26 maart 2007

hoe werken geheugenkaarten?

Nu jullie weten wanneer je met geheugenkaarten kan werken, is het tijd om eens dieper in te gaan op hoe je juist zo’n geheugenkaart opstelt.

Het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Je neemt een blad papier en draait dat met de lange kant naar onderen toe (landscape). Zo creëer je horizontaal lekker veel ruimte om uit te wijden. Ik werk ook graag met A3 papier inplaats van A4 omdat ik dan nog meer plaats heb en m’n gedachten zeker niet beperkt worden door het ‘medium’.

In het midden van je blad schrijf je in 1 of hoogstens enkele woorden het onderwerp. Het is zelfs nog beter als je dit onderwerp met een tekening kan voorstellen in plaats van een woord. Of probeer het woord opvallend te maken door er versieringen of een speciale kader rond te tekenen ofzo. Steek daar gerust even tijd in.

Dan teken je voor elk belangrijk onderdeel van (of gedachte over) je onderwerp een zijtak aan je onderwerp. Die zijtakken lopen dus vanuit het midden naar de zijkanten van je blad toe. Wees creatief in hoe je deze takken tekent. Sommige mensen houden van rechte lijnen, anderen van decoratieve krullen. Schrijf het kernwoord van dit onderdeel op de zijtak of aan het einde ervan en kies daarvoor goede, sprekende sleutelwoorden. Gebruik geen volledige zinnen, want dan verlies je het overzicht op je geheugenkaart. Vanuit elke (hoofd)tak kun je dan weer nieuwe zijtakken laten vertrekken die op zich weer een onderdeel vormen van de hoofdtak. En zo ga je maar door.

Als je een bepaalde volgorde in je zijtakken hebt (bijvoorbeeld de procedure van een vergadering) kan je je zijtakken nummeren. Of je spreekt voor jezelf een vast vertrekpunt af en draait dan in eenvaste richting rond als je nieuwe takken toevoegt. Voor veel mensen voelt in dat geval rechtsboven beginnen en met de klok mee werken heel natuurlijk aan.

Het is aangeraden om kleuren te gebruiken om je geheugenkaart nog duidelijker te maken. Je kan een kleur voor hoofdtak en al zijn zijtakken gebruiken zodat het heel duidelijk is welke takken allemaal bij elkaar horen. Of je kan elk niveau van takken in een bepaalde kleur tekenen. Zo zie je snel welke de belangrijke zaken zijn, en welke stukken minder belangrijk zijn. De eerste methode is in mijn ogen de krachtigste in veel gevallen, maar experimenteer zeker ook met andere manieren om kleuren te gebruiken!

Hoe visueler je je geheugenkaart maakt, hoe krachtiger ze is. Door tekeningen of symbolen te gebruiken in plaats van kernwoorden, zorg je ervoor dat je de zaken nog makkelijker en beter zal onthouden. En zo wordt het ook veel makkelijker om je geheugenkaart achteraf te begrijpen. Want zoals we allemaal weten, zegt één beeld vaak meer dan duizend woorden. Ik besef dat de drempel om te gaan tekenen soms hoog is, dat was voor mij in het begin ook zo. Maar ook al heb je het gevoel dat je niet goed kan tekenen, probeer het toch maar eens. Je zal merken dat het tekenen na een tijdje leuker wordt en beter gaat. En dat je geheugenkaarten er veel krachtiger door worden.

Een andere reden om tekeningen te maken op je geheugenkaart, is dat een geheugenkaart veel beter werkt als je ze heel persoonlijk maakt. Door je eigen stijl, woordkeuze, tekeningen en afkortingen te gebruiken, zorg je ervoor dat alles beter wordt opgeslagen in je geheugen.

Je geheugenkaart heel persoonlijk maken, werkt natuurlijk enkel heel goed als jij de enige bent die je geheugenkaart later nog wil gebruiken. Als je geheugenkaarten maakt die je wil delen met anderen, moet je opletten dat iedereen je woorden, afkortingen en tekeningen kan begrijpen. Want voor de ene betekent een zonnetje misschien dat iets belangrijks is terwijl diezelfde zon voor de andere zou kunnen betekenen dat het om een voordeel van het onderwerp gaat.

Als bepaalde zijtakken een verband met elkaar blijken te hebben, kan je dat duidelijk maken door ze bijvoorbeeld met een stippellijn te verbinden. Als dat nodig is, kan je op die lijn eventueel schrijven wat het verband precies is.

De belangrijste regel in verband met geheugenkaarten is dat er eigenlijk geen regels zijn! Wees vooral creatief en zoek je eigen manier om geheugenkaarten te maken die voor jou werken. Probeer bijvoorbeeld eens het onderwerp links te zetten en alle takken naar rechts te laten lopen. Of zet randbemerkingen of inspirerende citaten in een kadertje langs de zijkant van je blad, al dan niet verbonden met één van je zijtakken. Experimenteer erop los en laat je creatieve kant zich maar eens lekker uitleven!

1 opmerking:

Anoniem zei

Thanx voor de uitleg van mindmapping


Maussie!