18 mei 2007

spiegel eens iemands voorkeur

Herinner jij je deze post nog? Ik schreef daarin over het feit dat we elk een voorkeur hebben voor een bepaald zintuig als het om het verwerken van binnenkomende informatie gaat. Die voorkeur noemden we ons primair representatiesysteem.

Weet jij ondertussen welk jouw voorkeurs-zintuig is? Ben jij eerder visueel, auditief of kinesthetisch?

Om een goede communicatie met iemand op te bouwen, is het heel belangrijk je bewust te zijn van je eigen primaire representatiesysteem en dat van de andere. Door jouw eigen taalgebruik af te stemmen op dat van diegene met wie je praat, zal je automatisch een sterker rapport opbouwen.

Je kan vrij makkelijk het primaire systeem van iemand ontdekken door simpelweg te luisteren naar wat iemand zegt en welke woorden hij of zij daarvoor kiest. Neem de woorden van de ander zo lettelijk mogelijk en zoek dan naar geluiden (auditief), bewegingen (kinesthetisch) of beelden (visueel). Hieronder van elke soort een aantal voorbeelden.

Let de komende dagen eens op het woordgebruik van de mensen rondom jou. Je zal snel merken dat iedereen een bepaalde voorkeur heeft, of misschien één van de zintuigen helemaal niet gebruikt. Stem dan je eigen woordkeuze op die van de andere af door vanuit hetzelfde zintuig te spreken. Als iemand zegt dat hij iets een schitterend voorstel vindt, zeg dan bijvoorbeeld dat het er inderdaad goed uitziet. Je zal daardoor (onbewust) een beter rapport creëren dan door bijvoorbeeld te zeggen dat het voorstel inderdaad goed klinkt. Spiegel dus het primair representatiesysteem van degene met wie je praat en je zal sneller iemands vertrouwen en respect winnen binnen je communicatie.

Pas er wel voor op dat je dit niet overdrijft. Want als je woorden stuntelig of vergezocht overkomen of enorm verschillen van jouw ‘normale’ taalgebruik, zal de andere dit (al dan niet onbewust) merken. Daardoor zal hij of zij zich net niet sneller op z’n gemak voelen bij jou en zal het rapport er niet op verbeteren. Oefening baart kunst!

5 opmerkingen:

Anoniem zei

schitterende samenvatting, het klinkt vlot en voelt perfect aan ... in de praktijk is het niet altijd makkelijk om (enkel) op die manier rapport te maken.

Moosability zei

Ik ben duidelijk visueel ingesteld. kijk maar naar mijnen blog. Dus let daar op jeffie ;-)

Anoniem zei

Wat als 2 NLP'ers elkaar ontmoeten en al hun 'technieken' op elkaar loslaten? (dit is geen aanloop voor een mop)

Jef zei

Leuke reacties, bedankt allemaal!

@kwadratoni: Goeie vraag. Tijdens m'n opleiding NLP laten we bijna elke keer al onze 'technieken' op elkaar los, maaar da's dan heel doelbewust om die technieken te oefenen. En omdat we ook regelmatig elkaars 'problemen' als onderwerp gebruiken voor die oefeningen, levert dat vaak heel interessante (en confronterende) inzichten op.

Als 2 NLP'ers elkaar op straat tegenkomen, zonder elkaar te kennen, zal het rapport vermoedelijk nog beter en sneller tot stand komen, omdat er dan langs twee kanten onbewust aan het rapport wordt gewerkt. Ik schrijf hier 'onbewust' omdat je als na een tijdje bewust oefenen de rapport-technieken onbewust begint toe te passen.

Anoniem zei

En als wij met een groep NLP-trainers samen zijn, zoals een week of wat geleden en de grappen en sppitsvondigheden over tafel rollen dan grijpt er regelmatig wel iemand - die na een 'taalfout' commentaar kreeg - naar zo'n hoofd en zegt: "Je moet je NLP vrienden af en toe met rust laten!"