21 oktober 2008

5 lessen in lichaamstaal

Let jij bewust op de lichaamstaal van de mensen rondom jou? En pas je soms je eigen lichaamstaal aan aan de situatie?

Voor wie hierin geïnteresseerd is, is het boek 'The nonverbal advantage' van Carol Kinsey Goman wellicht een aanrader. Ik vat hieronder even samen wat Carol de vijf C's van lichaamstaal noemt in haar boek:

Context
Lichaamstaal is enorm afhankelijk van de context. Neem dus altijd even de context mee in rekening als je lichaamstaal interpreteert. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je in een vergadering terechtkomt waar iedereen met opgetrokken schouders en de armen gekruist zit. Is dat dan per sé een teken dat ze een afwachtende, afstandelijke houding aannemen? Of is het gewoon veel te koud in die vergaderzaal?


Cluster

Je kan lichaamstaal nog beter interpreteren als je verschillende signalen samenbundelt. Als iemand bijvoorbeeld op zijn horloge kijkt, wil dat niet noodzakelijk zeggen dat hij gehaast is. Maar als hij tegelijkertijd zijn voorhoofd fronst en nerveus met z'n voeten wiebelt, kan je wel die conclusie trekken.


Congruentie

Het niet congruent zijn van onze lichaamstaal met wat we inhoudelijk vertellen, zorgt ervoor dat mensen vertrouwen verliezen. Iemand die je met de ingezakte schouders, het hoofd naar beneden en zonder oogcontact te maken zegt dat alles supergoed gaat, komt heel ongeloofwaardig over.


Consistentie

Iedereen heeft een bepaalde typische manier van zich te gedragen. En die typische basishouding moet je eerst kennen vooraleer je speciefieke lichaamstaal gaat interpreteren. Er zijn mensen die heel vaak en graag (en zonder reden) met hun armen of benen gekruist zitten. Dus dan kan je uit dat signaal alleen niets concluderen.

Je kan deze basishouding van iemand makkelijk te weten te komen door eerst wat oppervlakkig te praten en enkele ongevaarlijke vragen te stellen. Let dan goed op de lichaamstaal (dat is de basishouding). Als je dan daarna naar de meer gevoelige onderwerpen overschakelt, zal je de verschillen in zijn of haar lichaamstaal beter opmerken.

Cultuur
Deze laatste spreekt voor zich. Gedrag zoals oogcontact, gebaren, aanrakingen en afstand tot elkaar verschillen sterk van cultuur tot cultuur. Als je dus met mensen van een totaal andere afkomst samenwerkt, mag je niet te snel conclusies trekken uit hun lichaamstaal. Tenzij je hun basishouding goed hebt leren kennen, natuurlijk.

Hoe kunnen deze C's jou helpen de komende dagen? Welke neem je mee bij het interpreteren van lichaamstaal?

1 opmerking:

Nadine zei

Hallo,

Het interpreteren van de lichaamstaal vergemakkelijkt soms de communicatie in het dagelijkse leven.
Naar coachen toe is het zelfs noodzakelijk om lichaamstaal te "observeren", maar blijft het belangrijk om net NIET te interpreteren, om zoveel mogelijk uit het oordeel te blijven, zodat de boodschap van de ander gezuiverd blijft van jouw interpretatie.
Indien je wel interpreteert, is het aftoetsen, naar mijn mening, toch een wezelijk element in de communicatie.
Veel plezier nog!