17 juni 2008

6 vaardigheden voor winnaars

Kan jij 3 eenvoudige acties bedenken die je zou kunnen ondernemen (maar niet doet) en die jouw levenskwaliteit zouden verbeteren? Denk dan bijvoorbeeld aan dingen als: op tijd gaan slapen, meer sporten, een pottebakkerscursus gaan volgen, een keer gezellig uit eten gaan, dat ene boek uitlezen...

Neem even een minuutje de tijd om drie zulke dingen op te schrijven die jou deugd zouden doen.

Gelukt?


Een volgende vraag dan: Waarom doe je die drie dingen niet gewoon? Wat houdt je tegen?


Met deze twee vragen startte Inge Rock gisteren haar seminarie 'The winner's image'. Twee uur lang onderhield ze ons over de onontgonnen kracht van ons onderbewustzijn en over hoe we die kracht kunnen beginnen gebruiken om onze doelen te bereiken, succesvoller te worden en dus gelukkiger te zijn. En om echte 'winnaars' te worden!

Zonder op alle details in te gaan, kwam het erop neer dat het onze (meestal onbewuste) beperkende overtuigingen zijn die ons tegenhouden om succesvol te zijn. Inge vergeleek het heel treffend met een duiveltje dat voortdurend over onze schouder meekijkt en ons influistert dat we er toch niet in gaan lukken, dat we dat niet verdienen, dat andere dingen belangrijker zijn, dat de buren ons voor gek zullen verklaren en dat er nog tijd genoeg is om te doen wat we eigenlijk echt willen doen en nodig hebben. Wij zijn zo gewoon geworden om onszelf voortdurend die negatieve beelden voor te houden, dat we het geloof in onszelf verliezen en niet durven te streven naar succes, rijkdom en geluk. En dus moeten we dat duiveltje het zwijgen opleggen, onze doelen visualiseren en positief denken.

Inge gaf ons daarvoor 6 activiteiten mee die we allemaal kunnen ontwikkelen en gebruiken. Beschouw het als 6 mentale 'spieren' die je moet trainen:

  • Verbeelding. Einstein vertelde ons al dat verbeelding ons veel verder brengt dan logica. Een goeie fantasie is essentieel voor het kunnen visualiseren van je toekomstige leven.
  • Geheugen. Het is ook belangrijk om steeds te blijven bijleren en groeien als mens. En dat vraagt dus om lezen, studeren, nadenken en ervaren van nieuwe materie om nieuwe inzichten op te doen.
  • Perceptie. Wees je bewust van je eigen kijk op de wereld. En probeer niet steeds meteen te oordelen, maar eerst alle kanten van een situatie te bekijken. En probeer dan vooral in alles wat je tegenkomt de positieve kant te zoeken. Mensen die leren uit hun fouten groeien elke dag.
  • Intuïtie. Ook onze intuïtie is iets dat je kan trainen en verder ontwikkelen. Bijvoorbeeld door je bewust te worden van de fysieke signalen die je lichaam je geeft en van de allererste gevoelens die door je heen gaan als je bijvoorbeeld voor een beslissing wordt geplaatst.
  • Redeneren. Ook logisch en rationeel nadenken is een belangrijke competentie. Vooral om je op voorhand bewust te worden van consequenties van je gedrag en mede op basis daarvan de goeie beslissingen te nemen.
  • Focus. Last but not least is er ons vermogen om al onze aandacht op één onderwerp of activiteit te richten. Ons vermogen om ons te concentreren helpt ons enorm om te blijven verder werken aan onze doelen. Datgene waar je je energie op richt, zal zich manifesteren.

Hoe en hoe vaak zet jij deze 6 vaardigheden in tijdens je dagdagelijkse leven? Gebruik je ze allemaal? Of negeer je er enkele van deze zes?

1 opmerking:

Inge zei

Met een glimlach lees ik hoe Jef alles zo mooi verwoord heeft. Proficiat!
Wat de 6 mentale 'spieren' betreft, je gebruikt ze simultaan, maar je leert ze door je gericht te focussen.
Perceptie kan je bijvoorbeeld leren door de belofte aan jezelf te maken dat je de hele dag niet meteen gaat reageren. De emotie die je voelt en de gewoonte lokken immers de reactie uit. De training bestaat er in om niet in de emotie te reageren, maar door in eerste instantie je emotie te leren benoemen. Dan zoek je de emotionele tegenpool. Bijvoorbeeld de tegenpool van angst is vertrouwen; van verveling is sympathie, enz. Door je te trainen om anders naar de situatie te kijken vind je de tegenpool. Ga desnoods op het toilet zitten (eventueel met deksel dicht) zodat je kan nadenken! Daar laat iedereen je gerust en train je je gedachten voor een paar minuten.
Kies 1 mentale spier per dag!
Print de dia's van de mentale 'spieren' uit en hang ze op kantoor. Zo denk je er aan.
Dit is zeker één van de onderwerpen die we zullen trainen tijdens de Winner's Image training.
Dus...allen op post!
Succes en energieke groet,
Inge