31 augustus 2007

hoe motiveer jij jezelf?

Heb jij soms ook taken die je graag zou willen of zou 'moeten' uitvoeren maar waar je niet toe komt?

Om effectief met iets te beginnen moet je natuurlijk gemotiveerd zijn. En hoewel iedereen zijn unieke en persoonlijke motivatie-strategie heeft, helpt het voor veel mensen om zichzelf na het uitvoeren van de taak te visualiseren.

Als je met iets zou moeten beginnen en je komt er niet toe, stel je dan jezelf eens voor op het moment dat je de taak net afgewerkt hebt. Dat kan je ofwel doen vanuit jezelf (geassocieerd, vanuit je eigen lichaam) of als waarnemer (gedissocieerd, vanop een afstand).

In het eerste geval stel je je voor wat je zelf zou zien en horen en voelen als de taak klaar zou zijn. Leef je in in jezelf en in het gevoel dat er bij je zal leven als de taak klaar is. Wat zie en hoor je? Hoe voel je je?


In het tweede geval kruip je in de huid van een neutraal iemand die bij jou in een hoekje van de kamer staat als je de taak net afgewerkt hebt. Hoe ziet die persoon jou bewegen en praten? Hoe ziet je gezicht eruit? Lach je, ben je rustig of net heel energiek, ... ?


Je kan heel eenvoudig voor jezelf eens met deze twee technieken experimenteren en zo ontdekken hoe jij jezelf kan motiveren. En moest je geen zin hebben om hiermee te experimenteren, beeld je dan eens in hoe je je zou voelen als je dat wel aan het doen zou zijn... :-)

1 opmerking:

Fliquid zei

Leuk bedacht, mocht ik straks gemotiveerd zijn om het te proberen. Dan ben ik benieuwd of ik er wat aan heb. In eerste instantie lijkt het me een logisch iets wat best wel eens zou kunnen werken.