23 april 2007

kan jouw intelligentie nog groeien?

Ga jij ervan uit dat je je intelligentie en talenten verder kan ontwikkelen? Of ga je ervan uit dat je ze meekreeg bij je geboorte en dat ze niet kunnen groeien?

Dit zijn twee heel verschillende opvattingen die door de psychologe Carol Dweck verder werden onderzocht. Ze ontdekte dat er twee soorten ‘mindsets’ zijn die zij de fixed mindset en de growth mindset noemt.

Iemand met een fixed mindset gaat ervan uit dat intelligentie statisch is en niet kan evolueren of groeien. Zulke mensen zullen bijvoorbeeld sneller opgeven bij het zoeken naar problemen omdat ze ervan uitgaan dat ze ‘het toch niet in zich hebben’. Ze hebben de neiging uitdagingen te vermijden en voelen zich eerder bedreigd door het ‘succes’ van anderen.

Mensen met een zogenaamde growth mindset gaan ervan uit dat intelligentie en talenten verder ontwikkeld kunnen worden. Ze beschouwen falen als feedback en houden van nieuwe uitdagingen. Omdat ze zichzelf als groeiend en evoluerend bekijken, staan ze meer open voor feedback en halen ze meer voldoening uit hun werk.
Dit is een video waarin Carol vertelt over de twee mindsets. Meer uitleg vind je in haar boek, dit artikel en op deze blog. Wat ik persoonlijk het leukst vind in dit verband, is bovenstaande tekening die de verschillen tussen de twee mindsets duidelijk maakt.

Uit experimenten die Carol uitvoerde, bleek dat studenten die via coaching een growth mindset werd aangeleerd veel betere resultaten halen dan degenen met een fixed mindset. Reden genoeg dus om jezelf ervan te overtuigen dat je altijd kan bijleren en dat je je eigen talenten en intelligentie verder kan ontwikkelen. Het verschil tussen winnen en verliezen zit hem in hoe je omgaat met mislukkingen!

Hoe ga jij om met de fouten die je maakt?

Geen opmerkingen: