt je om snel en effectief je doelen te bereiken. Alleen wordt in deze materie makelijk de moeilijke eerste stap vergeten, namelijk je bewust worden van wie je in weze bent en welke precies jouw belangrijkste doelen in het leven zijn. En dat vraagt veel introspectie, bewustzijn en vaak ook tijd.

Jezelf zomaar mooie resultaten, een schitterende carrière, veel geld of je droomhuis op de Caraïben visualiseren en positief bekrachtigen kan in mijn ogen tot verschillende dingen leiden:

  1. Je bereikt al deze doelen en bent perfect gelukkg
  2. Je bereikt deze doelen en beseft op dat moment dat ze je niet gelukkig maken
  3. Je bereikt deze doelen niet, hoe positief je ook denkt en hoe vaak en goed je ook visualiseert

Welke van deze drie resultaten je neerzet, hangt volgens mijn bescheiden mening af van de vraag of de gestelde doelen voor jou de juiste doelen zijn die passen bij jou als persoon en bij jouw 'missie' in dit leven. Want als dat zo is, kom je zonder twijfel en sneller dan je zou durven geloven in situatie 1 terecht. Maar als dat niet zo is, en je jezelf dus de 'verkeerde' doelen stelde, kom je in situatie 2 of 3 terecht. En dan ben je niet veel opgeschoten met al dat visualiseren en positief denken.

Wat ik wil zeggen is dat visualiseren, positief denken en aanverwante technieken enorm efficient en effectief zijn op voorwaarde dat je jezelf de juiste doelen stelt. Hoeveel mensen zijn er niet die bijvoorbeeld jaren naar die o zo belangrijke functie streven, en op het moment dat ze die bereiken ontdekken dat ze hun partner en kinderen niet meer kennen en al hun vrienden verloren zijn. Heb je dan je doel bereikt?

Stel jezelf dus minstens doelen op alle vlakken van je leven (werk, partner, gezin, familie, hobbies, ...) en hou al deze doelen tegelijk in het vizier als je belangrijke beslissingen maakt. Door niet alleen op je professionele carrière en/of financiële rijkdom te focussen, maar je tegelijk bewust te zijn van je doelen op de andere vlakken in je leven, zorg je ervoor dat je jezelf niet in de steek laat.

Verder raad ik je aan om al die doelen op de goeie manier uit te schrijven. Door ze bijvoorbeeld daarna nog verder uit te werken met de sleutel van creatie zorg je ervoor dat het bereiken van je doelen je effectief gelukkiger maakt. En dan zullen tools als visualiseren en positief denken dat proces enorm versnellen.

Want zijn we het niet allemaal waard om gelukkg te zijn?

17 juni 2008

6 vaardigheden voor winnaars

Kan jij 3 eenvoudige acties bedenken die je zou kunnen ondernemen (maar niet doet) en die jouw levenskwaliteit zouden verbeteren? Denk dan bijvoorbeeld aan dingen als: op tijd gaan slapen, meer sporten, een pottebakkerscursus gaan volgen, een keer gezellig uit eten gaan, dat ene boek uitlezen...

Neem even een minuutje de tijd om drie zulke dingen op te schrijven die jou deugd zouden doen.

Gelukt?


Een volgende vraag dan: Waarom doe je die drie dingen niet gewoon? Wat houdt je tegen?


Met deze twee vragen startte Inge Rock gisteren haar seminarie 'The winner's image'. Twee uur lang onderhield ze ons over de onontgonnen kracht van ons onderbewustzijn en over hoe we die kracht kunnen beginnen gebruiken om onze doelen te bereiken, succesvoller te worden en dus gelukkiger te zijn. En om echte 'winnaars' te worden!

Zonder op alle details in te gaan, kwam het erop neer dat het onze (meestal onbewuste) beperkende overtuigingen zijn die ons tegenhouden om succesvol te zijn. Inge vergeleek het heel treffend met een duiveltje dat voortdurend over onze schouder meekijkt en ons influistert dat we er toch niet in gaan lukken, dat we dat niet verdienen, dat andere dingen belangrijker zijn, dat de buren ons voor gek zullen verklaren en dat er nog tijd genoeg is om te doen wat we eigenlijk echt willen doen en nodig hebben. Wij zijn zo gewoon geworden om onszelf voortdurend die negatieve beelden voor te houden, dat we het geloof in onszelf verliezen en niet durven te streven naar succes, rijkdom en geluk. En dus moeten we dat duiveltje het zwijgen opleggen, onze doelen visualiseren en positief denken.

Inge gaf ons daarvoor 6 activiteiten mee die we allemaal kunnen ontwikkelen en gebruiken. Beschouw het als 6 mentale 'spieren' die je moet trainen:

  • Verbeelding. Einstein vertelde ons al dat verbeelding ons veel verder brengt dan logica. Een goeie fantasie is essentieel voor het kunnen visualiseren van je toekomstige leven.
  • Geheugen. Het is ook belangrijk om steeds te blijven bijleren en groeien als mens. En dat vraagt dus om lezen, studeren, nadenken en ervaren van nieuwe materie om nieuwe inzichten op te doen.
  • Perceptie. Wees je bewust van je eigen kijk op de wereld. En probeer niet steeds meteen te oordelen, maar eerst alle kanten van een situatie te bekijken. En probeer dan vooral in alles wat je tegenkomt de positieve kant te zoeken. Mensen die leren uit hun fouten groeien elke dag.
  • Intuïtie. Ook onze intuïtie is iets dat je kan trainen en verder ontwikkelen. Bijvoorbeeld door je bewust te worden van de fysieke signalen die je lichaam je geeft en van de allererste gevoelens die door je heen gaan als je bijvoorbeeld voor een beslissing wordt geplaatst.
  • Redeneren. Ook logisch en rationeel nadenken is een belangrijke competentie. Vooral om je op voorhand bewust te worden van consequenties van je gedrag en mede op basis daarvan de goeie beslissingen te nemen.
  • Focus. Last but not least is er ons vermogen om al onze aandacht op één onderwerp of activiteit te richten. Ons vermogen om ons te concentreren helpt ons enorm om te blijven verder werken aan onze doelen. Datgene waar je je energie op richt, zal zich manifesteren.

Hoe en hoe vaak zet jij deze 6 vaardigheden in tijdens je dagdagelijkse leven? Gebruik je ze allemaal? Of negeer je er enkele van deze zes?

13 juni 2008

advies voor je carriere nodig?

Ik hou niet bepaald van manga en strips lezen doe ik ook zelden of nooit... Tot ik dit boek ontdekte. Ik hou nog steeds niet echt van manga, maar wel van de manier waarop deze stijl van striptekenen door Dan Pink gebruikt werd om ons enkele enorm belangrijke lessen te leren over succesvol zijn.




Verder ga ik de bovenstaande slideshow laten spreken, want die vertelt heel mooi de essentie van het boekje: 6 fundamentele lessen om een succesvolle professionele carriere uit te bouwen.

Welke van deze lessen pas jij al toe?

10 juni 2008

neem een voorbeeld aan jezelf...



Dit is één van de tien uitgangspunten waarmee Gandhi in het leven stond en waar ik bij deze mezelf (en jullie) aan herinner...

Geef jij zelf vaak genoeg het voorbeeld? Of wacht je op anderen om jouw leven en jouw wereld te verbeteren?