waarom werken geheugenkaarten?
Geheugenkaarten zijn vooral heel krachtig omdat ze op dezelfde manier werken als onze hersenen. We denken associatief (radiant thinking, heet dat) en daarom ondersteunen geugenkaarten ons denken zo goed en werken ze vaak veel inspirerender dan ‘gewone’, lineaire, uitgeschreven zinnen. Ze zetten ons letterlijk aan tot creatiever en 'beter' denken!
Een lezer merkte ook op dat geheugenkaarten hem helpen om samen in een gesprek met anderen duidelijk te maken hoe er over het gespreksonderwerp gedacht wordt. En dus op die manier te zorgen dat je op dezelfde golflengte zit als je gesprekspartner(s). Omdat geheugenkaarten de manier waarop we denken visualiseren, worden zo fundamentele misverstanden vermeden.
Het creatieve en visuele aspect van geheugenkaarten zorgt ervoor dat onze rechter hersenhelft meewerkt en we daardoor beter verbanden kunnen zien en het overzicht kunnen houden. Want zoals ik eerder schreef, is het evenwaardig gebruiken van onze twee hersenhelften (in plaats van vooral onze linker hersenhelft) iets wat steeds belangrijker zal worden.
Een ander belangrijk voordeel van geheugenkaarten is dat ze je enorm helpen in het onthouden en achteraf reproduceren van de betrokken informatie. Door de structuur en het visuele aspect, slaan we de zaken sneller en beter op in ons geheugen. En achteraf zijn de sleutelwoorden en de tekeningen de toegangscodes die zullen zorgen dat de rest van de informatie die we ergens in onze hersenen opsloegen snel weer naar boven komt.
Je kan geheugenkaarten ook heel makkelijk uitbreiden met volledig nieuwe gedachten of al bestaande zijtakken verder aanvullen. Dat is in ‘gewone’, lineair uitgeschreven nota’s veel moeilijker omdat je dan je aanvullingen niet bij bij de juiste stukken tekst kan schrijven, of je moet beginnen met tussen de lijnen of in de kantlijn te beginnen schrijven.
Als je eenmaal gewend bent om geheugenkaarten te maken, gaat dat heel snel. Je kan gewoon een gesprek of vergadering volgen en tegelijk alles opnemen in je geheugenkaart. Eventueel vul je achteraf nog wat aan met tekeningen en kleuren om het geheel nog krachtiger te maken. En als je na een tijdje een geheugenkaart terug opdiept, zullen de tekeningen en kernwoorden ervoor zorgen dat je heel snel weer weet waarover het gaat.
En een laatste reden waarom geheugenkaarten zo effectief zijn, is omdat het veel leuker is om te doen dan op de klassieke manier nota nemen. En daardoor zijn we (deels onbewust) harder geconcentreerd en gemotiveerd, wat ons begripsvermogen en ons geheugen alleen maar ten goede komt!
Ziezo, dat was de hele uitleg bij deze geheugenkaart. Wat houdt je nu nog tegen om ermee aan de slag te gaan? Probeer het eens, zou ik zo zeggen, en je zal zelf ervaren dat het werkt! Veel plezier ermee!