17 december 2008

woorden... zonder woorden

Eén van mijn goede vrienden, die tegelijk mijn inspiratie, sparring partner en collega was, is gisteren ontslagen. En deze mooie woorden uit zijn afscheids-email neem ik voor altijd met me mee!
Life is full of challenges. We should not shy away from them, no matter how tough! Failure is difficult, but it is much more preferable to try and fail than to never have tried. Fail enough times and (as long as you are still standing) you are sure to succeed. I am not sure if I failed, but even if I did, I do not regret having tried.

Seek always to improve! Seek to improve the quality of your work. Seek to improve your concentration and productivity. Seek to improve your happiness and the joy you find at work. Seek to improve your friendships. And, why not, seek to improve the number of Duvels you can drink without thinking you lost your iPhone!

Bedankt, Xavier!

4 opmerkingen:

Jan zei

Het is erg knap om in moeilijke momenten voor ogen te houden dat mislukken deel van het "lukken" is, deel van het groeien als mens.

Ik vind het ongelofelijk moedig van je collega om zo'n boodschap te verspreiden op zo'n moment!

Anoniem zei

Ik vind dat allemaal wel mooi gezegd, maar ik vind dat het taboe rond falen ook eens opengetrokken mag worden. We moeten altijd maar doordoen, we mogen niet falen, nee, we moeten het als een uitdaging bezien en weer verder gaan. We moeten er filosofisch mee omgaan en zen blijven. Wie heeft er dan oog voor de gevoelens die bij het falen komen kijken? Niemand. Ik zou liever hebben dat we het falen zouden promoten. Je mag falen, je mag je slecht voelen, huilen, in de puree zitten, je onrechtvaardig behandeld voelen, enz. Geef al die negatieve gevoelens ook ruimte, laat ze toe. Accepteer dat, in plaats van er altijd maar mooi zentekstjes voor uit te vinden. Wij moeten niet sterk zijn, de maatschappij draagt ons dat op. En het aantal chronische vermoeiden en ernstig zieken stijgt omdat de lat zo hoog ligt. Ik vind het spijtig dat ook bij deze post de nadruk ligt op het zogenaamd 'aanvaarden'. Sommige zaken moet je niet aanvaarden, je moet erover rouwen. Feel the pain. En daarna kan je misschien proberen recht te krabbelen.

Bianca zei

Wow! Wat ongelofelijk indrukwekkend.

Anoniem zei

@Anoniem:
Ik ben akkoord dat falen mag gepromoot worden.
In dit geval denk ik dat het ook belangrijk is dat een coach zijn team op een postive manier verlaat en hen een hart onder de riem steekt om te zeggen dat ze het zonder hen ook zullen redden.
Daarnaast denk ik niet dat Xavier gefaald heeft. Hij heeft ervoor gekozen om te vechten voor een visie. Zijn visie was anders dan dat van de klant.
Dat is voor mijn geen falen. Dat is integriteit.