12 oktober 2007

de vier elementen in je communicatie

Welke van de volgende slides spreekt jou het meest aan? En welke van de vier past het beste bij jouw manier van 'zijn'?


Deze vier slides stellen elk één van de 4 types uit een bepaalde persoonlijkheids-typologie: de 4 elementen. Ik leerde deze methode ooit kennen in een interessante cursus over communicatie en schreef er later dit artikel over. Ik leg in dit artikel uit hoe de methode werkt en hoe je ze kan toepassen in de praktijk. Het systeem van de vier natuurelementen is niet zo fijn ingedeeld als andere systemen, maar geeft je snel een handvat waaraan je je communicatie kan aanpassen.

Er bestaan ook nog andere (en veel bekendere) systemen en methoden om persoonlijkheden te typeren en zo een beter inzicht te krijgen in het denken en functioneren van mensen. Enkele bekende systemen zijn MBTI (Meyers-Briggs Type Indicator) en het Enneagram.

Ik vind het nadeel van systemen als MBTI en het Enneagram dat je veel 'theorie' moet beheersen (en van buiten kennen) vooraleer je in de praktijk het gedrag van mensen snel in een categorie kan indelen en daarop anticiperen. En daarom vertel ik jullie graag over de 4 elementen want die methode is heel makkelijk aan te leren en toch goed bruikbaar in de praktijk.

Een algemene opmerking die ik jullie wil meegeven over persoonlijkheids-systemen is dat elke typering afhankelijk is van minstens:
  • degene die de typering maakt
  • het moment waarop dat gebeurt
  • de context of de situatie waarin de typering gemaakt wordt
Ik hoor vaak uitspraken als: "Jij bent een aarde-type!" of "Hij is duidelijk een lucht-type." In mijn ogen is het fout om een persoon als geheel te vereenzelvigen met een bepaald type. Iemands voorkeursgedrag kan je perfect vastleggen in types, maar mensen hebben elk een eigen identiteit en de mogelijkheid hun gedrag te veranderen. Pas dus op een stempel op mensen te drukken en gebruik persoonlijkheidstyperingen enkel als hulpmiddel, niet als wet of regel.

Zeg dus: "Hij gedraagt zich in dit soort situaties als een vuur-type." en pas dan binnen die situatie je communicatie aan aan dat type. Maar ga er niet vanuit dat iemand alleen maar 'vuur' is of dat iemands type niet kan evolueren!

Veel plezier met de vier natuurelementen! Het zou fijn zijn als je me laat weten of je dit een nuttig systeem vindt en wat jouw ervaringen zijn met deze of andere methoden.

1 opmerking:

Bianca zei

Ben gecertificeerd en helemaal weg van MBTI.. ;-) 50 jaar onderzoek en toepasbaar op beide werk en prive gebied. Het blijft een tool natuurlijk dus vooral niet te serieus nemen, maar een goed vertrekpunt voor een gesprek waar wederzijds begrip uit voort kan komen.....