27 mei 2007

manipulatie of niet?

Misschien ervaarden sommigen van jullie bij de vorige posten over rapport een soort weerstand omdat je vindt dat bijvoorbeeld het spiegelen van iemands woordkeuze eigenlijk manipulatie van die ander is. Wel, dat is een hele gezonde reactie. Want het is in principe ook manipulatie.
ma·ni·pu·la·tie (de ~ (v.), ~s)
1 het toepassen van kunstgrepen, meestal om iem. te bedriegen
2 het ongemerkt beïnvloeden
Maar dan wel manipulatie in de tweede, neutrale betekenis van het woord en in de eerste betekenis zoals die in het woordenboek staat. Want in de originele (Latijnse) betekenis van het woord manipulatie betekent het op een neutrale manier 'iemand bij de hand nemen'. Dus zonder die slechte intentie…

En in dat laatste zit het hem net. Als je dat zou willen, kan je de op deze blog beschreven (en alle andere) NLP-technieken inderdaad gebruiken om iemand te misleiden of om de tuin te leiden. En dus om te 'manipuleren' in de negatieve zin van het woord. Maar daarvoor heb je geen NLP-technieken nodig. Elke dokter, advocaat, therapeut, leerkracht, manager, etc kan even makkelijk iemand misleiden of 'manipuleren'.

Het gaat hem om de intentie die je hebt, en niet om de methode of technieken die je gebruikt. Als je in je communicatie de intentie hebt om wederzijds respect en vertrouwen op te bouwen en naar win-win situaties toe te werken, dan is er niets mis met het gebruiken van eender welke communicatie-techniek.


Of om het nog eens anders te formuleren: Het is toch niet omdat je met een bijl iemand kan vermoorden dat je een houthakker z'n bijl moet afnemen?

2 opmerkingen:

Ben Licher zei

Ja, NLP is manipulatief :-), zoals elk woord dat je zegt en zelfs elke gedachte die je hebt manipulatief zijn. Ook je gedachten hebben invloed. Ik vind het 'leuk' wat je schrijft Jef en heb een link geplaatst op m'n site. Ik ben nog aan het bouwen, maar een dezer dagen is het klaar. Kijk maar of je er wel bij wilt staan :-). http://www.nlpmij.helyg.com/ is nog een test site. Een dezer dagen is het gewoon www.nlpmij.nl. Wat vind je ervan?

Reinhart zei

Het is heel simpel: iedereen manipuleert heel zijn leven lang elke andere mens om zijn zin te krijgen. Maar is dat daarom slecht? Een sollicitant manipuleert een eventuele werkgever om hem een job te bezorgen. Een leerling manipuleert een leraar om wat minder huiswerk te krijgen. Een project manager manipuleert zijn mensen om sneller op te leveren. De ene mens is al wat beter in het manipuleren dan de andere.

Manipuleren betekent bewerken. Van zogauw iemand wakker wordt begint hij anderen te bewerken. Mijn vrouw, opdat ze koffie voor mij zou maken. Mijn hond, opdat ze mij niet té uitbundig zou begroeten. Mijn koffiemachine, opdat ik aan koffie zou geraken als mijn vrouw niet aan mijn verzoek voldoet. En zo gaat dat maar verder en verder. Op een bepaald moment kom je echter tot het besef dat er zulke processen gaande zijn ('de verlichting'), en dan besef je dat het moet mogelijk zijn deze te optimaliseren.

En dàn komt het: waarvoor ga je deze nieuwe wijsheid gebruiken? Ga je andere mensen misbruiken nu je beseft dat je dingen gedaan kan krijgen door middel van 'efficiënte communicatie' (eufemisme voor manipulatie?), of zet je manipulatie om in positieve energie?