19 augustus 2007

waar jongleren goed voor is…

Nadat uit de vorige post bleek dat we onze rechter hersenhelft vaak verwaarlozen, hebben jullie misschien zin gekregen om die rechterkant van jullie hersenen wat meer te gaan gebruiken. Want onze twee hersenhelften even hard inzetten en samen laten werken, zorgt voor de grootste capaciteiten en de beste resultaten. En daarom vertel ik jullie vandaag iets over een heel goeie en leuke manier om je twee hersenhelften samen te laten werken: jongleren!

Met drie ballen jongleren is veel minder moeilijk dan het lijkt. Als je elke dag een paar minuten oefent, heb je het binnen enkele weken onder de knie. En je zal merken dat het heel leuk is om te doen.

Hoe begin je eraan? Wel, eerst zoek je drie ballen om mee te jongleren. Ideaal zijn echte jongleerballen (vind je in de betere speelgoedwinkel) maar het kan bijna even goed met tennisballen, stressballetjes of bijvoorbeeld sinaasappels. Die laatste eet je natuurlijk best op na je oefensessie, want in het begin zullen je jongleerballen vaak op de grond vallen.


Je begint best met één en daarna met twee ballen te oefenen. En daarna pas met drie. In bovenstaand (en ook in dit) filmpje wordt mooi voorgedaan hoe dat dan werkt.

Waarom is jongleren nu zo goed voor onze hersenen? Wel, dat komt omdat de rechterkant van ons lichaam door de linkerkant van onze hersenen wordt aangestuurd en omgekeerd. Als je bijvoorbeeld met je rechterhand een beweging maakt, zal het je linker hersenhelft zijn dat aanstuurt. En zet je je linkervoet vooruit, is het je rechter hersenhelft die je zenuwen en spieren prikkelt.

Als je jongleert, maak je met je rechter- en linkerarm dezelfde bewegingen. Om deze ritmische en gespiegelde bewegingen goed te kunnen uitvoeren moeten je linker en rechter hersenhelft dezelfde signalen uitsturen én moeten ze samenwerken. Je rechter hersenhelft wordt dus wat meer gestimuleerd zodat je twee hersenhelften even hard werken. En er ontstaat een soort communicatie tussen je twee hersenhelften. Dat zorgt voor een optimaal gebruik van je hersenen waar je het effect nog een tijdje van kan voelen.

Jongleren is dus ideaal als korte pauze tijdens het studeren of werken. Want je zorgt ervoor dat je twee hersenhelften weer wat beter samen kunnen werken. En dat zorgt voor de optimale combinatie van logica en gevoel, analyse en synthese, structuur en creativiteit.

Veel jongleer-plezier!

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Jef, ik heb het ooit tijdens een workshop 'geleerd' en ben niet verder gegaan met oefenen.
Wat de trainer toen zei is dat je ook je angst voor falen moet loslaten (als de bal een paar keer achter elkaar valt bv) en gewoon stug doorzetten. Heb nog wat ballen liggen dus ga het zeker weer proberen. Een leuke manier om mijn rechter hersenhelft te stimuleren. P.s waar komt plezier vandaag? Is dat ook de rechterhersenhelft? Of komen emoties van weer een andere neuronen combinatie? Groet, Bianca

Moosability zei

Ik kan de drie ballen al op mijne kop terecht laten komen. Ben ik goed bezig?

Jef zei

@Bianca: terug beginnen oefenen, zou ik zo zeggen! :-) En waar plezier precies vandaan komt, weet ik niet. Maar plezier stimuleert wel je rechter hersenhelft. Later daarover meer...

@Frank: tegelijkertijd? :-D

Moosability zei

ja :p

Anoniem zei

Beste,

Telt deze regel ook voor linkshandige?

Groetjes

Jef zei

Hallo Anoniem,

Dit alles geldt inderdaad ook voor linkshandigen. En het is niet zo (frequent misverstand) dat bij linkshandigen de hersenhelften ook van functie wisselden. Rechts en links blijven dezelfde rol spelen.

Veel jongleerplezier!

Nigel Voets zei

Nice concept!
Thanks for providing this useful information with us.
Workshop jongleren