15 oktober 2008

wat is coaching eigenlijk?

Deze week stapte ik in een nieuwe uitdaging: een opleiding tot professioneel coach. En zoals je zou verwachten, stelden we tijdens de eerste dag van die opleiding de vraag wat 'coaching' nu eigenlijk precies betekent. Na wat brainstormen en overleggen, kwamen we samen met de docenten tot de conclusie dat coaching pas echt coaching is als aan de volgende 4 voorwaarden voldaan is:

Groeiproces

Coaching draait om het groeiproces van degene die gecoacht wordt (de coachee). Dat wil zeggen dat er bij die coachee een bepaalde 'veranderingsvraag' leeft, iets waar hij aan wil werken. Door eraan te werken verruimt het bewustzijn van de coachee en 'groeit' hij als persoon.


Zelfsturing

Tijdens het coachingsproces leert de coachee zichzelf sturen. Dit wil zeggen dat hij zichzelf en zijn functioneren kan observeren en in vraag stellen. En dat hij van daaruit doelen leert stellen naar de toekomst toe. Verder neemt de coachee zelf de verantwoordelijkheid om die doelen waar te maken.

Resultaatgericht
De coach helpt de coachee om doelen op te stellen die belangrijk zijn in het kader van zijn ontwikkeling. Deze doelen worden zorgvuldig geformuleerd, opgevolgd en indien nodig bijgesteld.

Facilitator
De coach en de coachee zijn evenwaardige partners tijdens de coaching. Ze gaan samen op zoek naar de mogelijkheden. Hierbij is de coach eerder een facilitator die de coachee ondersteunt tijdens het proces.Vanuit deze 4 voorwaarden kregen we de opdracht onze eigen, persoonlijke definitie van coaching op te stellen. Wat ik in eerste instantie opschreef, en waar ik nog verder aan wil sleutelen, is het volgende:


"Coaching is een proces waarbij iemand wil groeien en daarvoor de verantwoordelijkheid wil nemen. De coach faciliteert dit proces van onderuit door te luisteren, vragen te stellen en doelen te helpen formuleren."

Wat vinden jullie van deze definitie? Wat is er goed aan en wat zou jij er aan toevoegen of veranderen?

4 opmerkingen:

Kristel Eshuis zei

Hallo Jef,
ik denk dat je een mooie definitie gemaakt hebt. Uiteraard zijn er nog veel meer omschrijvingen mogelijk maar belangrijk is vooral wat coaching voor jou is of zou moeten zijn.

Succes met je opleiding! Ik heb vorig jaar een vergelijkbare opleiding afgerond en er veel plezier aan beleefd en ervaringen door opgedaan.

Jef zei

Bedankt, Kristel!

Jan zei

Hey Jef

Interessante definitie!

Zou je het begrip "confronteren" dan ook bij "facilitator" onderbrengen?

Groetjes
Jan

Jef zei

Hey Jan,

't Is inderdaad belangrijk om te weten wat er allemaal wel en niet onder faciliteren valt. Luisteren, vragen stellen, verbanden leggen, metaforen gebruiken en dergelijke zijn allemaal evident. Maar evengoed feedback geven, en als het past inderdaad ook uitdagen en confronteren.