08 december 2007

5 tips om een gesprek te verknallen

Hoe komt het toch dat we er soms niet in slagen om een gesprek constructief te houden? En dat we niet tot een akkoord komen of ons achteraf niet begrepen voelen.

Wel, hier zijn enkele tips die je zulk een onvruchtbaar gesprek garanderen:


1. De aanval is de beste verdediging. Als iemand je feedback geeft of je iets verwijt, ga dan onmiddellijk in de tegenaanval en gooi enkele niet onderbouwde verwijten in de richting van de ander.

2. Bereid je antwoord goed voor. Luister niet naar de andere als hij praat, maar gebruik die tijd om na te denken over wat je zelf zal gaan vertellen.

3. Ze begrijpen jou niet.
Als je het gevoel krijgt dat de iemand het niet helemaal eens is met jouw mening, verwijt hem of haar dan dat hij of zij jouw standpunt simpelweg niet begrijpt.


4. Focus op de verschillen.
Zoek voortdurend naar de verschillen tussen de mening van jezelf en die van je gesprekspartner. Concentreer je vooral niet op mogelijke overeenkomsten of manieren om samen te werken.


5. Laat jezelf niet kennen. Geef nooit toe dat je iets niet weet of niet begrijpt. Verander in dat geval snel van onderwerp of overdonder de ander met jouw eigen kennis van zaken.

Heb jij nog andere tips om een gesprek te verknallen?

2 opmerkingen:

Frank zei

altijd leuk : iets leren door het omgekeerde te vertellen. Een beetje sarcasme helpt precies. De mens heeft het in zich om steeds dwars te willen liggen. Zo leren we makkelijk bij. Langs de andere kant zijn we ook maar schaapjes die rustig de leider volgen, maar dat is een andere post.

groetjes uit kessel-loe

Buster dus ... zei

Zinnen constant beginnen met :

"Ja, maar ....."
"Ik vind ......"