Waarom je best niet te veel achterom kijkt
Onlangs stond er op m’n scheurkalender de volgende uitspraak: “Als je voortdurend achterom kijkt, zal je regelmatig struikelen.”
Nu kan je dat naast letterlijk natuurlijk ook figuurlijk bekijken. En dan zou achteromkijken één van de volgende zaken kunnen betekenen:
- “Vroeger was het allemaal beter.” Krampachtig vasthouden aan oude, vastgeroeste gewoontes en niets nieuws durven proberen.
- “Had ik maar zus of zo gedaan.” Blijven nadenken en piekeren over iets wat gebeurde, zonder met die gedachten iets constructiefs te doen. Of je veel te lang schuldig blijven voelen over keuzes die je maakte.
- “Ja, maar...” en “Nee, want...” Overal enkel en alleen de nadelen en risico’s in zoeken en nergens écht voor durven gaan.
En wat kan je doen in plaats van achterom kijken? Inderdaad, vooruit kijken. In de bovenstaande gevallen zou vooruit kijken het volgende kunnen betekenen:
- “Dat wil ik wel eens proberen.” Wees nieuwsgierig en durf nieuwe dingen te proberen. Evalueer achteraf en combineer de goeie aspecten uit je nieuwe ervaring met wat je vroeger al kende en deed.
- “Ik maakte op dat moment de beste keuze” Dit is zelfs één van de uitgangspunten van NLP. Vergeef jezelf en trek je lessen uit wat er gebeurde. Laat het daarna los en kijk naar de toekomst.
- “Wat voor positiefs kan het me opleveren?” Stel jezelf voor wat het ideale scenario zou zijn wat je daarmee zou kunnen bereiken. Stel jezelf doelen en werk daar naartoe.
Wat zijn voor jou nog manieren om niet langer achterom te kijken?
4 opmerkingen:
Nog een variatie op het thema: "Wie omhoogkijkt, ziet geen grenzen." Het is een Japans gezegde, tevens de titel van mijn boek [www.dienstenthuis.be/blog].
Of: "als je naar de zonsondergang blijft staren, zul je zon nooit meer op zien komen" :-)
Dit is dus mijn eeuwige stokpaardje en ik had het zelf nooit zo mooi kunnen verwoorden! Niet vastroesten, niet klagen, wel vooruitkijken en positief aanpakken.
Een reactie posten