29 december 2007

niets dan doelen...

Zelfs de Standaard heeft het over je doelen stellen voor volgend jaar. De conclusie van de Standaard is dat je je goed moet voorbereiden en dat je jezelf geen 'te algemene' doelen mag stellen.

Dat laatste zou ik letterlijk willen nemen: formuleer je doelen inderdaad niet te algemeen, maar zorg dat ze
heel concreet en specifiek zijn. Zorg dat je ziet, hoort en voelt hoe het zou zijn om je doel te bereiken!

26 december 2007

zijn onze doelen slim genoeg?

Kennen jullie het SMART principe om doelen op te stellen? SMART is vrij bekend en wordt vrij veel gebruikt in het bedrijfsleven. Heel kort samengevat helpt SMART je om je doelen beter te formuleren door te zorgen dat ze aan de volgende criteria voldoen:
  • Specifiek en éénduidig
  • Meetbaar
  • Aanvaardbaar
  • Realistisch
  • Tijdsgebonden
Het SMART model is zeker en vast nuttig bij het formuleren van je doelen. Persoonlijk gebruik ik vanuit m’n NLP achtergrond een model dat nog veel krachtiger en effectiever is. Ik had het eerder al op deze blog (hier, hier en hier) over het NLP model om je doelen te formuleren. En wat dat model aan SMART toevoegt, zijn de volgende dingen:
  • Formuleer je doel positief en als een uitkomst. Dat wil zeggen dat je het positief formuleert zoals je het zou ervaren op het moment dat je je doel verwezenlijkt hebt. Dus niet “Ik wil me niet meer dike voelen.” maar “Ik voel me slank.”
  • Zorg dat je voor het bereiken van je doel niet afhankelijk bent van anderen. Zo kan (en moet) je zelf de verantwoordelijkheid nemen voor het realizeren van wat je wil.
  • Kijk na of je doel (op termijn) niet schadelijk is voor jezelf, de mensen rondom jou, je bedrijf of de rest van de wereld.
Een truukje om deze toevoegingen aan het SMART model te onthouden, is het volgende: De ‘A’ van SMART staat voor ‘afhankelijk’ zodat je doel nooit meer afhankelijk is van anderen. De eerste + staat voor positief en als uitkomst geformuleerd en de tweede + staat voor goed voor jezelf en de anderen.

Voila, nu kan niets je nog tegenhouden om SMART++ doelen te formuleren voor het nieuwe jaar. Veel succes ermee!

17 december 2007

hoe kunnen we ons redden in deze snelle wereld?

Waauw, Marina van Train de trainer slaagt er telkens opnieuw in om de lessen die ze uit een boek haalt op een heel inspirerende manier neer te zetten



Deze keer mogen we meegenieten van haar conclusies uit het boek '
The age of speed'. Over hoe we kunnen omgaan met de steeds sneller wordende wereld rondom ons, onze doelen en de stress die dat allemaal met zich meebrengt.

Veel plezier ermee!

15 december 2007

het chemisch aspect van vertrouwen

Herinneren jullie je nog hoe belangrijk vertrouwen is als leidinggevende? Wel, volgens deze interessante blog-post heeft vertrouwen te maken met het gehalte aan het hormoon oxytocin in je hersens.

Verder in het artikel ook nog een goeie definitie van vertrouwen en enkele nuttige tips om vertrouwen op te bouwen.

12 december 2007

10 gouden lessen

Wie Steve Jobs' tien gouden lessen over leiderschap nog niet tegenkwam, doet er beter aan hier even een kijkje te nemen.

Heel kort samengevat komt het hierop neer:
  • innovatie
  • kwaliteit
  • liefde
  • creëren
  • 'beginner's mind'
  • geen TV
  • falen
  • socrates
  • betekenis
  • wees jezelf
Welke lessen pas jij al toe? En welke les zou jij er voor jezelf nog aan toevoegen? Ik vond het fijn om te merken dat Steve ook deze les aanhaalt...

08 december 2007

5 tips om een gesprek te verknallen

Hoe komt het toch dat we er soms niet in slagen om een gesprek constructief te houden? En dat we niet tot een akkoord komen of ons achteraf niet begrepen voelen.

Wel, hier zijn enkele tips die je zulk een onvruchtbaar gesprek garanderen:


1. De aanval is de beste verdediging. Als iemand je feedback geeft of je iets verwijt, ga dan onmiddellijk in de tegenaanval en gooi enkele niet onderbouwde verwijten in de richting van de ander.

2. Bereid je antwoord goed voor. Luister niet naar de andere als hij praat, maar gebruik die tijd om na te denken over wat je zelf zal gaan vertellen.

3. Ze begrijpen jou niet.
Als je het gevoel krijgt dat de iemand het niet helemaal eens is met jouw mening, verwijt hem of haar dan dat hij of zij jouw standpunt simpelweg niet begrijpt.


4. Focus op de verschillen.
Zoek voortdurend naar de verschillen tussen de mening van jezelf en die van je gesprekspartner. Concentreer je vooral niet op mogelijke overeenkomsten of manieren om samen te werken.


5. Laat jezelf niet kennen. Geef nooit toe dat je iets niet weet of niet begrijpt. Verander in dat geval snel van onderwerp of overdonder de ander met jouw eigen kennis van zaken.

Heb jij nog andere tips om een gesprek te verknallen?