17 april 2007

Hoe loop jij het liefst door een bos?

Lees eens rustig de volgende drie verhaaltjes:

Het verschil tussen deze drie verhalen is dat ze elk vanuit een ander zintuig geschreven zijn. En dat deed ik heel bewust om jullie aan te tonen dat we allemaal de informatie die op ons afkomt, filteren met behulp van onze zintuigen. En dat doet elk van ons op een andere manier. Sommige mensen zijn nogal visueel ingesteld en geven de voorkeur aan visuele prikkels. Anderen zijn dan weer kinesthetisch ingesteld en verkiezen vooral gevoelens en bewegingen. En sommige mensen zijn eerder auditief ingesteld en reageren vooral op auditieve input.

We hebben bijna allemaal een voorkeur voor één van onze zintuigen en filteren binnenkomende informatie dus hoofdzakelijk op die basis. We geven als het ware meer aandacht aan dat ene aspect van onze ervaring. Die voorkeur noemt men ons primair representatiesysteem.

Als iemands primaire representatiesysteem bijvoorbeeld visueel is, wil dat natuurlijk niet zeggen dat die persoon niets hoort of voelt, maar dat hij of zij onbewust meer aandacht zal hebben voor wat hij ziet. Een voorkeur voor het ene zintuig is niet beter dan voor het andere en de kracht zit hem erin je bewust te worden van je eigen voorkeur. En bewust te kunnen kiezen welk van je zintuigen je op de voorgrond zet.

Let er de komende dagen eens voor jezelf op hoe je informatie filtert. Als je bijvoorbeeld een document schrijft, moet dat er dan goed uitzien of moet je een goed gevoel hebben bij je document? En als je denkt aan de laatste keer dat je uit ging eten, zie je dan je bord weer voor je, hoor je de muziek en het geroezemoes terug of voel je de gezelligheid opnieuw?

5 opmerkingen:

frank zei

met mijn mp3-speler ;-)

Jef zei

en dan een mp3tje afspelen met vogel- en natuurgeluiden erop... ;-)

Marina Noordegraaf .... zei

blijk een echt kinestetisch mens te zijn. maar was me d'r niet zo van bewust. dus weer een blind vlekje weggewerkt :-)

Filip zei

Zonder twijfel ben ik kinetisch ingesteld (ik veronderstel de meerderheid onder ons?).
Btw, Jef je hebt een heel boeiende blog!

Jef zei

Bedankt voor jullie reacties !

@Filip: Het zal je misschien verbazen als kinestheet (net zoals mij) maar de meerderheid van de mensen heeft in de meeste contexten een voorkeur voor het visuele.

Waar ik denk dat dat mee te maken heeft: Visuele toegang tot je ervaringen is veel snelleer dan via je andere kanalen en de huidige maatschappij dwingt ons heel snel te gaan leven en laat weinig tijd voor het 'voelen'...