01 maart 2007

gratis cadeautjes


Vandaag is het in Nederland de nationale complimenten-dag. Misschien ook voor de Belgen onder ons een goeie gelegenheid om eens iemand een extra schouderklopje te geven? Probeer vandaag eens om de complimenten die je in gedachten geeft (maar niet uitspreekt) toch te verwoorden naar de andere toe. Want vaak denken we wel dingen als "mmm, knap gedaan", "verdorie, die is daar snel mee klaar" of "hij ziet er weer goed uit vandaag" maar komen we er niet toe deze dingen ook uit te spreken. En dat is zonde, want als je het meent, is een compliment een heel mooi en makkelijk cadeautje om iemand te geven.

Wat in mijn ogen even belangrijk is dan een compliment kunnen geven, is een compliment in ontvangst kunnen nemen. Dat is vaak moeilijker dan we beseffen... Hoe vaak reageren we op een compliment niet met dingen als "bwa, 't was niet zo moeilijk, hoor", "iedereen had dat gekunnen" of "anderen kunnen dat veel beter dan mij". Of bedanken we de ander wel voor het compliment, maar verraadt de frons op ons voorhoofd of het verstarren van ons lichaam dat we zijn of haar woorden niet geloven.


We ontkennen dus heel vaak (deels onbewust) een compliment door wat we erop zeggen of hoe we met ons lichaam reageren. Zo gaat de positieve energie die op ons afkwam nodeloos verloren en zal ook de gever van het comliment dit voelen en de volgende keer zijn goedbedoelde woorden misschien wel terug inslikken.


Als je bij jezelf merkt dat je regelmatig complimenten ontwijkt, generaliseert of simpelweg ontkent (met je woorden of je lichaam) probeer dan het volgende eens. Als iemand je een compliment geeft, glimlach dan en zeg vriendelijk dankjewel. Kijk de ander in de ogen terwijl je dat doet en probeer niets toe te voegen of uit te leggen. Adem even diep in en uit en geef jezelf daardoor de tijd om de positieve woorden in ontvangst te nemen. VOel ze als het ware samen met je adem door je lichaam stromen. Daarna kan je eventueel nog aan de ander vertellen dat je zijn of haar woorden apprecieert. Maar voel je niet verplicht om direct een compliment terug te geven, wees gewoon blij met de erkenning van de ander.


En om af te sluiten nog een laatste goeie raad: Vergeet niet om jezelf regelmatig een compliment te geven! Wat is bijvoorbeeld iets wat je vandaag deed waarvoor je jezelf een welverdiend schouderklopje zou kunnen geven?

Geen opmerkingen: