16 oktober 2008

ooit vooraan op een tandem gezeten?

Vorige keer hadden we het over de definitie van coaching. Eén van de andere deelnemers aan de opleiding gebruikte een heel krachtige en mooie metafoor om deze definitie nog helderder te maken. Ze vertelde ongeveer het volgende:

"Coaching is zoals rijden op een tandem. De coachee wil ergens naartoe fietsen en zit vooraan op de tandem. Hij heeft het stuur in handen en bepaalt dus het einddoel van de rit en ook op welke manier er naar dat doel toe gereden wordt. Hij bepaalt ook het tempo waarop de reis afgelegd wordt. De coach zit achteraan op de tandem en ondersteunt de coachee vanop die positie. Hij houdt mee het einddoel in vizier en helpt de coachee beslissingen nemen op moeilijke kruispunten zonder het stuur van hem over te nemen. De coach bewaakt ook het tempo van de reis. Soms zal hij weinig of niet meetrappen en vooral de coachee laten werken, en op andere momenten zal hij wel met alle kracht meetrappen. De coach en de coachee zijn samen op reis."

Wat vinden jullie van deze metafoor? En zouden jullie eens graag vooraan op de tandem zitten? Of liever achteraan?

5 opmerkingen:

Jan zei

Hey

Dit is een hele leuke metafoor!

In mijn opleiding I.V. komt het gebruik van metaforen heel sterk aanbod. Ik kan dit echt wel appreciëren. Het gebruik van beeldspraak werkt vaak erg krachtig en verhelderend.

Ik merk dat je er al direct goed ingevlogen bent, in die nieuwe opleiding ;-)

Veel plezier ermee!

Groetjes
Jan

Kris Vandermast zei

Leuke metafoor! Naar persoonlijke ervaring: een coach en coachee zitten variërend vooraan of achteraan op de tandem...

Jef zei

Hey Kris, bedankt voor de reactie. Wanneer zou de coach dan vooraan komen zitten?

Kris Vandermast zei

Hey Jef,

Wel, als coach heb je de opdracht om je coachee naar een bepaald niveau (doel) te verheffen. Omdat we met mensen werken is de reis naar dat niveau even belangrijk als het doel dat je bereikt. Elke persoon is uniek en vergt daarom ook een unieke aanpak. Hierdoor kan je de coachee als coach beschouwen omdat hij de coach helpt om naar een volgend niveau te stijgen.

Voor mij zijn coach en coachee beiden coach en coachee...

:)

Jef zei

Op die manier... inderdaad. Heel goeie aanvulling, bedankt!