19 juli 2008

hoeveel dingen kan jij tegelijkertijd?


Wisten jullie dat wij maar een 7-tal zaken tegelijk in onze bewuste aandacht kunnen houden? Als je wil ervaren wat ik eigenlijk bedoel, doe dan even de volgende dingen terwijl je gewoon blijft staan of zitten zoals je nu staat of zit:
  1. Voel hoe je zitvlak de stoel waarop je zit raakt (of je voeten de grond moest je rechtstaan).
  2. Voel dan ook eens hoe je t-shirt of trui aanvoelt rond je schouders of armen.
  3. Kijk daarbij naar je scherm en hoe deze letters daarop verschijnen.
  4. Kijk in je ooghoeken ook naar de kleuren en vormen die je (misschien wazig) voor je ziet boven en naast je scherm.
  5. Luister ook naar de geluiden rondom jou, muziek, stemmen, je eigen ademhaling
  6. Ruik of er je een specifieke geur opvalt. Misschien eten dat op het vuur staat, of bloemen op de tafel.
  7. Voel of je het warm of koud hebt, en hoe de lucht in de kamer op je huid aanvoelt.
De meesten onder jullie zullen zich bij de laatste stappen in deze oefening niet meer bewust zijn van hun zitvlak op de stoel of hun trui rond hun schouders. En dat komt simpelweg omdat we op elk moment maximaal tussen de 5 en de 9 dingen tegelijkertijd in onze bewuste aandacht hebben. Gemiddeld 7 dus, en daarom wordt soms van de 7 ± 2 regel gesproken.

Als je daarbij bedenkt dat er voortdurend honderden dingen tegelijk rondom ons zijn die we zouden kunnen waarnemen, besef je dat we op elk moment maar een fractie van de werkelijkheid bewust in ons opnemen. En omdat ieder van ons zijn bewustzijn op een andere manier op de wereld rondom ons richt, hebben we dus elk een eigen, persoonlijk model van de wereld. En dat is iets heel belangrijks om te beseffen.

De 7 ± 2 regel verklaart bijvoorbeeld grotendeels waarom we vaak een bepaalde situatie helemaal anders ervaren en interpreteren dan iemand anders. Of waarom ons bepaalde dingen niet opgevallen zijn die iemand anders wel gezien of gehoord had. Het is ook een deel van de verklaring waarom de efficientste teams uit maximaal een 7-tal personen bestaan. Of waarom het in een groep van 5 tot 7 personen nog makkelijk lukt om samen één gesprek te voeren, terwijl in groepen van meer dan 7 mensen heel makkelijk verschillende gesprekken ontstaan. Let hier maar eens op als je nog eens met een hoop vrienden op restaurant zit.

Het is heel leuk en ook zinnig om bewust te experimenteren met de 7 ± 2 regel en te ontdekken hoe jij naar de wereld kijkt. Sta eens enkele dagen lang stil bij de dingen waarvan je je bewust bent.

Kijk jij vooral om je heen, of let je heel goed op de geluiden rondom jou? Ben je je bewust van hoe je iegen lichaam aanvoelt, of is je aandacht vooral naar buiten toe gericht?

4 opmerkingen:

Unknown zei

Heb hier zelf een tijdje over zitten nadenken, en ik vroeg me af of je geen verschil moet maken tussen gewaarwording en "parallel processing".

Je kan je volgens mij van veel dingen tegelijk bewust zijn en voor iedereen ligt die drempel anders. Op sommige dagen ben je zo van de wereld dat je eigenlijk enkel met jezelf bezig bent, en geen weet hebt van je collega's en omgeving. Op andere momenten heb je (bij wijze van spreken) maar een fractie van een seconde nodig om een situatie aan te voelen.

Iedereen kan meer dingen tegelijk doen, anders zouden we waarschijnlijk niet kunnen ademen en lopen tegelijk :). Of een mens efficiënt verschillende gewaarwordingen kan verwerken is volgens mij iets anders. Hoe meer je tegelijk tracht te doen (bvb tijdens het koken: aardappelen koken, groentjes klaar maken, soep opwarmen en vlees bakken), hoe meer je je aandacht gaat moeten verdelen en hoe minder goed je iets kan.

Zo zie ik het toch :)

Moosability zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Wies zei

Dag Jef,

Je hebt echt een leuke blog. Ik heb je op mijn blog (ben net begonnen) http://the-circle-of-love.blogspot.com/ jouw staan als leuke blog.
Ik laat zeker weer wat van me horen.

Groetjes Wies

David zei

Die regel van 7 komt bvb ook voor in de vorming van zinnen, en vooral onze opsplitsing in deelzinnen: elke deelzin bestaat uit ongeveer 7 woorden.
Ook nog: Ingewikkelde wetenschappelijke literatuur gebruikt gewoonlijk meer dan 7 woorden per deelzin, terwijl mensen met een iets lager IQ minder dan 7 woorden gebruiken, waardoor hun taal dikwijls "boers" overkomt en ze niet altijd in staat zijn een perfecte volzin te vormen...