24 mei 2008

over snellezen...

Wisten jullie dat jullie allemaal 2 tot 3 keer zo snel kunnen leren lezen? En toch evenveel begrijpen en onthouden van wat je leest?

Ik leerde enkele jaren geleden zelf 'snellezen' en kan jullie dus vanuit m'n eigen ervaring garanderen dat dat heus niet zo moeilijk is. Ik geef er ondertussen ook trainingen over en heb daardoor al veel mensen zich het snellezen eigen zien maken.

Toen
radio Scorpio uit Leuven dat allemaal te weten kwam, vroegen ze me of ik daar iets over wilde vertellen. En daardoor kunnen jullie hier het interview downloaden dat ik deze week op de Leuvense radio mocht geven. Ik vertel in dit interview kort wat snellezen is en geef enkele praktische tips om mee te starten. Het boek waarover ik in het interview spreek, kan je hier vinden.

23 mei 2008

hoe leer je van jezelf te houden?

Het is heel makkelijk om te zeggen dat je van jezelf moet leren houden. Maar hoe doe je dat? Een heel bruikbare tip die Eric ons gaf tijdens de lezing waarover ik schreef, was de volgende:

Neem elke dag bewust de tijd om een half uurtje iets te doen voor jezelf dat je plezier doet. Doe iets wat je leuk vindt en waar je deugd van hebt. En dat hoeft niets groots te zijn, dat plezier zit vaak in een wandelingetje, een lekker warm bad, een boek lezen, je gitaar even uit de kast nemen of gewoon even een dutje doen.


Als je dit een tijdje volhoudt, leer je sowieso jezelf veel beter kennen. Je leert voelen hoe het met je gaat en wat je nodig hebt om je goed te voelen. En dat is heel belangrijk. Want zo zal je steeds meer in jezelf op zoek gaan naar dat goede gevoel en ga je dat minder en minder in andere mensen of dingen zoeken.


Wat zou jij vandaag even kunnen doen waarvan je écht deugd zou hebben? Denk daar even over na... En moesten er tegelijkertijd verschillende redenen bij je opkomen waarom je dat half uurtje voor jezelf vandaag toch niet kan nemen, zijn dat dan gegronde redenen? Of zijn het ingebakken gewoontes, flauwe excuses of dingen die eigenlijk toch niet zo belangrijk zijn als dat jij ze maakt?

21 mei 2008

4 lessen over Liefde...

Gisteren volgde ik een lezing waarin Eric Schneider ons vertelde over 'Liefde', één van de meest gebruikte en tegelijkertijd een van de meest onbegrepen woorden. Hoewel ik zeker niet wil pretenderen een specialist te zijn, vat ik hieronder toch even samen wat ik vooral onthield vanuit Eric's wijze woorden:

Liefde begint bij jezelf. Liefde begint bij het onderzoeken en ontwikkelen van jezelf. Dat wil zeggen dat je je bewust wordt van je gedachten, gevoelens en gedrag en dat je van daaruit je angsten, kwaliteiten en werkpunten leert kennen en waarderen. Op die manier leer je van jezelf houden en dat is de noodzakelijke eerste stap. Je kan niet oprecht van iemand anders houden als je jezelf niet respecteert en waardeert.

Liefde kan je niet krijgen van anderen.
Heel vaak stellen we de personen rondom ons verantwoordelijk voor ons eigen geluk. We vinden bijvoorbeeld dat onze partner ons 'gelukkig moet maken' of dat 'de ander ons geluk heeft afgenomen' als een relatie stukloopt. Het is heel belangrijk om te beseffen dat er op de hele wereld niemand rondloopt die jou gelukkig kan maken... behalve jijzelf! Neem dus zelf de verantwoordelijkheid voor je leven en je geluk en zoek waardering en Liefde in jezelf.

Liefde is het verruimen van je bewustzijn.
Als je van jezelf hebt leren houden, is de volgende stap om jouw Liefde te delen met anderen. Hou daarbij goed in het achterhoofd dat 'gebondenheid' iets helemaal anders is dan 'verbondenheid'. Ga dus op zoek naar de onvoorwaardelijke verbinding met de mensen rondom jou zonder daar regels, eisen of beperkingen aan te koppelen. Op die manier wordt Liefde een bepaalde kwaliteit van 'zijn' waarbij je je leven ten volle leeft, in contact met een groter geheel.

Liefde is niet hetzelfde als verliefdheid. Eén van de valkuilen in deze context is het verwarren van Liefde met verliefdheid. Verliefdheid heeft namelijk te maken met het seksuele en onze drang om onszelf voort te planten, terwijl Liefde het zoeken naar eenheid en geluk is. Het is zelfs zo dat verliefdheid ons vaak tegenhoudt in het ontwikkelen van echte Liefde omdat we de wereld door een roze bril bekijken als we verliefd zijn. Daardoor kijken we niet meer objectief naar onszelf, zijn we niet meer bezig met het verder ontwikkelen van onszelf en vernauwen we in feite ons bewustzijn. De ideale volgorde is dus eerst Liefde (voor jezelf) en dan verliefdheid.


Ziezo, tot daar de theorie. Nu dit alles stap voor stap begrijpen, voelen en leren toepassen in het leven...

Wat betekent Liefde voor jou?


11 mei 2008

presenteer zoals Steve Jobs

Als je beter wil worden in het praten en presenteren voor publiek, dan is deze video zeker de moeite waard om te bekijken.



Aan de hand van fragmenten uit shows van Steve Jobs wordt aangetoond dat de volgende zaken heel belangrijk zijn tijdens een presentatie:

  • Stel een duidelijk doel. Begin je presentatie door op een duidelijke en inspirerende manier weer te geven wat je publiek te horen zal krijgen. Zorg dat je publiek direct weet wat er te 'winnen' valt door naar deze presentatie te luisteren.
  • Leg de opbouw van je presentatie uit. Maak duidelijk uit welke delen je praatje zal bestaan en zorg dat je tijdens de presentatie ook goed aangeeft waar je zit in het geheel. Maak het voor je luisteraars makkelijk om je verhaal te volgen.
  • Enthousiasmeer je publiek. Doe dat door zelf je enthousiasme en passie te tonen. Bezorg je publiek een 'ervaring' in plaats van louter informatie. Zorg er dus bijvoorbeeld voor dat cijfers en data die je meegeeft een betekenis krijgen voor de luisteraar.
  • Maak je presentatie simpel en visueel. Gebruik alleen die woorden op je slides die echt nodig zijn. Maak veel gebruik van de kracht van foto's, schema's en tekeningen.
  • Bouw op naar een climax. Zorg dat heel je presentatie opbouwt naar één memorabel moment, waar de essentie van je boodschap in zit.
  • Oefen, oefen, oefen. Bereid je presentatie heel goed voor. Daarbij hoef je zeker niet alles letterlijk vanbuiten te leren. Zorg dat door het vele oefenen en herhalen je presentatie spontaan overkomt.

01 mei 2008

hoe beter netwerken

Als je graag enkele tips krijgt over hoe je beter kan netwerken, neem dan eens een kijkje op soChicken. Ik kreeg namelijk de kans om voor deze blog een gast-artikel te schrijven en verzamelde 7 nuttige netwerk-tips.

Veel netwerk-plezier!