30 augustus 2007

je nieuwe brein: verhaal

Herinneren jullie je nog het verhaaltje van de man die in de kleuterklas vraagt hoeveel kunstenaars er zitten?

Ik vermoed dat de meesten die het verhaal lazen, het zich nog herinneren. Stel dat ik in plaats van dat verhaaltje een stel statistische cijfers had gebruikt om tot dezelfde conclusie te komen. Zouden jullie het je dan nog herinneren?

Veel minder, denk ik. Waarom zou je cijfers en feiten in je geheugen opslaan, daar hebben we tegenwoordig toch Google voor? De kunst is meer en meer om de cijfers en conclusies op een manier te presenteren die een emotionele impact heeft. Je moet mensen raken om ze betrokken te krijgen. En verhalen zijn daar een uitstekend middel voor. Als lezer of luisteraar identificeer je jezelf namelijk heel snel met een verhaal. Je leeft je in in personages of het verhaal en je bent benieuwd naar het vervolg… En zo heeft de verteller van het verhaal je actieve aandacht.

Zo worden ook in de zakenwereld steeds meer verhalen gebruikt om belangrijke boodschappen te brengen, mensen te motiveren of gebeurtenissen te kaderen. Er ontstaan professionele verhalenvertellers die bedrijven helpen hun ‘verhaal’ te vertellen.

Zorg er dus voor dat je het verhalen vertellen niet verleert!

tips en oefeningen over verhalen vertellen:

  • Lees verhalen. Zoek boeken met korte toffe verhaaltjes en lees ze. En probeer na elk verhaaltje ook even voor jezelf te formuleren waarom je het een goed of minder goed verhaal vond. Mijn favoriete boeken vol kort verhaaltjes zijn ‘Misschien wisten zij alles’ van Toon Tellegen en ‘Als een rivier’ van Paulo Coelho.
  • Verzin zelf verhalen bij onbekende mensen die je ziet lopen op straat. Wie zijn ze en wat doen ze? Waarheen zijn ze op weg?
  • Schrijf zelf een verhaal. Het is niet zo makkelijk om een goed, kort verhaal te schrijven. Probeer eens een intrigerend of spannend verhaal met een intro, midden en slot te schrijven op minder dan een halve bladzijde… niet zo makkelijk.
Gerelateerd bericht: wil jij een heel nieuw brein?

4 opmerkingen:

Moosability zei

Jef. Weet ge da verhaal nog van op mijne vrijgezelle? Dat gij daar te laat waart gekomen? En dat gij juist met uw eindwerk geslaagd waart? En dat den deze schandalig rijk was geworden? En dat we daar nog een pintje op gedronken hadden?Weet ge da nog? Dat verhaal? Nee? Ik ook niet, ik had misschien iets te veel gedronken ;)

Dit artikel is zo waar. Het voelt waar aan. goed zo ;)

Marina Noordegraaf .... zei

mooi!
voor mij zijn verhalen hele sterke metaforen en dat werkt idd op een heel ander niveau in dan cijfers en statistieken (maar die kun je niet allemaal met Google vinden hoor ;-))

Jef zei

@Frank: Tuurlijk ken ik dat verhaal van jouw vrijgezelle nog... ik herinner me zelfs nog iets te veel details ;-)

Jari zei

Verhalen vind je in boeken.
In boeken staan zinnen.
Zinnen bestaan uit woorden.
Woorden bestaan uit letters.
Letters symboliseren klanken.
Klanken maken geluid.
Geluid is pijnlijk of aangenaam.

Conclusie :