08 juni 2007

voelen, denken of doen?

Wat doe jij het liefst? Praten over wat je denkt, over wat je voelt of over wat je doet?

"Wat een gekke vraag," zul je misschien denken. Maar blijkbaar hebben we vaak een voorkeur voor of één van deze drie. En zullen onze gedachten, onze gevoelens ofwel onze handelingen vaker aan bod komen terwijl we praten.

Dit is op zich niet slecht en het ene is niet beter dan het andere. Alleen is het goed om je hiervan bewust te worden en dit op te merken bij jezelf en bij degenen waarmee je praat. Gewoon door er bewust op te letten, zal je al snel merken of er tijdens een gesprek meestal gesproken wordt over de dingen die men doet (het gedrag), hoe men zich ergens bij voelt (gevoelens) of wat men bij en over de dingen denkt (gedachten).

Net zoals lichaamshouding is dit aspect iets dat een invloed heeft op je rapport. Door de voorkeur van degene met wie je praat te spiegelen, zal je vaak een beter begrip en contact bereiken. Je kan je voorstellen dat het minder goed 'klikt' als de ander bijvoorbeeld alleen maar over z'n gevoelens praat en jij alleen maar over wat je doet. Pas je communicatie dus aan aan de andere en je rapport zal verbeteren.

Geen opmerkingen: