12 oktober 2007

links en rechts: samen sterk!

Vandaag had ik het geluk een hele interessante opleiding over leiderschap te mogen volgen. We hadden het een hele dag over management en leiderschap tijdens een veranderingsproces. En raad eens waar de trainer op een gegeven moment over begon te praten...

... over onze rechter en linker hersenhelft. En dat net nadat we hier op deze blog onze reeks over de vaardigheden van de rechter hersenhelft afsloten. Grappig toeval?

De trainer hielp ons inzien dat we iets pas als 'waar' ervaren als we de volgende twee aspecten
samen en in verband met elkaar kunnen combineren:
  • de feiten, dat wat er gebeurt of wat er verandert
  • de betekenis van die feiten of verandering voor ons als persoon
En zoals jullie ondertussen weten, zijn feiten en logisch gestructureerde gegevens iets wat onze linker hersenhelft verwerkt en 'voelen' we met behulp van onze rechter hersenhelft wat de betekenis van iets is voor ons. Dus dan is dit weer een mooie onderlijning van het principe dat we het krachtigst functioneren als we onze beide hersenhelften (even sterk) inzetten.

En om de dag helemaal compleet te maken, werd vandaag ook dit artikeltje gepubliceerd... met weeral eens diezelfde boodschap.

1 opmerking:

Marina Noordegraaf .... zei

ik vond deze optische illussie wel grappig. Hier kun je rechter- en linkerhersenhelft niet tegelijk gebruiken, denk ik? Of zie jij haar stil staan?